Gümüşhane Balı Şifa Kaynağıdır - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Balı Şifa Kaynağıdır

Giriş Tarihi: 23 Ağustos 2022 - 9:56

Son Güncelleme: 23 Ağustos 2022 - 9:56

Gümüşhane Olay Gazetesi Haberi – 23.08.2022

Gümüşhane İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özcan Köprülü, “Bal Hasadı” nedeni ile gazetemize açıklamalarda bulundu.

Gazetemiz muhabirlerinin sorularını cevaplandıran Başkan Köprülü Gümüşhane balı ve Gümüşhane arıcılığı ile ilgili şunları söyledi:

SON 15- 20 YILIN EN VERİMLİ BAL MEVSİMİNİ YAŞADIK

“Bu sene bal açısından çok verimli, çok bereketli bir yıl yaşıyoruz. Bal hasadı devam ediyor. Arıcılarımızın yüzü güldü.  Son 15 – 20 yılın en verimli, bereketli yılını yaşıyoruz. Sırlanmış peteğin bol olduğu bir yıl yaşıyoruz. Bu yıl bal kalitemiz de çok yüksek. Çünkü bu seneki yağmur bolluğu çiçek bolluğunu ortaya çıkardı. Çiçek mevsimi hem de uzun sürdü. Beslenme dönemlerinde arılarımıza verilen besleyici şeker miktarı da az oldu. Yaptığımız araştırmaya göre Gümüşhane ilinin tamamında aynı bolluğu görüyoruz. Mevsimsel olarak sadece Kürtün bölgesinde biraz verim zayıflığı var. Sebebi de Kürtün’de yağmurların bal yapım dönemine denk gelmesi verimi zayıflatmış olabilir.”

BU YIL OĞUL DA ÇOK OLDU

“Bu yıl sadece bal değil oğul bolluğu da var. Arı tabiattan gıdasını kuvvetli alınca hem balı hem de oğulu kuvvetli oluyor.  Birliğimizin Gümüşhane il genelinde 560 üyesi var. Bu üyelerimize ait koloni petek sayımız ise 39, 40 bin civarında. Bu sene oğul çok olduğu için koloni sayısının %30, 40 nispetinde artış göstereceğini tahmin ediyoruz.”

ARICILARA DEVLET DESTEĞİ

“Arıcılarımıza devletimiz gerekli desteği veriyor. Bu yıl ilk etapta arıların ilkbahar ve sonbahar beslenmesinde kullanılmak üzere düşük fiyatlı 157 ton şeker dağıtımı yaptık. Kovan başına 4 – 5 kilogram denk gelen bir yardım. Bu tamamen arının ilkbahar ve sonbahar beslenmesi içindir. Arının bu şekerden bal yapma ihtimali yoktur. Bu şekerle kendini besleyip ayakta kalmayı sağlıyor.

İl Özel İdaremizin %50 desteği ile elektrikli çit sistemini de isteyen üyelerimize veriyoruz.

DOKAP desteği ile kurulmuş olan bal dolum tesisimiz var. İŞGEM binasında aktif durumdaki tesisimizi üyelerimiz rahatlıkla kullanabiliyor.

Arıcılarımıza yüzde 50 hibeli polen tuzaklı kovan desteği yapıyoruz. Bu yardım da İl Özel İdaresi bütçesinden karşılanıyor. Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü her zaman her konuda arıcılarımıza destek oluyorlar. Arıcılarımıza hangi malzeme gerekli ise zaten bizim birliğimizin deposunda var. Uygun fiyatla arıcılarımıza veriyoruz. Ben,  arıcılarımıza her zaman destek veren Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek’e, Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen’e, İl Genel Meclisimize, İl Özel İdaremize, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze, DOKAP ve İŞGEM yetkililerine teşekkür ediyorum.”

KISA BİR ZAMAN İÇİNDE GÜMÜŞHANE BAL EVİNİ AÇAĞIZ

“Türkiye’nin en sağlıklı ballarının başında gelen Gümüşhane balının kent merkezinde bal evinde satılmaması bizim bir noksanımızdı. Belediye Başkanımız Sayın Ercan Çimen, belediye binasının hemen yanında transit yola cepheli ahşaptan bir “Bal Evi” yaptırarak bize tahsis etti. Kendisine tekrar tüm arıcı camiası adına teşekkür ediyorum.

Bal evimizin açılış çalışmaları yürüyor. İnşallah en kısa zamanda Gümüşhanelilere hizmet vermeye başlayacak. Bu bal evinde arıcılarımızın ballarını sergileyip satacağız. Her türlü balımız olacak süzme bal, petek bal, kestane balı her çeşidi olacak.”

BAL TAHLİLLERİMİZİN GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NDE YAPILMASINI İSTİYORUZ

“Ballarımızın tahlillerini Gümüşhane Üniversitemizin laboratuvarında yaptırmak istiyoruz. Bizim için diğer iller yorucu oluyor. Gümüşhane Üniversitemizin çok donanımlı bir laboratuvarı var. Bu laboratuvarda tahlillerimiz yapılabilirse Gümüşhane arıcılığında daha büyük bir gelişme olacaktır. Konuyu Sayın Rektörümüzle enine boyuna görüşeceğiz. Diğer illerdeki tahliller hem yorucu oluyor, hem de pahalı. Gümüşhane balını Gümüşhane Üniversitemiz daha az bir ücretle yaparsa arıcılarımıza büyük bir destek vermiş olacaklardır.”

BAL FİYATLARI NE KADAR?

“Geçen yıl Gümüşhane balını kilosunu 120 liradan satmıştık, bu sene taban fiyatımız 200 lira. Yöre ve kaliteye göre 200 liranın üzerinde satışlar oluyor. Süzme veya dalak bal fark etmiyor. Aynı fiyattan satılıyor. Polen fiyatı da bal fiyatı ile aynı düzeyde.”

GÜMÜŞHANE BALININ DİĞER BALLARDAN FARKI NE?

“Gümüşhane coğrafyası ülkemizde kimyasallardan, kimyasal gübrelerden ve ilaçlardan en az etkilenen bir coğrafya. Ayrıca bilimsel tespitlerle ortaya konan bir gerçek var, coğrafyasında en çok bitki ve çiçek olan illerin başında Gümüşhane geliyor. Temiz toprak, temiz hava, temiz su. Balımızın kalitesi için zaten daha başka bir şeye gerek yok.”

GÜMÜŞHANE’DE HER EVE MUTLAKA BAL GİRMELI?

Şifa kaynağı Gümüşhane balı her Gümüşhanelinin evine girmeli. Çocuklarımız balla tanışmalı. Bal almak isteyen hemşerilerimiz Arı Yetiştiricileri Birliği’nde bize ulaştıkları takdirde kendilerine bal konusunda her türlü desteği vereceğimizi de değerli vatandaşlarımızın bilmesini isteriz.

ANA ARI ÜRETEN ARKADAŞLARIMIZ VAR

Gümüşhane’de ana arı üreticisi 5,6 arkadaşımız var. Arıcılarımız ana arı ihtiyacını bu arkadaşlarımızdan temin ederlerse bu üreticilerimize de önemli bir katkı ve destek vermiş oluruz. (Haber: Zilan Saltık, Mevlüt Kavasçinay)

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 23.08.2022

image_print

HABERLER