Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’NDE “BİLGE KRAL” KONUŞULACAK

Gümüşhane Üniversitesi tarafından bir

Gümüşhane Üniversitesi tarafından bir yıldır çalışmaları sürdürülen “Uluslararası Bir Bilge Bir Ülke Sempozyumu” başlıklı akademik çalışma dizisi, 3-5 Ekim 2018 tarihinde düzenlenecek olan “Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek” adlı sempozyum ile başlayacak.

Akademik çalışma dizisi, düzenlenecek sempozyumlarla birlikte her yıl bir ülkeyi ve o ülke ile özdeşleşmiş bir şahsiyeti merkeze alacaktır. Düzenlenecek sempozyumlarla, hem bilim dünyasına katkıda bulunmak hem de sözü edilen ülkenin bilim insanları ile biraraya gelerek diyalog alanları üretilmesi amaçlanmaktadır.

Yapılacak sempozyumlarla akademik çalışmaların önemine değinen Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, buradan çıkacak sonuçların hem bilim dünyasına hem de ülkemize önemli katkılar sunmasının yanında, akademik çalışmalarının sunulacağı ülkeler ile de sağlam ilişkilerin kurulacağına inandıklarını belirtti. Rektör Zeybek: “Üniversitemizde bu tür etkinliklerin her yıl düzenlenmesi için bir yıldır çalışmalarımız devam etmektedir. Buradan hareketle akademik çalışma dizimizin ilkini, gönül derinliğimizin gereklerini göz önünde bulundurarak Balkanlar, Orta Asya, Orta Doğu ve Afrika olarak belirledik. Bu düşünceden hareketle sanattan edebiyata, siyasetten ilahiyata uzanan değişik disiplinlerde öne çıkmış bilgeleri, ülkeleri ile bütünleştirerek anmayı planlıyoruz. Bu bağlamda, 3-5 Ekim 2018 tarihinde düzenlemeyi kararlaştırdığımız ilk sempozyumumuzun temasını ‘Aliya İzzetbegoviç ve Bosna-Hersek’ olarak seçtik. Bilindiği üzere İzzetbegoviç 19 Ekim 2003’de vefat ettiğinde, genç kuşaklara birçok şeyin yanında, bir öncünün hayranlık uyandıran mücadelesi, insanların ruh ve düşünce dünyasını aydınlatan bir bilgenin idealleri miras kalmıştır. O hiç kuşkusuz doksanlı yılların başında Batılı erk sahiplerinin sessizliği karşısında kararlılığı, söylemi, duruşu ve eylemleriyle insanlığa yitirdiklerini hatırlatan bir uyarıcı, bir öğretmen olmuştur. Biz de bu büyük bilgeyi vefatının 15’inci yılında anmak, kendisine ve ülkesine yönelik hassasiyete katkıda bulunmak adına bilim dünyasında bir kapı aralamak istedik. Yalnızca bir devlet adamı olarak değil, Doğu’yu ve Batı’yı derinliğine bilen bir aydın olarak sanata yaklaşımından siyaset anlayışına, dava bilincinden özgürlük tutkusuna, dini kavrayışından ahlaki duruşuna, öğretmen bakışından aktivist tavırlarına kadar sayısız örnek yönünün konuşulacağı sempozyumumuz aracılığı ile İzzetbegoviç’i ülkesi ile bütünleştirerek, yarınlara taşımayı diledik.” ifadesinde bulundu.

Etkinliğe katılmak isteyen bilim insanlarının bildiri özetlerini 18 Mayıs 2018 tarihine kadar gönderebilecekleri sempozyumun programı ise, 10 Eylül 2018 tarihinde ilan edilecektir.

(Kaynak: Niyazi Poyraz – Gümüşhane Üniversitesi Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü 22.01.2018)