GÜMÜŞHANE İL MÜFTÜSÜ MEHMET SIRRI ŞIK PROJELERİNİ ANLATTI - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

20 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE İL MÜFTÜSÜ MEHMET SIRRI ŞIK PROJELERİNİ ANLATTI

Giriş Tarihi: 03 Şubat 2021 - 23:31

Son Güncelleme: 03 Şubat 2021 - 23:31

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN HABERİ – 03.02.2021

Gümüşhane İl Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, gazetemizi ziyaret etti. Ziyarette Müftü Şık, Gümüşhane Müftülüğü’nün projeleri hakkında bilgiler paylaştı.

Gümüşhane Müftüsü Mehmet Sırrı Şık, Gümüşhane Olay Gazetesi’ni ziyaret etti. Ziyarette Gümüşhanevi Hazretleri’nin manevi bir değer olduğuna vurgu yapan Müftü Şık, “Tarihimizde güzelliklerimiz çok, bu açıdan mümkün mertebe köklerin kaybolmadan değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum” dedi.

Çocuklarımız Hayata ‘Besmele’ İle Başlamalı

Çocukların hayata ‘Besmele’ ile başlaması gerektiğini söyleyen Müftü Şık, “Bizim özellikle gençlerimiz ve çocuklarımıza yönelik şöyle bir anlayışımız var; Hayata besmele ile başlayalım diyoruz. Bu bizim için şunu ifade eder; okul öncesi 4-6 yaş grubu çocuklarımız var. Bu çocuklarımızla Diyarbakır, Niğde ve Gümüşhane’yi kıyasladığımız zaman bu anlamda ciddi bir gerileme söz konusu. Ben Diyarbakır’da görevdeyken 4-6 yaş grubumuz 104 sınıfımız vardı. Şu anda Gümüşhane’de bu konuda tek bir kursumuz var. Gönül arzu eder ki bu bütün mahallelerde erişilebilir bir noktada olmalı. İnsanlarımız bir vasıtaya gerek kalmadan ulaşabilmeli. Bu sebeple her bir camimizde bu kursların olması çok daha anlamlı. Ama orada olmasa da her mahallemizde 4-6 yaş grubu kurslarımızın olması bizim açımızdan kaçınılmazdır” açıklamalarında bulundu.

Her Sitede Bir Kurs Olabilir

Her bir konut sitesinde 4-6 yaş grubu çocuklar için kurs olabileceğini kaydeden Müftü Şık, “Özellikle Gümüşhane’de yapı işleri ile ilgilenen kardeşlerimiz her konut sitesinde 4-6 yaş grubu kurslar için alan oluşturabilirler.  Site bazında bu gerçekleşirse çocuklarımız başka yere gitmeden eğitimlerini alabilir, anne ve babalar da gönül rahatlığıyla çocuklarına eğitim verdirebilir. Özellikle çocuklarımızın hayata “besmele” ile başlatılması çok önem arz ediyor. Bu anlamda yapı işleri ile ilgilenen kardeşlerimizin yaptığı konut sitelerinde  bu iş için ayıracakları  2+1 veya 3+1 şeklindeki daireler-alanlar kurs yeri olarak tahsis edilebilir. Gümüşhane Müftülüğü olarak teşrifatını da biz yaparız ve iyi eğitim almış bir hoca hanımı da oraya görevlendirebiliriz. Onlar da çocuklarımızın eğitimlerini gerçekleştirirler” diye konuştu.

Gençlerimiz Fark Edilmeyi Bekliyor

Gümüşhane’deki tüm gençlerle buluşmayı hedeflediklerini belirten Müftü Şık, “Okullarda gençlerimiz için çalışmalar yapmamız gerekiyor. Şöyle bir analizim var. Özellikle gençlerimiz, yeni hayata atılacak kardeşlerimizle ilgili bazı şeylerden dem vuruyoruz. Bazen umudumuzu kesiyoruz fakat benim görüşüm gençliğin aslında kaybedilmesi söz konusu değil. Kaybedilmesini bekleyen gençlik değil de kendilerine dokunulmasını bekleyen gençliğimiz var. Fark edilmeyi bekleyen bir gençliğimiz bulunuyor. Zaten fıtrat buna hazır.   Onların ister istemez manevi sıkıntıları var. Bu manevi sıkıntıları uygun ortamda bir çağrı ile buluşturmazlarsa o ilerde manevi bir soruna sebep veriyor. Bu konuda Diyarbakır’da belki 50 bin geçle oturup sohbet ettik. Gençliğin halini az çok anlıyorum. Gençlere her zaman ‘Hiçbir sorunuzu içinizde saklamayın’ diyorum. Çünkü gençler sorularını içinde saklarsa ileriki aşamada sorular sorunlara dönüşüyor. Gümüşhane’de de tüm gençliğimizle buluşmayı arzu ediyoruz” şeklinde konuştu.

