Gümüşhane İŞGEM 1. Tanıtım Toplantısı Yapıldı
Gümüşhane Geleneksel ve Organik Ürünler İş Geliştirme Merkezi (İŞGEM) 1. Tanıtım Toplantısı Gümüşhane Valisi Okay Memiş’in başkanlığında gerçekleştirildi.
18 Temmuz 2017 Salı günü Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Konferans Salonu’nda yapılan toplantıya Vali Okay Memiş, Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, DOKA Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Serkan Atabaş, sivil toplum kuruluş temsilcileri, kurum müdürleri, yüklenici uluslararası firmanın uzmanı ve takım lideri Maximillian Foedinger, DOKA yetkilileri, proje ortakları ve ilgili özel sektör temsilcileri katıldı.
Moderatörlüğünü Maximillian Foedinger’in üstlendiği toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İŞGEM projesinin çok önemli olduğunu ve Gümüşhane’de ilk defa Avrupa Birliği projesi yürütüldüğünü belirten Vali Okay Memiş: “Biz bu sektörde özellikle pestil köme ve organik ürünler konusunda iddialı bir iliz. Türkiye’nin en küçük illerinden birisiyiz ama bu sektörde Türkiye’nin en iyisiyiz. 28 işletme ve yıllık 5 bin ton üretim kapasitesi ile Türkiye’nin en kaliteli pestil kömesini Gümüşhane üretiyor. İŞGEM projesi bu sektörde, kuluçka merkezleri, yeni açılacak olan işletmeler ve özellikle bu ürünlerimizin dünya standartlarında paketlemesine vesile olmak marifetiyle çok önemli bir işlev görecek.” dedi.
İŞGEM’in inşaatının hızla devam ettiğine dikkat çeken Vali Memiş: “Şirketimizi kurduk, az bir detay kaldı. Profesyonel anlamda da yönetime en kısa zamanda başlayacağız. Bize yapacağı katma değeri çok fazla olacak. Biz bu sektörde pestil köme, kuşburnu ve diğer organik ürünler konusunda iddialı bir iliz. Buna yönelik kurumlarımızın çalışmaları var. Bu sene 50 bin adet ceviz fidanı diktik. Pestil kömenin en önemli girdisi olan pestil kömeyi biz burada üretiyoruz ama pestil kömenin ana maddesi cevizi Şili’den, Arjantin’den alıyoruz. Burada üretilen ceviz yeterli değil. Bu kabul edilebilir bir şey değil. Dolayısıyla bir proje ürettik. Çiftçilerimizi tespit ettik, bahçelerimizi tespit ettik. Toprak tahlillerimizi yaptık. Damla sulamalarını tahlil ettik. Bilimsel girdilerle bütün çiftçileri temin ederek fidanları dağıttık. Ferno fernette denilen, mayıs ayından sonra çiçek açan, ilimizin yerli ceviz ırkına da çok uygun ince kabuklu bir ceviz fidanını tercih ettik. Neredeyse dikilen cevizlerin yüzde 99’u tuttu. Kasım ayında 20 bin civarında yine dikime devam edeceğiz. Seneye aynı şekilde devam edeceğiz. Dutla ilgili çalışmalarımız olacak. Kuşburnu ile ilgili çalışmalarımız olacak.” şeklinde konuştu.
Sektörde en önemli istihdam sağlayan işletmeler için Gümüşhane’yi yeterli bir kent haline getirmeye gayret ettiklerini kaydeden Vali Memiş: “Umarım üretilen ürünleri de insan sağlığına faydalı, insan sağlığını tehdit etmeyen, ürün kalitesi itibarıyla Avrupa standartlarında üreterek bu sektörde çok daha iyiye gideceğiz. İnovatif ürünler de ortaya çıkacak. Projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.