Gümüşhane Karaca Mağarası’nda Heyecanlandıran Gelişme: 2 Yeni Bölüm Daha Bulundu - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

22 Temmuz 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane Karaca Mağarası’nda Heyecanlandıran Gelişme: 2 Yeni Bölüm Daha Bulundu

Giriş Tarihi: 20 Nisan 2023 - 17:11

Son Güncelleme: 20 Nisan 2023 - 17:20

Gümüşhane turizminin önemli destinasyonlarından olan Torul ilçesi Cebeli köyünde bulunan dünyaca ünlü Karaca Mağarası’nda iki yeni bölüm daha bulundu. Yeni bölümlerle brilikte mağaranın Ramazan Bayramı’nın birinci günü  ziyarete açılacağı duyuruldu.

150 milyon yıl yaşındaki Karaca Mağarası’nda 2,5 aydır sürdürülen çalışmayla ahşap yürüyüş platformu, aydınlatma ve elektrik altyapısı yenilendi.

Mağara içinde bulunan ve bugüne kadar hiç açılmayan iki yeni bölümde ilk kez bu sezon Ramazan bayramının birinci günü ziyaretçilere açılmış olacak.

Gümüşhane’nin en önemli turizm değerlerinden birisi olan Karaca Mağarası’ndaki çalışmanın çok titiz ve detaylı bir şekilde gerçekleştiğini ve mağaranın sürdürülebilir bir şekilde turizme hizmet etmesi için planlamaların ona göre yapıldığını kaydeden Vali Kamuran Taşbilek, “Karaca Mağaramız ilimizdeki çok sayıdaki damlataşı mağaralardan birisi. Geçmişten gelen mirasımız olan Karaca Mağarasını gelecek nesillerimize ulaşabilmesi için gerekli tüm tedbirleri alarak çalışmalarımızı tamamladık. Yürüyüş platformunu yenilemenin yanında alandaki ışıklandırmayı da kısarak oluşumların zarar görmesini minimize ettik. Mağara içerisinde daha önce varlığı bilinen fakat ziyarete açılmayan alanı da hassas bir çalışmayla ziyarete açacağız. Ramazan Bayramının ilk gününde bu eşsiz güzelliği vatandaşlarımızın beğenisine sunacağız” dedi.

“Mağarada 2 yeni bölüm açıldı”

Gümüşhane İl Özel İdaresi’nin şirketi tarafından işletilen mağarada yapılan çalışmaları inceleyen Torul Kaymakamı Orhan Ayaz,  “İl Özel İdaremiz tarafından yaklaşık 2,5 ay önce başlatılan imalat çalışmasıyla eski ahşap yürüyüş yolları değiştirildi. 120 metrelik ahşap yürüyüş yolu çelik platforma dönüştürülerek güvenli hale getirildi. Hem oluşumlara zarar vermeyecek bir çalışma yapıldı hem de buraya gelen ziyaretçilerin daha güvenli ve konforlu bir ziyaret gerçekleştirmesi için bu çalışma yapıldı. Çalışma sırasında mağarada 2 ayrı yeni bölüm açıldı. Toplamda yürüyüş platformunun uzunluğu 160 metreye ulaştı. Tüm çalışmalar tamamlandı ve Karaca Mağarası Ramazan Bayramının birinci gününden itibaren ziyaretçilerini bütün görkemiyle ağırlayacak” ifadelerini kullandı.

“Karaca Mağarası 18 metre yüksekliğiyle dünyanın birinci sıradaki sütununa sahip”

Karaca Mağarasının içindeki sıcaklığın hem yaz hem de kış mevsiminde 15 derece sıcaklığa sahip olduğunu kaydeden Kaymakam Ayaz, “Yazın insanlar sıcaktan, güneşten bunaldıkları zaman burada güzel ferah bir serinletici ortamda çok güzel yürüyüşünü yapabiliyorlar, ziyaretini gerçekleştirebiliyorlar. Ben Türkiye’nin birçok yerinde bu tür oluşumlara sahip mağaralara girdim ama burası çok ayrı bir güzelliğe sahip. 18 metre yüksekliğiyle dünyanın birinci sıradaki sütununa sahip. O yüzden görmeyenler için mutlaka görülmesi gereken bir yer. Muazzam bir göz alıcı keyif veriyor. Haliyle bütün ziyaretçilerimizi buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Mevcutta 120 metrelik yürüyüş platformunu 160 metreye çıkardık”

Mağaradaki platform çalışmasını yapan yüklenici firma sahibi İnşaat Mühendisi Arif Türk ise “120 metre ahşap yürüme yolu vardı. Biz burayı çelik konstrüksiyon sistemiyle karkas sistemini oluşturduktan sonra üzerine galvaniz ızgaralarla yürüyüş yolu oluşturduk burada. Mevcutta 120 metreydi 40 metre ilave yapılarak 160 metre uzunluğunda projemizi tamamlamış bulunmaktayız. Korkuluklarımız paslanmaz krom çelikten imalatı yapıldı. Aydınlatmaları oluşumlara zarar vermeyecek bir şekilde imalatlarımızı tamamlamış bulunmaktayız. 3 aylık bir süre zarfında projemizi tamamladık” diye konuştu.

Bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği mağaranın içerisinde sarkıt, dikit, sütun, org desenli duvarlar, bayrak şekilleri, perde damlataşları, mağara çiçekleri, mağara incileri, fil kulakları, traverten havuzları, traverten basamakları ve mağara gülleri yer alıyor.

Alanda geçtiğimiz yıl DOKA tarafından desteklenen “Turizm Rotamız Karaca Mağarası” projesi kapsamında ek seyir terası ve kamelya yapımı işleri de tamamlanmıştı. 

Kaynak: Gümüşhane İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği

image_print

HABERLER