Gümüşhane İl Genel Meclisi ve Yayla Protokolü Yanlışlığı

HASAN PİR Gümüşhane’ye ait olan Zigana, Taşköprü, Camiboğazı, Çakırgöl ve Kadırga gibi bölgelerde bulunan pek çok yaylada genellikle Trabzonlu hemşerilerimiz ikamet ederler.  Bu bölgelerde yaylacılık Trabzonlular için geleneksel bir kültürdür. Bu yaylalar idari olarak Gümüşhane iline bağlı olduğu halde, Trabzon kamu kurumları bilerek ya da bilmeyerek zaman zaman bu yaylaları Trabzon’un gösterirler. İşte Gümüşhaneli vatandaşlar […]

HASAN PİR

Gümüşhane’ye ait olan Zigana, Taşköprü, Camiboğazı, Çakırgöl ve Kadırga gibi bölgelerde bulunan pek çok yaylada genellikle Trabzonlu hemşerilerimiz ikamet ederler.  Bu bölgelerde yaylacılık Trabzonlular için geleneksel bir kültürdür.

Bu yaylalar idari olarak Gümüşhane iline bağlı olduğu halde, Trabzon kamu kurumları bilerek ya da bilmeyerek zaman zaman bu yaylaları Trabzon’un gösterirler. İşte Gümüşhaneli vatandaşlar da bu yanlışa itiraz ederler. İtiraz, ikamete, kullanmaya değil, idari olarak Gümüşhane’nin olan yaylaların Trabzon’a ait olarak gösterilmesinedir.

Konu ile ilgili olarak Gümüşhane İl Genel Meclisi’nin Temmuz 2021 toplantılarında bir teklif dikkatimizi çekti. Bu teklif, İl Genel Meclisi’nin basın açıklamasında şöyle yer aldı: “İlimiz sınırları içerisinde bulunan ancak Trabzon halkı tarafından kullanılan yayla ve arazi yollarının yapım, bakım, onarım, karla mücadele gibi işlerin Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılabilmesi için protokol düzenlenmesi hakkındaki teklif yazısı görüşülerek, İmar-Bayındırlık, Çevre-Sağlık ile Tarım komisyonlarına sevk edildi.”

Bu teklifi İl Genel Meclisi’nin gündemine kim getirdi, daha önce böyle bir uygulama var mıydı bilmiyorum. İlgili komisyonlara havale edilen teklifin Ağustos ayı toplantılarında Gümüşhane İl Genel Meclisi’nde görüşüleceği bilgisini aldık.

Trabzonlu vatandaşlarımızın yoğunlukla kullandığı Gümüşhane yaylalarındaki her türlü kanuni hizmeti Gümüşhane ili kurumları yapmak mecburiyetindedir. Başkaları kullanıyor ve yaylalar bize uzak gibi mazeretler devlet literatüründe olmadığı gibi, Gümüşhanelilere de yakışmayan mazeretler olur.

Bu teklifte dikkatimizi çeken hususları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle yoğun olarak Trabzonlu vatandaşlarımızın kullandığı Gümüşhane yaylalarına yayla ve arazi yolu yapımı hazırlanacak bir protokolle Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılıyor. Peki yaylalara ev yapmak, yapı yapmak yasak değil mi? Ev ve yapı yapmanın yasaklı olduğu yaylalara yeni yol niçin yapılsın? İl Genel Meclisi eğer bu protokolü kabul ederse bahse konu yaylalarda yayla ve arazı yolu yapımı Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılmış olacak ki; Gümüşhane İl Genel Meclisi bu şekliyle bir daha geri dönüşü olmayacak tarihi bir hataya imza atmış olur kanaatindeyiz.