Gençlerimize Ulaşmalıyız

Gümüşhane’nin gençlere ulaşma karnesinin çok iyi olduğunu ama ulaşılamayan gençlere de ulaşmak istediklerine değinen Müftü Şık, “Diyanet İşleri Başkanlığı’nın bize gönderdiği İllerin Karnesi raporunda Gümüşhanemiz özellikle gençlik ile ilgili meselelerde çok şükür ilk 7-8 ve ilk 3 arasında bulunuyor. Bu açıdan iyi bir noktadayız. Sayısal olarak iyi olmamıza rağmen ulaşabildiğimiz genç oranı yüzde 11 maalesef. Gençlerden kastımız lise ve üniversitedir. Tersinden baktığımız zaman gençlerimizin yüzde 90’ına da ulaşmamız gerekiyor. Bunun için özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü ile de görüşüyoruz. Pandemi süreci hafiflerse tüm okullarımızda bulunmaya gayret edeceğiz. Gençlerimizin sorularına cevap olmaya çalışacağız. Gençlerle ilgilenmemiz bizim birinci önceliğimiz” ifadelerini kullandı.

Sosyal Market Projemiz Bulunuyor

Sosyal hayatta etkili olabilmek için Sosyal Market Projeleri’nin bulunduğuna vurgu yapan Müftü Şık, açıklamasına şöyle devam etti:

“Sosyal hayatta etkili olabilmek için halkımızın gerçek manada sıkıntılarına da çare olmamız gerekiyor. Kuru edebiyat ve sloganlarla dini tebliğ etmektense dinin bir yaşam tarzı olduğunu ve o yaşam tarzının insanlara fayda sağladığını da insanlarımıza hissettirmemiz lazım. Dayanışma ruhu, merhamet ve buna benzer şeyler üzerinde çok şey düşünüyoruz. Bu anlamda uygun bir yer bulursak sosyal market projemiz bulunuyor. Bu anlamda insanlarımızın sadakasını vereceği, yardım edebileceği bir ortam hazırlama niyetimiz var. Burada da vermek isteyen vatandaşlarımızın yardımlarını diğer taraftan yardım almak isteyen vatandaşlarımıza ulaştırmayı hedefliyoruz. Uygun bir yer bulursak bu projeyi de hayata geçirmek istiyoruz.”

Din, Kaynağından Öğrenilmeli

Dinin kaynağından öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen Müftü Şık, şunları söyledi:

“Üzerinde durmaya çalıştığımız bir diğer nokta da insanlarımızın dinini gerçek anlamda kaynağından öğrenmesidir. Çünkü kaynağından öğrenilmeyen dinin içerisine maalesef beşeri bir el giriyor. Haliyle bu beşeri el ortalığı bulandırabiliyor. Bu anlamda imam arkadaşlarımızla her akşam zoom üzerinden tertiplediğimiz derslerimiz var. Hadis derslerimizi de başlattık. Siz hadisi okuduğunuz zaman hem peygamber efendimizin buyurduğunu anlamış oluyorsunuz hem de ilmihal bilgilerinizi doğrudan hadisten öğrenmiş oluyorsunuz. Bu çok önemli. Böylece din, dayanaklara oturmuş oluyor.”

Camiler İlim Merkezine Dönüşecek

Camilerin ilim merkezine dönüşmesi için Diyanet İşleri Başkanlığı’nın talimatlarıyla çalışmalar yaptıklarını anlatan Müftü Şık, şunları kaydetti:

“Camilerimizin tekrar eski fonksiyonlarına kavuşturulması için çalışmalar yürüteceğiz. İlim, hikmet, irfan merkezine dönüştürülmesi için bazı öngörülerde bulunuluyor. Tefsir, hadis, fıkıh, siyer, sahabe hayatı, dini musiki, din sosyolojisi, din psikolojisi dersleri gibi insanlarımızı ilgilendiren hangi konular varsa onlarla alakalı olarak konunun uzmanlarından istifade edilerek 7 konuda planlamamızı yaptık. İlahiyat Fakültemizden de istifade etmiş olacağız. Bu konuda pandemi nedeniyle sadece camilerimizin biraz daha serbestçe hizmet edebilecek noktaya gelmesini bekliyoruz.”

Tüm STK’ları Camilerimizde Buluşturmak İstiyoruz

Tüm STK’ları camilerde buluşturmayı hedeflediklerine değinen Müftü Şık, “Bütün Sivil Toplum Kuruluşlarımızı cami ortamında kuran ve sünnet merkezli sohbetlere katılımını sağlamak istiyoruz. Bu anlamda haftada bir defa da olsa STK’larımızı bir araya getirmeyi hedefliyoruz. Ümmet Camide. Bu bence birçok önyargının kırılmasını sağlayacak” açıklamalarına yer verdi.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 03.02.2021

image_print

HABERLER