Gümüşhane Üniversitesi’nin Aysın-Rafet Ataç Merkez Kütüphanesi, 2020 yılı itibariyle yaklaşık 107 bin basılı kitap, 7 bin dergi, 230 bin civarında elektronik kitap ve 21 adet veri tabanı ile dünyanın her yerinde üretilen milyonlarca bilimsel makalelere erişim imkânı sağlıyor.
2016 yılında taşındığı yeni binası toplamda 4400 metrekare alanda 650 kişilik oturma kapasitesine sahip. Akademisyen ve öğrencilerimizin eğitim-öğretim faaliyetlerini desteklemek, basılı ve elektronik ortamda üretilen bilgileri, bilişim teknolojileri aracılığı ile kullanıcılarına mesleki etik değerleri gözeterek ulaştırmak ve üniversite kütüphaneleri arasında işbirliği çalışmalarını gerçekleştirme misyonu ile hareket eden kütüphane, hizmet çeşidini ve kalitesini artırmaya devam ediyor.
Gümüşhane Üniversitesi’nin sağlam, güçlü eğitim-öğretim altyapısını desteklemek ve ihtiyaç duyulan bilgiye en kısa sürede eriştirme hedefine yönelik çabalarının devam ettiğini dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi:
“Kütüphanemizde öğrencilerimizin her türlü bilgiye erişim ihtiyacı gözetilerek uygun çalışma ortamlarıyla hizmet verilmektedir. Şu an itibariyle bilgisayar ve internet gereksinimleri 15 adet kullanıcı bilgisayarı ve Wi-Fi kablosuz internetle sağlanıyor. Dördüncü katta yer alan altı adet her biri on iki kişilik grup çalışma odası ve on iki adet bireysel çalışma odaları öğrencilerimize konforlu ortamlarda ders çalışma olanağı sunuyor. Öğrencilerimiz sınavlarda gerek bireysel ve gerekse grup çalışmalarını rahatlıkla kütüphanemizde yapabiliyor. Ayrıca diğer üniversite kütüphaneleriyle işbirliği çerçevesinde okuyucularımızın diğer kütüphanelerden oluşabilecek kitap talepleri ödünç iade sistemiyle kayıt altına alınarak karşılanıyor. Aynı şekilde diğer üniversitelerden gelen ödünç kitap talepleri de bu sistemle sağlanıyor. Diğer bir veri erişim kaynağı olarak TÜBİTAK Ulakbim tarafından kurulan Türkiye Belge Sağlama ve Ödünç Verme Sistemine (TÜBESS) kütüphanemizin de iştirakiyle okuyucularımızın her türlü akademik makale, tez gibi talepleri dikkate alınıyor. Kütüphanemizde bulunan basılı eserlerimizin içerisinde yer alan kitapların yarıya yakını ve basılı dergiler, İstanbul’da ikamet eden hemşehrimiz Sayın Rafet Ataç tarafından bağışlandı. Bağışlanan koleksiyonun içerisinde nadir bulunabilen çok değerli eserler de mevcut. Sayın Ataç İstanbul Şişli’de bulunan kütüphane koleksiyonunu tümüyle kütüphanemize bağışlamış olup, Üniversitemiz Senatosu olarak bu değerli katkılarından dolayı da kütüphanemizin adının Aysın-Rafet Ataç Merkez Kütüphanesi olarak değiştirilmesini uygun gördük. Yine aynı şekilde Üniversitemiz Senatosu kararıyla kütüphanemiz içerisinde yer alan salonlara ilimizin yetiştirdiği Zeki Kadirbeyoğlu, Hüseyin Nihal Atsız, Lütfi Doğan, M. Oltan Sungurlu ve Dilaver Cebeci gibi çok değerli şahsiyetlerin isimleri verilerek, adı geçen kişilerin gelecek nesillere tanıtılması amaçlandı. Kütüphanemizde yer alan bölümlerden bir diğeri de ilimizin yetiştirdiği büyük âlim Ahmed Ziyauddin Gümüşhanevî adına kurulan Bilgi Merkezi ve Şehir Arşivi’dir. Bu arşivde Gümüşhanevî’nin eserlerinin yanı sıra diğer hemşehrilerimiz tarafından kaleme alınmış kitaplar, ilimiz hakkında yayımlanan eserler ile Osmanlı ve Cumhuriyet döneminin ilk yıllarını kapsayan Devlet Arşivleri Başkanlığı’ndan derlenmiş 20 binden fazla Gümüşhane ili ve ilçeleri ile ilgili resmi arşiv belgesinin kopyası elektronik ortamda araştırmacıların hizmetine sunuluyor. Bu merkezde ayrıca öğrencilerimizin arşiv belgelerini projeksiyon cihazı ile duvara yansıtarak ders işleyebilmesine olanak sağlayan bir ortam hazırlandı. Kütüphanemizin kapıları çalışma yapmak ve söz konusu olanaklardan faydalanmak isteyen herkese açıktır. Kütüphanemizin gelişimine katkı sunan başta Sayın Rafet Ataç olmak üzere Kütüphane ve Dökümantasyon Daire Başkanımız Dursun Yücel ve tüm çalışanlara teşekkür ediyorum” açıklamasında bulundu.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 16.01.2020