Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANE MİLLETVEKİLİ PEKTAŞ TBMM’DE DSİ’NİN DEVASA ÇALIŞMALARINI ANLATTI

AK Parti Gümüşhane Milletvekili
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş, 13.12.2018 perşembe günü TBMM Genel Kurulu’nda Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün 2019 Yılı Bütçesi üzerinde AK Parti Grubu adına bir konuşma yaptı.
Milletvekili Cihan Pektaş’ın yaptığı konuşma şöyledir:

“Sayın Başkan,

Değerli Milletvekilleri,

Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün Bütçesi üzerinde Grubum adına söz almış bulunuyorum. Sizleri saygıyla selamlıyorum.

Bu vesile ile bugün Ankara’da meydan gelen tren kazasında hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum.

DSİ ülkemizin en köklü ve en büyük yatırımcı kuruluşlarından biridir.  Su kaynaklarının korunması, geliştirilmesi ve işletilmesinden sorumludur. Enerji, Tarım, hizmetler ve Çevre sektörlerinde hizmet vermektedir.

Ancak DSİ daha çok baraj yapan bir kuruluş olarak bilinmektedir. İlk barajımız 1936 yılında işletmeye açılan Çubuk 1 barajıdır.  Daha sonra Atatürk, Keban ve Karakaya barajlarımızın da aralarında olduğu 276 baraj inşa edildi. Son yıllarda başta Çine Adnan Menderes, Ermenek ve Deriner barajları olmak üzere 541 baraj hizmete açılmış ve baraj sayımız 817’ye ulaşmıştır.

Çok önemli bir proje olan Silvan barajıyla birlikte 83 Baraj ve 510 Gölet ise inşa halindedir.

İnşa edilen barajlar, hidroelektrik enerji üretiminin yanı sıra tarımsal sulama, şehirlerimizin içme ve kullanma suyu temini ve taşkın önleme gibi çok maksatlı olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca balık üretimi yapılarak ekonomiye katkı sağlanmaktadır.

Memleketim Gümüşhane’deki Torul ve Kürtün barajlarında üretilen balıklar Uzakdoğu ülkelerine ihraç edilmektedir.

Bazı baraj göllerimizden sportif ve turizm maksatlı olarak da istifade edilmektedir. Son 16 yılda 534 hidroelektrik enerji santrali inşa edilmiştir.

2003 yılında yıllık 26 milyar Kilovatsaat olan enerji üretimine 73 milyar Kilovatsaat ilave edilerek, 99 milyar Kilovatsaat’e çıkarılmıştır. Başka bir ifadeyle 2003 yılına kadar üretilen enerjinin yaklaşık 3 katı 16 yılda üretilir hale gelindi.

Değerli Milletvekilleri,

DSİ’nin projeleri 5 yıl ile 10 yıl arasında kâr etmeye başlayan ülkemizin kalkınmasında lokomotif vazifesi gören projelerdir.

2007 yılında bitirilen Borçka barajı 7 yılda yatırımını geri ödedi ve kâr etmeye başladı. 2012 yılı sonunda işletmeye açılan Ermenek barajı 7 yılda yapılan yatırımını geri ödeyecek. 5 yıl önce üretime geçen Deriner barajı ise 2 yıl sonra kâr etmeye başlayacaktır.

1200 megavat gücündeki Ilısu barajında haziran ayında su tutulmaya başlanacak ve 4 yılda yatırımını geri ödeyecek. Bu barajın gövde tipi değiştirilerek maliyeti düşürülmüştür.

Önümüzdeki yıl su tutulması planlanan 275 metre yüksekliği ile dünyanın en yüksek üçüncü barajı unvanını alan Yusufeli barajı 558 megavat gücünde olacak ve 2,5 yılda yatırımını geri ödeyecektir. Yusufeli barajı ikili işbirliği protokolü ile inşa edilecekti. Protokol iptal edildi. Milli bütçe ile ihale edildi ve maliyeti dörtte bire düşürüldü.

Bu şekilde birçok büyük baraj ve sulama projeleri ikili işbirliği protokolü ile yapılacaktı. Başlanmamış olan projelerin protokolleri iptal edildi ve hazinemiz 65 milyar dolarlık borç yükünden kurtarıldı.

Eskiden barajların proje, müşavirlik ve mühendislik hizmetleri yabancı firmalar tarafından yapılıyordu. Finansmanı ise dış kredi ile temin ediliyor ve projelerin maliyeti çok yüksek oluyordu. Bugün DSİ’nin bütün projeleri yerli müşavir, yerli müteahhit ve kendi mühendislerimiz tarafından
mili bütçe ile çok daha düşük maliyetlerle yaptırılmaktadır.

Planlama ve baraj mühendisliğimizin geldiği nokta ülkemiz adına gurur vericidir. Dünyanın birçok ülkesinde büyük su projeleri inşa eden firmalarımızın yönetici ve teknik elemanlarının büyük çoğunluğu DSİ’de yetişmiş mühendislerdir. DSİ aynı zamanda bir okuldur.

Konya Mavi Tünel ve GAP’ta dünyanın en büyük havzalararası su aktarma projeleri hayata geçirilmiştir.

Türkiye’den yavru vatan Kıbrıs’a su götürüldü. 81 Km’si denizden geçmek üzere 106 Km isale hattıyla dünyada bir ilk olan askıda boru döşeme yöntemiyle ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin içme, kullanma ve sulama suyu ihtiyacı karşılandı.

Melen çayının suyu artık İstanbul’luların çeşmelerinden akıyor. Boğazın 130 metre altında inşa edilen ve 2012 yılında hizmete alınan tünelle Anadolu yakasından Avrupa yakasına adeta bir nehir akıtılarak, dünyanın ilk kıtalar arası su transferi gerçekleştirildi.

Ankara İçmesuyu Temin Projesi’nde 31,5 Km uzunluğu ile dünyanın en uzun su iletim tüneli olan Gerede Tünelinde son 200 metreye gelindi.

Bu gurur veren projeleri Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde AK Parti olarak bizler yaptık. Ama bu gurur hepimizindir, milletimizindir.

Biz büyük bir milletiz. Hiçbir proje bizim için hayal değildir. Bizim için imkânsız proje yoktur.

Bu duygu ve düşüncelerle bütün bu projeleri hayata geçiren DSİ Genel Müdürü ve ekibini tebrik ediyor, 2019 yılı bütçesinin hayırlı ve bereketli olması temennisiyle tekrar sizleri saygıyla Selamlıyorum.”