Gümüşhane İstihdamda “SOS”  Veriyor!..

Gümüşhane; 2022 yılında istihdamda Türkiye’nin son sıralarındaki dört ilinden biri oldu.

Gümüşhane Olay Gazetesi Haberi – 01.12.2023

Online İngilizce kursu sunan Preply, İŞKUR verilerinden hareketle Türkiye’nin 2022 istihdam karnesini ortaya çıkardı.

Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan Preply Avrupa Bölge Müdürü Mustafa Ali Sivişoğlu, “İstanbul çağlar boyu ticaretin merkezi oldu. Bu vasfını günümüzde de koruyor. 2022’de İstanbul’da 105 bine yakın istihdam gerçekleştirildi. Öte yandan şehrin beklentilerin üzerinde büyüyen ekonomisi, iş açığının 2022’de 2,31 milyona yükseldiğini gösterdi. İstanbul hâlâ zengin iş imkanlarıyla öne çıkan bir şehir olurken, istihdam rakamlarında İstanbul’u Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Adana, Konya, Mersin, Gaziantep gibi şehirler izledi. Ardahan, Bayburt, Gümüşhane, Kilis gibi, TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en az nüfuslu illeri ise istihdam ve iş açığı açısından son sıralarda konumlandı” ifadelerini kullandı.

OLAY GAZETESİ OLARAK DİYORUZ Kİ?

Gümüşhane’de iş yeri sayısı ve sanayi tesisi çok olmadığından sayısal verilerde iş ve işçi  açığı görünmüyor ama, işsiz sayımız her gün artıyor. Özellikle kira artışlarının tavan yaptığı büyük şehirlere Gümüşhaneli gençlerin gidip asgari ücretle çalışması mümkün görülmüyor. Bu nedenle Gümüşhaneli gençlerin, ailelerinin bulunduğu bu şehirde istihdam edilmesi için çok acil istihdam projeleri yapılmalı ve hayata geçirilmeli.

Gümüşhane’de üretim yapan maden firmalarından bir kısmının kapanmak üzere olduğu, hatta işçi çıkışlarına başlandığı biliniyor. Önümüzdeki günlerde Gümüşhane’deki işsiz sayısı daha da artacak ve sıkıntı büyüyecektir. Bu şehrin en önemli gündemi işsizliktir, bu konuda acil çareler üretilmelidir.

İstihdam için, Gümüşhane’de en kısa sürede işçi alacak müesseselerin kurulması üzerinde çalışılmalıdır. Devlet kurumları çağrı merkezlerinden bir veya ikisinin Gümüşhane’ye kurulması için siyasi ve idari yetkililerin gayret göstermesi gerekiyor. Çağrı Merkezleri Derneği’nin verilerine göre 2023 yılında Türkiye’deki özel ve kamu çağrı merkezlerinde istihdam edilen kişi sayısı 168 bin kişidir. Gümüşhane’nin bu imkândan mutlaka yararlanması gerekir.

Çağrı merkezleri ile ilgili aktaracağım bir iki küçük bilgi bile Gümüşhane’ye Devlet kurumları çağrı merkezlerinin kolaylıkla alınabileceğini göstermektedir. Yeter ki talep ve takip olsun. Yeter ki bu konu gerekirse Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a intikal ettirilsin.

Türk Telekom’un çağrı merkezi firması olan “Asistt Telekom” çevremizdeki illerden Erzincan, Erzurum, Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Samsun, Amasya, Çorum illerinde faaliyet göstermektedir. Gümüşhane’ye de açılabilir. Bu bağlamda Gümüşhane’ye açılabilecek bazı kurumsal çağrı merkezleri de şunlardır: Türk Telekom Çağrı Merkezi, Sağlık Bakanlığı 182 Çağrı Merkezi,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı İletişim Merkezi Alo 170.

İkinci bir istihdam kaynağı da tekstil fabrikalarıdır.  Türkiye’de pek çok şehirde devlet desteği ile kurulan tekstil fabrikaları bulunmaktadır. 

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın Gençlik ve Spor Bakanlığı ile ortak yürüttüğü “Çalışan ve Üreten Gençler Programı” çerçevesinde belediye/ilçe özel idare bütçesinden ya hiç katkı olmadan ya da çok cüzi bir miktar katkı sunularak tekstil fabrikası yapılabilmektedir. Bu proje ile yapılan tekstil fabrikası örnekleri çevremizdeki il ve ilçelerde mevcuttur. Örneğin Ordu-Altınordu, Ordu-Aybastı, Ordu-Ünye, Giresun–Görele, Trabzon-Ortahisar, Rize-Merkez gibi. Bu proje kapsamındaki illerden de biri de Gümüşhane’dir.

Devlet yapıyor veya destekliyor ve çok kişi istihdam ediliyor. Örneğin Tokat Erbaa’daki tekstil fabrikalarında çalışan sayısının 5 binin üzerinde olduğu söyleniyor.

Böyle bir veya birkaç fabrikanın ve müessesenin Gümüşhane’ye de açılması halinde Gümüşhane çok rahatlayacaktır. Bu durum her eve sıcak para girmesi demektir.

Aslında tekstil fabrikasının Gümüşhane’de önemli de bir geçmişi ve alt yapısı var. Tekke köyünde yıllar önce yapılan ve uzun süre çalıştıktan sonra kapanan standart özellikli tekstil fabrikası binası bugün atıl durmaktadır. Sahipleri olan hemşerilerimizle görüşülüp bu tesis hemen hizmete alınabilir.

BU KONUYU ANLIK TAKİP EDECEK BİR DANIŞMA EKİBİ KURULMALI

İstihdamla ilgili konuyu günlük takip edecek, hem Sayın Milletvekillerimize, hem de Sayın Valimize danışmanlık yapacak bir ekibin kurulması gerekir. Gümüşhane’de halen bir devlet kurumunda görev yapan Sayın Onur Çak Bey, bilgi, araştırma, arşivleme özellikleri ile Gümüşhane için çok değerli bir hemşehrimizdir. Mutlaka Onur Bey’den bu konularda yararlanılmalıdır. Ayrıca, Onur Bey gibi bu konulara ilgi gösteren ve takip eden hemşehrilerimiz de bulunmalı ve bu değerli insanlardan bir ekip oluşturulmalıdır.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 01.12.2023