Bir başla ilin elinde olacak yaylalar mahalli ve genel seçimler öncesi kaçak yapılaşma açısından Gümüşhane’nin haberi bile olmadan seçim malzemesi yapılabilir. Çünkü yaylalara yol yapım yetkisi Trabzon’a verilince, bu yetkiyi duyan Trabzonlu vatandaşlarımız kaçak da olsa yeni yayla evleri yapma hevesine ve teşebbüsüne girebilecektir. Peki, daha sonra bu işin önü nasıl alınacaktır?..

Yaylalarda var olan yolların yaz veya kış temizlenmesi de yine Trabzon Büyükşehir Belediyesi’ne bırakılıyor. Yani yaz ve kış bu yaylalarda Trabzon Büyükşehir Belediyesi iş makinaları gezecek, çalışacak. Yaylalarda oturan vatandaşlar ihtiyaç duyduklarında Gümüşhane Valiliği’ni, Gümüşhane İl Özel İdaresi’ni değil de Trabzon Büyük Şehir Belediyesi’ni arayacaklar.

İl Genel Meclisi, ilgili komisyonların hazırlayacağı böyle bir kararı kabul ederse Gümüşhane’ye ait bu yaylalara Trabzon damgası hâkim olacaktır. Bu yaylaların Trabzon’un olduğu daha çok dillendirilecektir. Ve yine bu algı yönetimi Gümüşhane kurumlarını değil, Gümüşhaneli vatandaşları rahatsız edecektir.

Eğer bu teklif İl Genel Meclisi’nde kabul edilip uygulanırsa bunu yeni tavizler takip edecek. Örneğin Trabzonluların yoğun olarak kullandığı yaylaların asayiş ve güvenlik kontrolleri de Trabzon güvenlik kurumlarınca yapılsın denilecektir. Trabzon’u yarın Giresun takip edecek, onlarla da protokol yapılsın denilecektir.  Ve bu şekilde Gümüşhane’nin yaylalar üzerinde sözden başka hiçbir hakkı kalmamış olacaktır. Sonrasında ise Gümüşhaneli vatandaşlarımız, Gümüşhane kamu kurumlarının verdiği bu tavizlerinden habersiz sahibiyet psikolojisi gereği “Gümüşhane yaylaları elden gidiyor, Gümüşhane’nin sahibi yok mu” diye arka planda neler olduğunu bilmeden feryat edeceklerdir…   

Gümüşhane’ye ait yaylaların yol yapımı da bakımı da A’dan Z’ye Gümüşhane İl Özel İdaresi’nce yapılmalıdır. O yaylalarda Gümüşhane damgalı iş makinaları çalışmalı ve ihtiyacı olan vatandaşlar Gümüşhane Valiliği’ni aramalı, Gümüşhane Valiliği’nden izin almalıdırlar.

Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin -yaz ve kış- bütün yaylaların ihtiyacına cevap verecek hem makine, hem personel zenginliği var. Ama, iş makinalarının akaryakıtları Trabzon Büyük Şehir Belediyesi’nden istenebilir.  Sonuç olarak  Gümüşhane İl Genel Meclisi kesinlikle bu protokolü imzalamamalı, böyle bir anlaşmaya imza atmamalıdır.

Gerek İl Genel Meclisi, gerekse Gümüşhane’nin diğer kamu kurumları atacakları yanlış adımlarla sıkıntıları daha da büyütmemelidirler. Trabzonlu hemşerilerimiz kadimden beri ikamet ettikleri yaylalarda gönül rahatlığı ile kalmalı ama, muhataplarının Gümüşhane Valiliği olduğunu bilmelidirler.

Bu işler; kurumların biz karar aldık gerisi ne olursa oldun demeleri ile olmuyor. Gümüşhane İl Genel Meclisi aylar önce aldığı kararla Trabzon Büyük Şehir Belediyesi internet sitesinde yayımlanan Gümüşhane’ye ait olan Kadırga ile Çakırgöl’ün Trabzon iline ait olduğu yazısını kaldırtmak için bir karar aldı. Peki aylar geçmesine rağmen bu yanlışı kaldırtabildi mi?.. Hayır…

Başka söylenecek bir şey yok sanırım…

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version