Gümüşhane Üniversitesi’nden Bir Dünya Başarısı

Gümüşhane Üniversitesi Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kemal Kurt tarafından dünyada ilk kez tanımlanan bir otbiçen türü keşfedildi. 

Ülkemizin farklı bölgelerinde yürütülen arazi çalışmaları sonucunda Konya ilinde toplanan örneklerin değerlendirilmesiyle yeni bir otbiçen türünün varlığı ortaya çıkarıldı. Konya ilinden toplanan örneklere “Anadolulu Graecophalangium” manasına gelen “Graecophalangium anatolicum Kurt 2022” ismi verildi.

Keşfi yapılan yeni tür için açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Kemal Kurt; “Graecophalangium cinsine ait olan bu tür, ilk defa tanımlaması ve isimlendirilmesi yapılarak dünya literatürüne kazandırıldı. Yapılan çalışma SCI-Expanded kapsamındaki ‘Zoology in the Middle East’ adlı bir dergide yayımlandı. Her türlü bilimsel araştırmamızda bizi destekleyen ve teşvik eden Rektörümüz Prof. Dr. Sayın Halil İbrahim Zeybek hocamıza teşekkür ediyorum. Ayrıca arazi çalışmaları sırasında örnekleri toplayan Manisa Celâl Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur ve Dr. Öğr. Üyesi Semih Örgel hocalarımıza da çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Bulunan yeni türün Gümüşhane Üniversitesi’nde heyecanla karşılandığını dile getiren Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek şunları söyledi:

“Ülkemiz gerek konumu gerekse de coğrafyasındaki farklılıklardan dolayı biyoçeşitliliği zengin bir alanda bulunmaktadır. Bu çeşitlilik içerisinde de yapılan araştırmalarda yeni türlerin keşiflerine tanık olmaktayız. Üretkenliğimizi her geçen gün artırdığımız Üniversitemizde bölgemizden başlayarak ülkemizin kalkınmasına değer katan sürdürülebilir bir gelişim anlayışıyla yolculuğumuza devam ediyoruz. Bu doğrultuda yeni bir otbiçen türünü daha bilim dünyasına kazandıran ve literatüre katkı sunması bakımından büyük bir öneme sahip olan keşif için Üniversitemiz Şiran Mustafa Beyaz Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Kemal Kurt hocamızı tebrik ediyorum. İş birliği içerisinde sürdürülen çalışmalara katkılarından dolayı da Manisa Celâl Bayar Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ersen Aydın Yağmur ve Dr. Öğr. Üyesi Semih Örgel hocalarımıza da teşekkürlerimi sunuyorum. Bilim dünyasına katkı sağlayacak yeni türlerin keşfedilmesiyle ilgili yapılacak her türlü bilimsel çalışmaya destek vermeye devam edeceğiz.”

KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 15.02.2022