GTSO Başkanı İsmail Akçay’dan Maden Firmalarıyla İlgili önemli tespitler

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası(GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü organizasyonu ve Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi işbirliği ile gerçekleştirilen Maden Sektörü değerlendirme toplantısına katıldı.

Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Prof. Dr. Ahmet Durmuş Konferans salonunda gerçekleşen ve Maden sektörünün mevcut yapısı ve Kamu Üniversite işbirliği ile  yapılabilecek ortak çalışmaların değerlendirildiği toplantıya katılan GTSO Başkanı İsmail Akçay, insana ve çevreye saygılı bütün madencilik faaliyetlerini desteklediğini iletti. Madencilik sektörünün ülkemizin olmazsa olmaz sektörlerinden bir tanesi olduğunu aktaran GTSO Başkanımız İsmail Akçay, ‘’Sektör sorunlarının  tespiti ve çözümü amacıyla yapılan bu tür toplantıların çok önemli olduğunu düşünüyorum. Geçtiğimiz günlerde de yine bu salonda gıda sektörümüzü ele alan önemli bir toplantı gerçekleştirdik. Bu tür istiare ve değerlendirme toplantıları sektörlerimizin sorunlarının tespiti ve çözümü için çok önemli.

Bizim hem şehir hem de ülke olarak zengin olabilmemiz için hem yeraltı hem de yer üstü kaynaklarımızı en rantabl şekilde insanımızın hizmetine sunmamız ve sürdürülebilir şekilde kullanmamız gerekiyor.

Maden firmalarımızın amaçlarının sadece para kazanmak olmadığına inanıyorum. Maden firmalarımızın para kazanmak kadar ülkesine ve bulunduğu coğrafya yada karşı sosyal sorumlulukları olduğu düşüncesindeyim. Bu konuda maden firmalarımızın bir takım çalışmaları olduğunu görüyorum. Ancak bu konuda yapılan çalışmaların çok yeterli olmadığını görüyoruz. Firmalarımızın bu konudaki sorumluluklarını daha fazla dikkat ederek, çalışmalarını daha fazla artırmalarını bekliyoruz. Bu bizim hakkımız. Gümüşhane de yaşayan tüm Gümüşhanelilerin maden firmalarımızdan sosyal sorumluluk kapsamında ellerinden ziyade gövdelerini taşın altına koymaları konusunda bir beklentisi var. Çünkü firmalarımızın buna imkânları ve güçleri olduğunu biliyoruz. Biz hiç kimseden kaldıramayacağı yükü istemiyoruz. Götüremeyeceği yükü hiç kimseye yüklemiyoruz. Maden firmalarımızın sosyal sorumluluk kapsamında ilimize daha çok duyarlı davranmalarını özellikle buradan belirtmek istiyorum. Bir diğer konuyu da sürekli söylüyoruz. Ticaretin yapıldığı yerde ticaret vergilendirilmelidir. Ticaretin ve ihracatın yapıldığı yerde ihracat o yere ait yapılmalıdır.

Gümüşhanemizde çıkarılan maden ürünlerimizin ihracatı şirket merkezlerinin olduğu büyük şehirlere yazıldığı için şehrimizin ihracat yapan iller sıralamasında son sıralarda yer alıyordu. Halbuki şehrimizden her yıl 50-60 milyon dolarlık ihracat yapılıyor. Ancak ihracat listesine baktığınızda inanın bu salondaki herkes o listeyi gördüğünde bunun bir haksızlık olduğunu düşünür ve rahatsız olur. Bizler de bu rahatsızlığımızı ilettik ve tüm maden firmalarımıza ihracat merkezlerini şehrimize taşımaları için talepte bulunduk. Ama bizlerin bu çağrısına karşılık veren ise sadece Gümüştaş firmamız oldu. Ben kendilerine bu duyarlı davranışları için teşekkür ediyorum. Gümüştaş firmamızın ihracat yaptığı şirket merkezini şehrimize taşıması ile birlikte ihracat sıralamasında 80. sıralarda olan şehrimiz 20 basamak birden yükselerek 60. sıraya yükseldi. Bu çok önemli bir konu. Diğer maden firmalarımızı da bu konuda duyarlı davranmasını bekliyoruz. Bir diğer önemli konu ise üniversitemizde Maden çıkarma ve madencilik teknolojisi bölümü ve maden mühendisliği bölümü var.

‘ÜNİVERSİTEMİZ MADENCİLİK SEKTÖRÜ İÇİN ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR YAPIYOR’

Üniversitemizde sektörümüzün taleplerine yönelik personelin eğitilmesi ve yetiştirilmesi için önemli bir imkan var. Bu firmalarımız için çok önemli bir gelişme. Maden firmalarımızda istihdam sağlarken Gümüşhane Üniversitesi mezunlarını tercih etmeli ve eğitim görürken onlara destek olmalıdır. Bu şehir hepimizin şehrimizin ekonomisini hep birlikte ayağa kaldırmalıyız. Bugün 4 büyük önemli maden firmamızda çalışan 2 bine yakın kişi çalışıyor. Yine sanayi sitelerimizi dolaşığımızda her işyerinden biri ve ya birkaçı maden firmalarımıza gerek makine, mobilya, demir doğrama veya diğer alanlarda iş yapıyor. Bunları göz önüne alarak hesapladığımızda 10 bine yakın kişi madencilik sektörü sayesinde ekmek yiyor. Ben maden firmalarımızın şehrimize göstermiş oldukları hassasiyetlere teşekkür ediyorum ama bu hassasiyetin yeterli olmadığını bir kez daha ifade ederek bundan sonra daha önemli sosyal sorumluluk projelerinde buluşmayı temenni ediyorum. Bir kez daha Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Gümüşhane Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi ve sektör temsilcilerimiz ve paydaş kuruluşlarımıza vermiş oldukları değerli katkılar için de teşekkür ediyorum. ’ifadelerini kullandı.

Toplantı Maden Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi  Muhammed Mustafa Karahan’ın yapmış olduğu bilgilendirme, İl Sanayi ve Teknoloji Müdürü Tarkan Tarık Kocagöz’ün sunumu, ve sektör temsilcilerinin görüşlerini aktarmasının ardından son buldu.

KAYNAK: GTSO BASIN BİRİMİ – 30.06.2021