GÜMÜŞHANE KAMU KURUMLARINDA “ESNEK ÇALIŞMA” UYGULANIYOR MU?

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Türkiye’nin ciddi haber sitelerinin başında yer alan “memurlar.net” haber portalında dört  gün önce (19 Kasım 2020)  yer alan ve Cumhurbaşkanlığı’na atfedilen bir resmi yazı için şöyle deniliyordu: “Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı tüm kamu kurumlarına 18 Kasım 2020 tarihinde bir yazı yazarak, idari izne ve esnek çalışmaya dair talimat ve genelgelerin titizlikle uygulanmasını istedi.”

Memurlar.net, “Cumhurbaşkanlığı’ndan idari izin ve esnek çalışma için tekid yazısı” manşeti ile verdiği haberde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler başkanlığı Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğü’nün  18.11.2020 tarih ve  44854 sayılı yazının fotoğrafını da yayımladı.

Metin Kıratlı imzasıyla yayımlanan ve tüm kamu kurumlarına gönderilen bahse konu Cumhurbaşkanlığı yazısında idari izne ve esnek çalışmaya dair talimat ve genelgelerin titizlikle uygulanması istenerek şöyle deniliyordu:  “Salgınla mücadele amacıyla ilgide kayıtlı genelge ve talimatlara titizlikle uyulması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi, kamu kurum ve kuruluşlarının yöneticileri tarafından gereken önlemlerin alınması hususunda bilgilerini ve gereğini arz ve rica ederim.”

****

Kovid-19 pandemisinin önlenmesi için devletimizin aldığı pek çok karardan biri de “esnek çalışma” ile ilgili karardır.

Gazetemizi arayan ve Gümüşhane’de çalışan bir kamu görevlisi, memurlar.net sitesinde yayımlanan Cumhurbaşkanlığı’ndan gelen bu son emri de örnek göstererek kamu kurumlarında çalışanların esnek bir sistemle dönerli olarak işe gelmelerinde yarar olduğunu belirtip,  kendi kurumunda işleri aksatmadan yürütecek yeterli personel olmasına rağmen, bu uygulamanın yapılmadığını ve psikolojik olarak bu durumdan etkilendiklerini söyledi.

Bu kamu görevlisinin bizi araması sonrası bu kez de biz kamu kurumlarından bazılarındaki uygulamaları araştırdık. Ve gördük ki, Gümüşhane’deki kurumların çoğunda pandemi ile ilgili genelge ve resmi yazılara rağmen kurum amirlerince bir planlama yapılıp, personelin esnek çalışma uygulamasına gidilmemiş. Çalışan personele bu konu ile ilgili esnek çalışma takvimi tebliğ edilmemiş.

Esnek çalışmaya geçmeleri iş yükü ya da personel sayısı bakımından mümkün olmayan kurumlar varsa, bu kurumların yetkililerinin iki satırlık bir yazı ile durumlarını çalışanları ile paylaşarak onların beklentilerini sonlandırmaları gerekir.

Baştan beri kamu kurumlarında esnek çalışma emirleri tüm Türkiye’deki kurumlara gidiyor. Bir il bu emirlere uygun olarak personelini esnek çalışmaya geçirip, diğer bir il geçirmiyorsa o zaman kurumlarda sızlanmalar başlıyor.

Bu konudaki sızlanmalar ve serzenişler Sayın Cumhurbaşkanlığına çokça gitmiş olacak ki, memurlar.net’in ifadesiyle konu ile ilgili olarak kurumlara tekid yazısı yazılmış.

Belki kurum amirlerinin çok basit gibi gördüğü bu konuyu hem sağlık açısından, hem çalışma performansı açısından, hem de devlet disiplini açısından çok önemli görmek gerekir.

Emir ve genelgelerle ilgili olarak kendilerine uygulama yetkisi verilmesine rağmen, pek çok kurum amiri, bu yetkisini kullanma cesaretini gösteremeyip, illa da tekrar Sayın Vali’den yeni bir emir beklerler. Maalesef bu durumun örneklerine çokça rastlanmaktadır. Bu nedenle; Gümüşhane’de bu sorun Sayın Valimizin bu  konuya el atıp, kamu kurumlarının yetkilileriyle yapılacak bir koordinasyon toplantısı ile  konuya işlerlik ve uygulama birlikteliği getirmesi ile ancak çözülür.

Gümüşhane’den Sayın Cumhurbaşkanlığı makamına bu konu ile ilgili gidecek olan “emriniz uygulanmıyor, ya da uygulanamıyor”   şeklindeki serzeniş ise her şeyden önce Gümüşhaneliler olarak hepimizi üzer.

Güzel günler dileğiyle.