Gümüşhane Köyleri İçin KÖYDES’ten Dev Ödenek

Gümüşhane Olay Gazetesi Haberi

Gümüşhane’ye 2023  Yılı İçin 57 Milyon 863 Bin 203 TL KÖYDES Ödeneği tahsis edildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı 8 Mart 2023 tarih ve 6909 nolu karar ile 2023 Yılı KÖYDES ödeneklerinin iller ve ilçeler bazındaki miktarları ve ödeneklerin kullanım şartları belli oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan karar gereği Gümüşhane’ye 2023 yılı için KÖYDES ödeneği olarak toplam 57.863.203 Tl  ödenek tahsis edildi.

Gümüşhane’ye İlçeler bazındaki ödenek dağılımları ise şöyle:

Merkez İlçe Köyleri İçin: 15.155.273 TL

Kelkit köyleri için: 13.236.962 TL

Köse köyleri için : 2.196.912 TL

Kürtün Köyleri İçin: 8.749.852 TL

Şiran Köyleri için: 9.044.298 TL

Torul Köyleri için: 9.478.906 TL

İL TAHSİSAT KOMİSYONU VALİ TAŞBİLEK BAŞKANLIĞI’NDA TOPLANDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından imzalanan “2023 Yılı Köylerin Alt Yapısının Desteklenmesi Projesi Ödeneğinin İller ve İlçeler Bazında Dağılımına, Kullandırılmasına, İzlenmesine ve Denetimine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında karar”  gereği Gümüşhane İl Tahsisat Komisyonu 21 Mart 2023 Pazartesi günü Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında toplandı. Toplantıya İl Genel Meclis Başkanı, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri, Kaymakamlar, İl Sağlık Müdürü, İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürü, İl Tarım ve Orman Müdürü ve ilgili teknik elemanlar katıldı.

KÖYDES PROGRAMLARININ KAMUOYUNA BİLDİRİLMESİ MECBURİYETİ

Cumhurbaşkanlığı kararının 12. Maddesi gereği Gümüşhane il ve ilçeleri için yapılacak olan programlar,  Valilik tarafından Bakanlığa gönderilmesini takiben en geç bir hafta içinde kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Kamuoyuna açıklamalar Valilik ya da İl Özel İdaresi internet sitesinden yapılması gerekiyor. Meydana gelebilecek olası değişiklikler de yine aynı internet sitelerinde her ayın ilk haftası güncellenerek yayınlanması gerekiyor.

VATANDAŞIMIZ KÖYDES İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR?

Köylerde ikamet eden Gümüşhaneli vatandaşlarımıza KÖYDES hakkında düşüncelerini sorduğumuzda şunları söylediler:

“Devletimiz çok büyük. Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’a teşekkür ediyoruz. 11 İlimizi yerle bir eden depremin yaralarını sarmayla uğraşan devletimiz köylerimizin ödeneğini kesmeyip hatta neredeyse iki katına çıkararak para gönderdi. Bu ödeneklerin şeffaf, adil ve yerinde kullanılması çok önemli. Gümüşhane’nin pek çok köyü yüksek tepelerde. Yollar yamaçlardan geçiyor. Yamaç yollarda her yıl otokorkuluk olmayışından kaynaklı ölümlü kazalar oluyor. Bu nedenle yüksek irtifalardan ve yamaçlardan geçen köy yollarına otokorkulukların yapılması gerekir. Ayrıca, bütün köy yollarının en ücra noktaya kadar asfaltı yenilenmeli. Diğer taraftan köylerde uzun yıllar önce yapılmış olan içme suyu şebekelerinin de yenilenmesi gerekir. Ama, ne olursa olsun en önemlisi bu ödeneklerin hatır gönülle harcanmamasıdır. Devletimiz bir taraftan depremle uğraşırken, gelen bu paralar hatır gönül ilişkisi ile gereksiz yerlere harcanırsa vebal olur. KÖYDES programlarının ve projelerinin belirlenmesinde etkili meclis üyelerinin ve siyasetçilerin yönlendirmesi ile ödenekler belirli köylerde kümeleşmemeli, her köyün az veya çok olan ihtiyaçları tespit edilip ödenekler bu tespit ve ihtiyaçlara göre yerinde, şeffaf ve adil bir şekilde dağıtılmalıdır.”

PROGRAM ve PROJELERİ TAKİP EDİP KAMU İLE PAYLAŞACAĞIZ

Valilik ve İl Özel idaresi internet sitelerinde yayınlanması mecburi olan 2023 Yılı Gümüşhane KÖYDES programlarını ve projelerini takip edip okuyucularımıza duyuracağız.