Gümüşhane Kent Merkezinde İlk Defa Su Samuru Görüldü

14 Mart 2021 Pazar günü gece yarısı Gümüşhane kent merkezinden geçen Harşit çayında  Su Samuru görüldü. Su Samuru Gümüşhane kent merkezinde Karşıyaka mahallesi köprüsü ile Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi caddesi köprüsü arasında Harşit çayı üzerinde oluşan gölcükte bolbol yüzüp balık avladı. Evinin balkonundan Harşit çayına bakarken suda değişik bir canlı fark eden ilimiz iş adamlarından Turgay […]

14 Mart 2021 Pazar günü gece yarısı Gümüşhane kent merkezinden geçen Harşit çayında  Su Samuru görüldü.

Su Samuru Gümüşhane kent merkezinde Karşıyaka mahallesi köprüsü ile Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi caddesi köprüsü arasında Harşit çayı üzerinde oluşan gölcükte bolbol yüzüp balık avladı.

Evinin balkonundan Harşit çayına bakarken suda değişik bir canlı fark eden ilimiz iş adamlarından Turgay Türkyılmaz, cep telefonunun kamerasıyla kaydettiği canlının Su Samuru olduğunu görünce hayretler içinde kaldı. Türkyılmaz, bu güzel canlının Harşit’te yaşadığını ve hatta Gümüşhane şehir içine geldiğini daha önce hiç duymadığını söyledi.

Yaşlı Gümüşhaneliler de Su Samurunun Gümüşhane kent içine girdiğini ilk kez duyduklarını ifade ettiler.

SU SAMURU NASIL BİR HAYVANDIR?

Su samuru (Lutra lutra), sansargiller familyasından, nehir ve göl kıyılarında yaşayan etçil bir memelidir. Su kenarlarında kazdığı çukurlarda yaşar. Yuvası karada olmakla beraber girişi su altındandır. İçini kuru yaprak ve yosunlarla döşer. Ayrıca havalandırma deliği de bırakır.

Uzun silindirik gövdeli, yassı kafalı, uzun bıyıklı, küçük kulaklıdır. Ayakları kısa, beş parmaklı ve kısmen perdelidir. Çoğunun rengi koyu kahverengidir. Su geçirmeyen sık tüylü postu vardır. Suda ustalıkla yüzer. Balık, kurbağa avlar. Kuş, yumurta ve fare de yer. Suya dalarken burun ve kulak deliklerini kapatır. Yassı kuyruğunu dümen olarak kullanır. Kuyrukla beraber 1,5 metre boy ve 15 kg ağırlıkta olanları vardır. Kuyruk altı bezlerinde yağlı ve kokulu bir madde ifraz eder. Su samurlarının çok çeşitleri varsa da aralarındaki fark çok azdır. Çoğunlukla yalnız dolaşır ve gece avlanır. Oynamayı ve suda sırtüstü yüzmeyi çok sever. Her yıl tek bir yavru yavrular. Günümüzde nesli tükenme tehlikesiyle karşı olduğu için devlet tarafından koruma altına alınmıştır.

Exit mobile version