GSM BAZ İSTASYONLARI GÜMÜŞHANE’DE TEPELERE KURULSUN

Gümüşhane Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir; cep telefonu haberleşmesi için kullanılan ve elektromanyetik sinyaller yayan  GSM Baz istasyonları ve aparatlarının Gümüşhane merkez ilçede özel ve kamu binalarının çatılarında çokça bulunduğunu belirterek, insan sağlığına zararlı sinyaller yayan bu istasyon ve aparatların  Gümüşhane meskun alanlar içinden sökülerek Gümüşhane’nin her iki yamacındaki dağların tepelerine taşınması ve kurulması gerektiğini açıkladı.

Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir; 29 Ocak 2018 Pazartesi günü yaptığı yazılı açıklamada GSM Baz istasyonlarının sağlığa zararlarını Milli Eğitim Bakanlığı’nın da kabul ettiğini belirterek şunları söyledi: “24.6.2017 Tarih ve 30106 Sayıl Resmi Gazete’de yayımlanan  “MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI KURUM AÇMA, KAPATMA VE AD VERME YÖNETMELİĞİ”ne bu konu girmiştir. Adı geçen yönetmeliğin  5. Maddesin (c) bendine göre : “Millî Eğitim Bakanlığına bağlı her derece ve türdeki okul, merkez, pansiyonun  duvarından en az 100 m uzaklığa kadar orta/yüksek gerilim hattı, baz istasyonu bulunmaması gerekmektedir.” Bu ifadeler bile; Milli Eğitim bakanlığı tarafından BAZ istasyonlarının zararlı olduğunu açıkça ortaya koymaktadır.”

Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir açıklamasına şöyle devam etti:

“Hal böyle olunca; Gümüşhane merkez ilçe içinde kurulu bulunan GSM baz istasyonlarının okul binalarına 100 metreden yakın mı uzak mı olduğu ilgili kurumlarca denetlenmeli, belirlenmeli ve gerekli tedbirler alınmalıdır.”

“GSM baz istasyonlarının veya aparatlarının teknik açıdan meskun mahaller içinde binaların çatılarına konulması zorunluluğu Gümüşhane için söz konusu değildir. Çünkü Gümüşhane’nin her iki yamacının tepeleri teknik olarak GSM yayınları için daha müsait yerlerdir. İlgili firmalar yapacakları küçük maliyetli yatırımlardan kaçınıp, işin kolay yönünü tercih ederek çocuklarımızın, öğrencilerimizin ve halkın sağlığını riske atmamalıdırlar.”

“Bu önemli konuya, gerek GSM firmalarının, gerekse, denetim kurumları ile vatandaşlarımızın ve özellikle Milli Eğitim Müdürlüğümüzün gerekli hassasiyeti göstermesini bekliyoruz. Kamuoyuna saygı ile duyurulur.”