GÜMÜŞHANE DEVLET HASTANESİ’NDE GÜZEL ŞEYLER OLUYOR

Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bahar Önaksoy, Hastanede çocuk hastalara Laparoskopik cerrahi yöntemini uygulamaya başladıklarını belirtti. Konu ile ilgili bilgi veren Op.Dr. Ayşe Bahar Önaksoy şunları söyledi: “Laparoskopik cerrahi nedir? “Genel anestezi altında göbek deliğinden başta olmak üzere 3 ya da 4 delik açılarak karın içinin kamera ile görüntülenmesi esasına […]

Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bahar Önaksoy, Hastanede çocuk hastalara Laparoskopik cerrahi yöntemini uygulamaya başladıklarını belirtti.

Konu ile ilgili bilgi veren Op.Dr. Ayşe Bahar Önaksoy şunları söyledi:

“Laparoskopik cerrahi nedir?
“Genel anestezi altında göbek deliğinden başta olmak üzere 3 ya da 4 delik açılarak karın içinin kamera ile görüntülenmesi esasına dayanan bir ameliyat tekniğidir. İlk uygulanmaya başladığında tanısal amaç güdülmekte iken zamanla cerrahi tedavi amaçlı kullanılmıştır.”

Laparoskopi Öncesi Hazırlığımızda Neler Yapmamız Gerekir?

“Hastamızın katı ve sıvı gıdalar açısından 6 saat aç kalması, karın içinin tarafımızca daha geniş bir görüş alanına sahip olmamız amacıyla lavman ile barsakların boşaltılmasıdır. Hastamıza ameliyattan önce sakinleştirici verildikten sonra genel anestezi altında idrar torbasını ve mideyi boşaltmak için sondalar yerleştiririz ardından da girişim yapacağımız bölgeyi temizler ve laparoskopi işlemine geçeriz.”

“Öncelikle göbek deliğinden 1 cm çapında kesi yapar ve buradan karın içine ulaşan bir boru yerleştiririz. karın içini daha rahat görmek ve hareket etmek için co2(karbondioksit) gazı ile şişiririz. Bu borudan kamera ve ışık sistemini hazırladığımız laparoskopik teleskopu sokar karın içini görüntüleriz. Ardından ameliyatın çeşidine göre daha ince(0,5cm çaplı) 2 ya da 3 adet boru yerleştirir ameliyata başlarız.”

Laparoskopik yöntem daha çok hangi durumlarda kullanılır?

“Biz çocuk cerrahları laparoskopiyi öncelikle apandisit enfeksiyonlarında (aku apandisit, perfore apandisit vb.), barsak düğümlenmelerinde (invajinasyon ), karın içi kistlerde tümörlerde (mezenterik kist ,meckel divertikülü vb.), kız çocuklarda yumurta kist ve dönmelerinde (overyan paraoveryan kist, over torsiyonu), safra kesesi taşı (kolelitiazis) gibi hastalıklarda uygulamaktayız. Laparoskopik cerrahi ile hastanın problemi çözülemezse aynı seansta açık cerrahiye her zaman geçme şansımız vardır.”

Laparoskopik yöntemin avantajı nedir?

Laparoskopik cerrahinin açık cerrahiye göre avantajlarına da değinen Op. Dr. Ayşe Bahar Önaksoy: “ Hastaneye yatış süresi ve normal yaşama dönüş süresi daha kısadır, Ameliyat sonrası ağrı şikayetleri daha azdır, karın kesisine bağlı enfeksiyon, fıtık vb problemler daha nadir görülür.” Dedi.

(Kaynak: Coşkun Tuncer – 3.10.2018)

Exit mobile version