GÜMÜŞHANE OKULLARINDA “ATIK PİL” TOPLAMA ÇALIŞMASINI YETKİLİLER ACİLEN DURDURMALIDIR

Pillerin yapısındaki zararlı maddeler gereği; yetkililer ve bilim adamları “çocukların pillerle oynamaması ve elle temas etmemesi” gerektiğini söylerken, Gümüşhane’deki okullarda öğrencilere “Atık Pil Toplatma” çalışması yaptırıldığı öğrenildi. Gümüşhane okullarında Nisan sonuna kadar devam edecek “atık pil toplatma” çalışmalarına yetkililerin acilen engel olması gerekir. ************ ATIK PİLLERİN SAĞLIĞA ZARARLARI  Kurşun (Pb): Kurşun vücuda solunum, içme suyu […]

Pillerin yapısındaki zararlı maddeler gereği; yetkililer ve bilim adamları “çocukların pillerle oynamaması ve elle temas etmemesi” gerektiğini söylerken, Gümüşhane’deki okullarda öğrencilere “Atık Pil Toplatma” çalışması yaptırıldığı öğrenildi.

Gümüşhane okullarında Nisan sonuna kadar devam edecek “atık pil toplatma” çalışmalarına yetkililerin acilen engel olması gerekir.

************

ATIK PİLLERİN SAĞLIĞA ZARARLARI

 Kurşun (Pb):

Kurşun vücuda solunum, içme suyu ve gıda zinciri yolu ile girer. Vücuda giren kurşun ciğerlere kadar ulaşır ve ciğerlerde yavaş yavaş absorbe edilerek kana karışır.

Kadmiyum (Cd) :

Vücut kadmiyumu kalsiyum gibi algılar ve kadmiyum vücutta birikmeye başlar. Vücutta kalsiyum eksilmesinden dolayı kemikler yavaş yavaş zayıflamaya başlar. Ayakta durmak hatta öksürmek bile kemiklerin kırılmasına hatta iskelet ufalanarak neticede hastanın ölmesine neden olur.

Yapılması Gerekenler:

*Kullanılmış pillerin/akülerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması ve geri kazanılması gerekmektedir.

*Yasalar gereği de tüketiciler pilleri/aküleri geri toplamak ve doğru şekilde bertarafını sağlamak zorundadır. Özellikler cıva oksit, gümüş oksit, nikel-kadmiyum veya sızdırmaz kurşun-asit bataryalar/piller/aküler çöpe/doğaya kesinlikle atılmamalıdır.

*Piller/aküler diğer atıklardan ayrı toplanmalıdır.

*Pil hücresindeki bileşiklerle çıplak elle direk temas edilmemelidir. Pilin asidik veya bazik elektroliti, deri sulanmasına ve yanmasına neden olabilir.

*Piller/aküler ateşe atılmamalıdır.

*Piller çantada açıkta taşınmamalıdır.

*Pilleri muhafaza ederken kısa devre oluşturucu veya herhangi yük boşaltıcı yerlerden (metalik malzemeler gibi) uzak tutulmalıdır.

*Pillerdeki cıva, kadmiyum ve kurşun gibi zehirli ağır metaller insan sağlığı için çok tehlikelidir.

KAYNAK:

Prof. Dr. Mustafa ÖZTÜRK

 

Exit mobile version