Gümüşhane Milletvekili Pektaş’tan köylerin su sorununu çözecek öneri

Gümüşhane ili 2021 yılı 4.dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Kamuran Taşbilek başkanlığında bugün gerçekleştirildi. Toplantıya Milletvekili Cihan Pektaş’ın “su” sorununun çözümüne yönelik açıkladığı görüş damgasını vurdu.

Valilik Toplantı Salonunda yapılan toplantının başlangıcında konuşan Vali Taşbilek, Gümüşhane’de toplam proje tutarı 8 milyar 480 milyon TL olan 203 proje olduğunu, yüzde 55 nakdi gerçekleşme oranına ulaştıklarını söyledi.

Toplantıda konuşan AK Parti Gümüşhane Milletvekili Cihan Pektaş köylerin su sorunları ile ilgili önemli bir teklif yaparak şunları söyledi,  “DSİ, İller Bankası Bölge Müdürlüğü ve Özel İdare’den ricamız şu: 3 kurum bir araya gelsin konuşalım. Köylerin içme ve atık suyunu havza ve güzergâh bazlı çözmemiz lazım. Her köye ayrı ayrı su götürerek bu işi çözemeyiz. Şiran’daki 3 göletten 40 köyümüze su verip oradaki köylere su verebileceğiz. Buna hukuki bir altyapı da lazım. Mutlaka köylerin toplu bir şekilde su sorunu çözmek lazım. Su sayacı takılarak mutlaka disipline edilmeli. Yazın köylerin nüfusları 5-6 kat artıyor. Kayıp kaçak oranı çok yüksek. Köylerde ciddi yapılaşma var. Köylerin planlamalarını iyi yapmak lazım. Çok ciddi bir şekilde büyüyor köyler. Bundan sonra köy nüfuslarımız artacak. Küresel ısınmayla beraber bu bölgedeki nüfus artacak. Baraj, gölet ve sulamaları biran önce bitirip içme suyunu çözmemiz lazım. Bu sadece Gümüşhane değil Türkiye’nin her tarafındaki sorun. Bu işi kökten çözmemiz lazım. Bu işi bizim aşağıda bu tür hazırlıkları yapıp yukarıya götürmemiz lazım. Önümüzde ciddi bir fırsat var. Su kanunu çıkaracağız. Bunlarla ilgili bütün hukuki altyapıyı da su kanuna koyarak, çözebiliriz”