Gümüşhane Devlet Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Ahmet Aykut Kılıç, ALS Hastalığını Anlattı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

28 Haziran 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nden Nöroloji Uzmanı Dr. Ahmet Aykut Kılıç, ALS Hastalığını Anlattı

Giriş Tarihi: 21 Haziran 2024 - 16:19

Son Güncelleme: 21 Haziran 2024 - 16:42

“Amyotrofik lateral skleroz (ALS) aynı zamanda motor nöron hastalığı olarak da bilinen merkezi sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı bölgelerde motor sinir hücrelerinin ilerleyici ve geri dönüşümsüz kaybı ile seyreden bir hastalıktır. Bu hücrelerin kaybı kaslarda güçsüzlük ve erimeye yol açmaktadır.

Genellikle erişkin yaşlarda (40-50) görülmektedir. Cinsiyet dağılımında ise erkeklerde, kadınlara göre biraz daha sık görülmektedir. ALS vakaların sadece %5-10 ailesel kalıtım ile geçmektedir.

  • Kaslardaki zayıflık ellerde olursa eşyaları kaldırmada zorluk, bacaklarda olursa yürürken tökezleme ve kaslarda sertlik şikayeti olabilir. 
  • Ağız-yutak bölgesinde başlarsa konuşma ve yutma güçlüğüne neden olabilir. 
  • İleri evrelerde solunum kaslarının da tutulması ile  solunum güçlüğü ve yetersizliğine neden olabilmektedir. Bu durumda yardımcı solunum cihazlarına gereksinim duyulmaktadır.

ALS için henüz geliştirilmiş kesin bir tedavi yöntemi mevcut olmasa da çeşitli çalışmalar sonucunda şikayetlerin hafifletilmesi ve bireylerin daha uzun bir yaşam süresine sahip olabilmesi için yardımcı tedavi yaklaşımları mevcuttur.

Bu nedenle erken tanı almak, hastanın şikayetlerinin azaltılması ve hastalığın seyrinde hızlı ilerleyişi önlemek için elzemdir.”

image_print

HABERLER