GÜMÜŞHANE TURİZMİ İÇİN SAYIN VALİMİZE DÖRT ÖNERİ

Türk devlet geleneğinde valilik müessesesi çok önemli bir kurum olduğu gibi sayın valilerimiz de kadimden beri hep devletin taşradaki yüzü olmuştur. Cumhuriyet tarihi boyunca konum ve itibarını hep koruyan belki de tek müessese valilik müessesesidir. Vatandaşımızın valilerimize bakışı da yüz yıldır hiç değişmemiş hep aynı hassasiyet ve saygıda olmuştur. Gümüşhane Valisi Sayın Kamuran Taşbilek’in geçen […]

Türk devlet geleneğinde valilik müessesesi çok önemli bir kurum olduğu gibi sayın valilerimiz de kadimden beri hep devletin taşradaki yüzü olmuştur.

Cumhuriyet tarihi boyunca konum ve itibarını hep koruyan belki de tek müessese valilik müessesesidir. Vatandaşımızın valilerimize bakışı da yüz yıldır hiç değişmemiş hep aynı hassasiyet ve saygıda olmuştur.

Gümüşhane Valisi Sayın Kamuran Taşbilek’in geçen hafta muhtarlar toplantılarında söylediği bir cümle Türk demokrasi tarihi literatürüne geçmesi gerek bir özellikte idi.

Vali Taşbilek şunları söylemişti: “Devletinden razı olan vatandaş profili oluşturacağız”

Demokrasi literatürüne girecek olan ve ileri demokrasinin belki de ilk kuralı olacak olan “Devletinden razı olan vatandaş” sözü nedeniyle Sayın Taşbilek’i tebrik ediyorum.

ÖNERİLERİME GELİNCE:

1. GÜMÜŞHANE KENT MERKEZİNDEKİ BU YER TURİZM BÜROSU YAPILMALI

Yeni düzenlemeden sonra tarihi karakol köprüsü, Gümüşhane Belediye Binası çevresi ve Fatih Parkı’nın bulunduğu bölge Gümüşhane’nin adeta kent meydanı konumuna geldi.

Hem gündüz hem de gece geç vakte kadar insanlar bu meydanı dolduruyor, oturuyor, geziyor, çay içiyor ve muhabbet ediyorlar.

Gümüşhane’ye dışarıdan gelen yerli ve yabancı misafir ya da turistlerin de ilk uğrak yeri bu bölge oluyor.

Bu bölge içinde yer alan İl Genel Meclis Binası’nın giriş kapısının sol yanında yer alan ve kullanılmayıp halen boş olan bir oda, bir bölüm var. Bu mekânın acilen turizm danışma ofisi yapılması gerekir.

Yer çok müsait. Devletin yeri. Şu anda kullanılmıyor. Müstakil. Bu odanın donatılarak turizm tanıtma ve danışma ofisi olarak 24 saat hizmet vermesi gerekir.

Devir artık tanıtım devri. Gümüşhane merkezde bu iş için en uygun yer de burası. Çünkü yukarıda bahsettiğimiz ve kent meydanı özelliğine sahip bir oluşumun içinde güzel bir mekân.

Bu ofiste münavebeli olarak çalıştırılacak personel gündüz ve gece kente gelen her insana tanıtım hizmeti götürmeli. Broşür dağıtmalı. Adres sorana cevap vermeli. Gelen misafire ikramlarda bulunmalı…

Müstakil olan bu giriş katındaki odanın giriş kapısı da önden açılarak bina girişi ile oda girişi ayrılabilir. Ayrıca; bu mekânın dış kısmında yapılacak tezyin ve giydirmelerle de cezbedici bir görüntü ortaya konabilir.

Biz; önemli gördüğümüz bu konuyu Sayın Valimize bu şekilde arz etmiş olalım.

2.GÜMÜŞHANE’DE TURİZM DERNEĞİ ACİLEN KURULMALI

Turizmle ilgili kamu kurumları mevzuat sınırlı görevlerini yapıyorlar. Halbuki; turizm olgusu artık kamu kurumlarını çok aşan bir boyuta geldi. Mesai saati anlayışlı çalışmalar turizm için artık yeterli olmuyor. Sivil anlayış ve inisiyatifin de devreye girmesi gerekir. Bunun yolu da dernek kurmaktan geçer.

Kurulacak bir turizm derneğinde hem kamu hem de sivil vatandaşlar olmalı. Ama, bu işin yönetimi sivil ağırlıklı olmalı. Kamu kurumları bu derneği desteklemeli. Ortak akılla hazırlanacak bir tüzükle hemen işe başlanmalı. Turizm  derneği bu ilde çok iş yapar. Bu konuyu da  Sayın Valimize arz ediyoruz.

3.GÜMÜŞ OTEL ÖĞRETMENEVİNE TAHSİS EDİLMELİ

Şu anda boş durumda bulunan GÜMÜŞ OTEL’in öğretmenevine tahsis edilmesi de Gümüşhane için önemli bir turizm olayı olacaktır.

Gümüşhane’de kurulduğu günden bugüne kadar her derde deva olan Öğretmenevi,  Gümüş Otel’e taşındığında hem yatak kapasite ve kalitesi ile hem de hizmet kalitesi ile turizm için çok önemli bir gelişme olacaktır.

Şu anki öğretmenevi binası da yine turizme hizmet etmek üzere Turizm Meslek Lisesi’nin uygulama oteli olarak kullanılabilir. Bu da Sayın Valimize üçüncü teklifimizdir.

4.TOMARA ŞELALESİ’Nİ YAŞLI VE ENGELLİ VATANDAŞLAR GÖRMESİN Mİ?

Turizm’de Gümüşhane’nin yüz akı olan Allah vergisi bir Tomara şelalemiz var.

Allah’ın verdiği bu güzel nimetin olduğu alanı Türkiye’ye örnek bir tabiat parkı haline getiren herkese teşekkür ediyoruz.

Ancak; Tomara şelalesine 104 basamaklı merdivenle çıkılması sorunu hâlâ aşılmadı.

Yaşlı, kilolu, engelli vatandaşlarımız Allah’ın bu güzel nimetini görmesin mi? 104 basamaklı merdiveni çıkamıyorlar ki görsünler…

Risk gruplarının kamu hizmetlerine erişme ve ulaşmaları için kolaylaştırıcı düzenleme yapmak ise yasal bir zorunluluktur.

104 basamaklı merdivenden çıkamayanlar için teleferik ya da asansör en kısa çözüm. Teleferik maliyetli olacağı için bir an önce asansör kurulması gerekir diye düşünüyoruz.

Bu vesile ile Tomara işletmecisi Sayın Abdulbaki Kara’yı da tebrik ediyorum. Tomara şelalesindeki işletme mükemmelliği, temizliği, personel nezaketi ile Tomara işletmesi Türkiye’nin belki de ilk sıralarında yer alıyor.

Bugünkü yazımızda acil gördüğümüz dört konuyu Sayın Valimize iletmek istedik. Gümüşhane turizminin sorunları elbetteki sadece bunlar değil. Zaman zaman bu sütunlarda yine turizm ve diğer konuları hem Sayın Valimizle hem de diğer yetkililerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version