Dua Disiplini ve Gazze, Filistin, Lübnan İçin “Acil Dua” İhtiyacı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

25 Ekim 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Dua Disiplini ve Gazze, Filistin, Lübnan İçin “Acil Dua” İhtiyacı

Giriş Tarihi: 18 Ekim 2024 - 19:15

Son Güncelleme: 18 Ekim 2024 - 19:27

Hasan Pir

Dua bir ibadettir. İbadetlerin de en kolayıdır…

Rabbimiz Kur’an-ı Kerim’de Furkan Suresi 77. Ayette “Ey İnsanlar! Duanız olmazsa ne ehemmiyetiniz var?” buyuruyor.

Demek ki dua etmek insan olmanın bir gereği…                                      

Bizi yoktan yaratan, kâinatı yoktan yaratan kudreti sonsuz Allah’a halimizi arz etmekten daha güzel bir şey var mı? Hem halimizi arz edeceğiz, hem ihtiyaçlarımızı arz edeceğiz, hem de zalimlerin zulümlerini durdurması, onlara gerekli cezaları vermesi için yine dualarımızla Rabbimizden yardım isteyeceğiz.

Mukaddes Kitabımız Kur’an-ı Kerim’de ve Peygamberimiz Hz. Muhammed’in Hadislerinde dua ile ilgili pek çok husus yer alıyor.

*****

Dua; her Müslüman çocuk için doğuştan başlayan bir kültürdür. Her çocuğumuz kendisi için Allah’a yapılan duaları dinleyerek büyür ve yılların geçmesiyle de çocuklarımızda bir dua kültürü oluşur.

Dua kültürü ailede başlar.

Dua disiplini de ailede öğrenilir.

Bugün ailelerimiz, dua disiplinini evlerinde mutlaka uygulamalı. Aile fertleri hep bir arada olduğu saatlerde “dua” yapılmalıdır.

****

Duayı bir disiplin içinde yapmak çok önemli.

Duaya nasıl başlanmalı? Nasıl dua edilmeli? Ne zaman dua edilmeli? Nerede dua edilmeli? Sorularının cevapları dua disiplinin birer parçasıdır.

Dua ibadeti, Allah’a imanı ve teslimiyeti ayakta tutan en önemli psikolojik kuvvettir. Çünkü; Kendisinden yardım istediğimiz yaratıcımız Allah (c.c.) kendisine dua edilmesini istiyor.

Asrımızın önemli Kur’an tefsiri Risale-i Nur Külliyatı’nda ve diğer İslamî kaynaklarda yer alan dua disiplinine ait bazı bilgiler şöyledir:

  • Dua edileceği vakit, istiğfar ile manevî temizlenmeli.
  • Sonra makbul bir dua olan salavat-ı şerifeyi şefaatçi gibi zikretmeli ve âhirde yine salavat getirmeli. Çünkü iki makbul duanın ortasında bir dua makbul olur.
  • Kur’an’da ve Hadislerde geçen dualarla dua etmek.
  • Hulus ve huşû ve huzur-u kalp ile dua etmek.
  • Namazın sonunda, bilhassa sabah namazından sonra dua etmek.
  • Mübarek mevkilerde, özellikle mescitlerde dua etmek.
  • Cuma’da, özellikle saat-i icabede dua etmek.
  • Üç aylarda, özellikle meşhur mübarek gecelerde, hem ramazanda, hususan leyle-i kadirde dua etmek.

****

Gazze, Filistin ve Lübnan için Sürekli Dua Etmeliyiz

Günlük işlerimizdeki önceliklerimiz gibi, “Dua” da günlük önceliklerimizden biri olmalı.

Bugünlerde dua önceliğimiz Gazze, Filistin, Lübnan olmalı.

Günün belki her saatinde ve her namaz vaktinde mutlaka Gazze, Filistin ve Lübnan için dua etmeliyiz.

Gazze, Filistin ve Lübnan’da siyonist, terörist ve katil İsrail tarafından Müslümanlar katlediliyor, yakılıyor, yok ediliyor.

İsrail canavarını durdurmak için devletimiz üzerine düşeni en üst seviyede yapıyor. Milet olarak, fert olarak biz de Gazze, Filistin ve Lübnan’a yapmamız gereken maddi ve manevi yardımları yapıyoruz. Dualarımızla da katiller sürüsü Siyonist İsrail’i ve destekçisi devletleri durdurması, helak etmesi ve parça parça etmesi için Rabbimize dua edip yalvarmalıyız.

Aileler olarak bir dua metni hazırlayıp, bu dua metninde Rabbimizin Gazze, Filistin ve Lübnan başta olmak üzere dünyanın her tarafında zalimlerin zulümleri altında inleyen Müslüman kardeşlerimizin bu zulümlerden kurtulması için Rabbimizin yardım ve inayetini talep etmeliyiz.

Dualarımıza çocuklarımızı dahil edip, aile fertlerimizin bir arada olduğu anlarda yüksek sesle dualarımızı okuyarak hep birlikte “amin” demeli, bir dua şuuru geliştirmeliyiz.

Allah (c.c), yapacağımız dualarımızı kabul etsin. Katil İsrail’i ve onun suç ortağı zalimleri helak etsin. Masum Müslümanları bu zulüm ve katliamdan bir an önce kurtarsın. Amin.

Güzel günler dileğiyle.

image_print

HABERLER