Gümüşhane Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Tüketici Gününde Tüketicileri Uyardı

15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ (Bilinçli Tüket, Bilinçli Harca) En temel insan haklarından biri olan tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatın başında Anayasamızın 172. maddesi gelmektedir. Bu madde de, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer almaktadır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de […]

15 MART DÜNYA TÜKETİCİLER GÜNÜ

(Bilinçli Tüket, Bilinçli Harca)

En temel insan haklarından biri olan tüketicinin korunması ile ilgili mevzuatın başında Anayasamızın 172. maddesi gelmektedir. Bu madde de, “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirleri alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” hükmü yer almaktadır. Bunun dışında tüketici; yasalar, yönetmelikler, tebliğler ve mahkeme kararları ile de korunmaya alınmıştır. Ülkemizde tüketicinin korunması amacıyla 1995 yılında “4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” çıkarılmış, ancak değişen ihtiyaçlar dikkate alınarak yeni “6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun” 28 Kasım 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmış ve 28 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile tüketicilerimize gelişmiş ülkeler standardında ve AB kriterlerine uygun birçok yeni hak getirilmiştir. Tüketicilerin bu hakları kullanabilmeleri, öncelikle bu konuda bilgi sahibi olmalarıyla gerçekleşebilir. Tüketici olarak haklarının neler olduğunu, tüketimde nelere dikkat etmesi gerektiğini bilenler bilinçli tüketicidir. Bu nedenle, bilinçli tüketici;

*Alışverişe çıkmadan önce alınacaklar listesi yapılmalı,

*Alınacak ürünler hakkında fiyat araştırması yapılmalı,

*Alışverişte ve tüketimde israf edilmemeli,

*Gıda ürünleri alınırken üretim tarihleri ve tüketim tarihleri kontrol edilmeli,

*Satın alınacak mal ve hizmet kontrol edilerek satın alınmalı,

*Alınacak ürünlerin teknik düzenlemelere ve standartlara uygun olup olmadığı araştırılmalı,

*Satın alınan ürünlerin faturası ve fişi alınmalı,

*Elektrikli ev aletleri ve elektronik ürünlerde garanti belgesi istenmeli,

*Tüketici olarak hakların yasalarla koruma altına alındığı bilinmeli,

*Satın alınan ürünle ilgili sorun yaşandığında hakkını Tüketici Hakem Heyeti Başkanlığı ve Tüketici     Mahkemesinde aramalı,

*Kendisini mağdur eden firmalarla ilgili şikayetlerini Ticaret İl Müdürlüklerine yapacağını bilmeli,

*Satın alınacak ürünlerin benzer olması durumunda, “Türk Malı” olanı tercih edilmeli,

*Bilinçli ve sorumlu davranarak haklar yasal çerçevede sonuna kadar aranmalı,

*Tereddüte düşülen konularda il ve ilçelerde kurulu bulunan tüketici hakem heyetleri ile ALO-175 Tüketici Danışma Hattından bilgi alınmalıdır.

Tüketici haklarını korumak üzere, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun kapsamında il ve ilçelerde tüketici hakem heyetleri kurulmuştur. Tüketici hakem heyetlerine gelen şikâyetler yasal mevzuat çerçevesinde görüşülüp,  değerlendirilerek karara bağlanmaktadır. İl ve ilçelerimizde toplam 6 adet tüketici hakem heyeti görev yapmakta olup, 2017 yılı için; değeri 4.570,00 TL’ nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ilçe tüketici hakem heyetlerimiz, değeri 6.860,00 TL’ nin altında bulunan uyuşmazlıklarda ise il tüketici hakem heyetimiz görevlidir.

2017 yılı içerisinde il tüketici hakem heyetimize toplam 525 adet şikâyet gelmiş, bunların 326 adedi tüketici lehine, 130 adedi ise tüketici aleyhine sonuçlanmış olup, inceleme aşamasında olan 69 adet şikâyet ise 2018 yılına devredilmiştir. 2017 yılında ayıplı mallara ilişkin şikayetlerin 85 adedine bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır.

Ayrıca, Bakanlığımız bu yıl Milli Eğitimin temel amaçları doğrultusunda, eğitim çağındaki çocuklarımızı ve gençlerimizi bilinçli tüketim ve tüketici hakları konusunda bilinçlendirmek, farkındalık oluşturmak, sanatsal çalışmalarını desteklemek, değerlendirmek, sergilemek ve kalıcı eserler bırakmaya özendirmek amacıyla tüm Türkiye’de resmi ve özel okullarda eğitim ve öğretim gören ortaokul 5.6.7.8. sınıf öğrencilerini kapsayan “Bilinçli Tüketim ve Tüketici Hakları” konulu resim yarışması düzenlemiş olup, söz konusu yarışmada ilimizde dereceye giren öğrencilere 19.03.2018 tarihinde düzenlenecek törenle Sayın Valimiz tarafından ödülleri verilecektir.

Dünya Tüketiciler Günü dolayısıyla, ilimiz ve ülkemiz tüketicisinin 15 Mart Dünya Tüketiciler Gününü kutluyor, tüketicilerimizin İşyeri Dışında Satış Yetki Belgesi bulunmayan kişiler ile güvensiz sitelerden alışveriş yapmamalarını ve karşılaştıkları her türlü soruna ilişkin bilgiyi il ve ilçelerde kurulu bulunan tüketici hakem heyetleri ile  ALO-175 Tüketici Danışma Hattından alabileceklerini önemle hatırlatır, bu günün tüketici bilincinin ve tüketici sorumluluğunun gelişmesine katkı sağlamasını temenni ediyorum.

Mürsel YAŞAR

Gümüşhane İl Müdürü

 

Exit mobile version