DR.ZEYNEP MEMİŞ’TEN İLAÇ UYARISI

Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği akılcı ilaç kullanımı ile ilgili il genelinde farkındalık çalışmaları yapmaya ve vatandaşları bilgilendirmeye devam ediyor. Bu kapsamda akılcı ilaç kullanımı ile ilgili bilgi veren Gümüşhane Devlet Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Zeynep Memiş dünyada  açlık ve savaşlar gibi çok ciddi problemlerden birinin  antibiyotik direnci olduğunu söyledi.

Dr. Memiş “Amerikan Başkanı Obama’dan Alman Başbakanı Merkel’e kadar dünyadaki liderlerin bu konuya dikkat çektiğini ve önemsediğini görmekteyiz. Dünya Sağlık Örgütü her yıl kasım ayında antibiyotik farkındalık haftası yaparak tüm dünyada bu soruna çözüm bulmak amacıyla faaliyetler gerçekleştirmektedir. Sağlık Bakanlığımızda tüm dünyada olduğu gibi bu konuya eğilerek bünyesinde ayrı bir departman oluşturmuş ve  bu konudaki farkındalığın doktorlar hastalar ve tüm topluma yayılması için çalışmalar başlatmıştır.” dedi.

“Yapılan araştırmalar tüm dünyada reçetelenen antibiyotiklerin neredeyse yarısının gereksiz olduğunu göstermektedir. Hal böyle olunca ülkemizin gereksiz antibiyotik kullanımının ne kadar maddi ve tıbbi hasara neden olduğunu görmek işten değil. Akılcı antibiyotik kullanımı doğru yerde, doğru dozda, doğru sürede, doğru antibiyotik kullanımı olarak özetlenebilir. Ama konu bu kadar basit değildir ne yazık ki. Bu konu reçete yazan doktorları, kullanan hastaları, ilaçları uygulayan hemşireleri, ilaçların temin edildiği eczacıları ve tüm toplumu içine alan bir bilinçlenmeyi içermektedir. Sanmayın ki sadece sizin tek başınıza doğru antibiyotik kullanmanız mikropların dirençli olmasını engelleyecektir. Yanlış ve gereksiz kullanımla direnç kazanan mikroorganizmaların toplum içinde hatta ülkeler arasında gezerek sizi bulması doğaldır. O yüzden bu konudaki bilinçlenmenin topyekün olması mecburidir.” diye konuştu.

Reçetelenen antibiyotiklerin yüzde 95’nin ayaktan takip edilen hastalar olduğunu dile getiren Zeynep Memiş, en sık antibiyotik reçetelenen hastalığın üst solunum yolu hastalıkları olduğunu ifade etti. Dr. Memiş, “Sinüzit, tonsillit, farenjit gibi durumların yanında grip ve nezle (soğuk algınlığı) gibi viral tablolarda antibiyotikler çok sık reçetelenmektedir. Grip ve nezle hastalıklarında antibiyotikler etkisizdir. Antibiyotikler grip ve nezlenin bulaşmasını önlemez Antibiyotikler ‘ateş düşürücü, kırgınlık giderici, ağrı kesici ilaçlar’ değildir. Ateş vücutta bulunan bir infeksiyonun göstergesi olabilir fakat her infeksiyon bakteriyel değildir ve antibiyotikler etkisizdir. Hastalar çoğunlukla kendiliğinden iyileşir ve başlamış oldukları antibiyotiği yarıda keserek bırakır. Evet gereksiz antibiyotik kullanımı ne kadar yanlışsa uygun süre ve dozda kullanılmaması bir o kadar yanlıştır.  Ortak eğitimler sonucunda, mevcut olan antibiyotikleri akılcı kullanmalıyız.”diye konuştu.

(Haber: Coşkun Tuncer – 30.12.2016)