GÜMÜŞHANE “KÖYDES” İÇİN BAZI ÖNERİLER - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE “KÖYDES” İÇİN BAZI ÖNERİLER

Giriş Tarihi: 05 Mayıs 2021 - 12:39

Son Güncelleme: 05 Mayıs 2021 - 12:39

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

2005 yılında başlatılan ve günümüze kadar devam eden KÖYDES projesi Cumhuriyet tarihimizin köyler bazındaki en büyük projelerinden biridir.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu önemli projesi ile köylerimizin alt yapı sorunları çözülmüş, köylerimiz modern bir yapıya kavuşmuştur.

Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi (KÖYDES) kapsamında Gümüşhane’ye 2021 yılı için 26.528.251 TL ödenek gönderildi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, büyükşehir statüsü dışında olan 51 ilin 2021 yılına ait KÖYDES ödenek tahsislerini 28 Nisan 2021 tarihinde onayladı.

KÖYDES’in bağlı olduğu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü de uygulama esaslarını bir resmi yazı ile valiliklere bildirdi.

Bu yıl Gümüşhane’ye ayrılan toplam ödenek 26.528.251 dir. Köylerimize hayırlı olsun.

Daha önceki yıllarda da sık sık gündeme getirdiğimiz Gümüşhane’deki KÖYDES uygulamaları ile ilgili bazı tespit ve tekliflerimizi yetkililerin dikkatine sunmak istiyoruz:

*****

1.KÖYDES uygulaması ile 2005 yılından beri köylerin genellikle içme suyu sıkıntıları giderildi ama sulama sularındaki sıkıntılar devam ediyor. Sulama suyunun yetersizliği nedeniyle pek çok köyde aileler arasında büyük kırgınlıklar yaşanıyor.

Gümüşhane ilinde Kelkit, Şiran, Köse gibi büyük boyutta tarım arazileri olan ilçelerde tarımsal sulamalar genellikle göletlerden yapılıyor.

Gümüşhane Merkez, Torul ve Kürtün ilçelerinin köylerinde ise göletlerden sulanan büyük ölçekli araziler yok ama ortalama 100 m2 yi geçmeyen bahçe ve arazilerin sulanmasında büyük sorunlar yaşanıyor.

Devletimiz; arıcılığı, koyunculuğu ve benzeri bir sürü sektörü desteklediği gibi, küçük ölçekli sulamalar için sulama suyu yetersiz köylere kapalı sistem damlama veya yağmurlama usulü sulama aparatlarını da hibe olarak verebilir. Bu iş için KÖYDES ödeneklerinden Fiberglas depolar alınıp köylere kurulabilir. Bu depolar hem daha ucuz maliyetli, hem de zaman kaybını önleyici nitelikte olacaktır.

*****

2.Torul Demirkapı vadisinde yer alan 7 köyün ve onlarca yaylanın sürekli ulaşım ihtiyacını gören ve yaz – kış hiç kapanmayan ve bu vadiyi Kürtün, Tirebolu devlet karayoluna bağlayan yaklaşık 5 kilometrelik dar ve tehlikeli Demirkapı – Demirciler vadi içi grup yolunun bu dönemde KÖYDES projesi kapsamında genişletilmesi gerekir. Yolun var olan zemininde yapılacak ciddi bir bakımla ve zeminin asfalt ya da betonlanması ile sorun çözülecektir. Bu konu yıllardır gündeme gelir ama bir türlü el atılamadı. Bakalım bu yolu yapıp vatandaşlarımızın duasını almak hangi mülki amirlere nasip olacak.

*****

3. Yüksek ve tehlikeli yamaçlardan geçen grup yollarının ve köy yollarının yol kenarı otokorkuluklarının yapılması çok önem arz ediyor. (Merkez Süleymaniye Mahallesi – Gözeler Köyü arası dağ grup yolu ve Torul – Demirkapı arası dağ grup yolu iki bariz örnektir.) Bu tehlikeli yollarda otokorkuluk olmadığından geçmişte yaşanmış hem ölümlü hem de yaralanmalı birçok kaza vardır. Bir an önce bu ihtiyacın da KÖYDES programı kapsamında giderilmesi gerekmektedir.

*****

4.KÖYDES projelerinin planlamaları yapılırken, planlamayı yapan mülki amirler kendilerine sık sık gelen ve kendileri için artık tanıdık sima olan muhtarların köylerine gerekli ihtimamı gösterirken, muhtarlarının; valilik ve kaymakamlıklarla sık diyaloğu olmadığı için ihtiyaçları bilinmeyen köyleri ihmal etmemelidirler. Halbuki ve maalesef, muhtarlarının ilgisizliği nedeniyle sorunları mülki idare amirlerine intikal etmemiş olan pek çok köyümüz bulunmaktadır.

*****

Son olarak diyorum ki; KÖYDES projesi ile köylerimizi modern alt yapıya kavuşturan Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan Allah razı olsun. Bu vesile ile 2021 yılı KÖYDES ödeneklerinin Gümüşhanemize hayırlı olmasını diliyorum.

image_print

HABERLER