Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya
Hasan PİR

Gümüşhane Valimiz Sayın Aydın Baruş’a İki  Risk Hatırlatması

Hasan Pir

Gümüşhane Valisi Sayın Aydın Baruş; 8 Ekim 2024 Salı günü “İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) İzleme ve Değerlendirme Komisyonu Toplantısı” yaptı. Toplantı öncesinde İçişleri Bakanı Sayın Yerlikaya’nın 81 il valisinin katılımı ile yaptığı toplantıya iştirak etti ve sonrasında da Valiliğe davet edilen Gümüşhane basın mensuplarına Gümüşhane ilinde afet risk azaltma planı ile ilgili özet bilgiler verdi.

Bugün artık yaşlanan dünyamızda “AFET” çok önemli bir konu.

Çok şükür ki; Cumhurbaşkanımız Sayın Erdoğan’ın bu ülkeye kazandırdığı en büyük eserlerden biri olan AFAD kurumu sayesinde  hem ülkemiz hem de dünya ülkelerine herhangi bir afet durumunda acil müdahale imkanımız  olmaktadır.

***

2021 yılına ait Gümüşhane İl Afet Risk Azaltma planı, internet ortamında da yayımlandığı için şu anda da internetten bulup incelemek mümkün.

Gümüşhane İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü en ince teferruatına kadar planı tanzim etmiş. 2021 yılından sonra yapılan planlara ulaşamadım. Ama, bunların çok daha şümullü yapıldığına eminim. Bu vesile ile Gümüşhane AFAD müdürlüğü yönetim ve ekibini de tebrik ediyorum.

İKİ HATIRLATMA

Sayın Valim;

İl AFAD Müdürlüğü yetkilileri sizleri teferruatlı olarak Gümüşhane’deki afet riskleri konusunda bilgilendirmişlerdir.  Ben de bu vesile ile iki riskli konuyu arz etmek istiyorum.

Birinci Riskli Konu; 2021 yılına ait Gümüşhane İl Afet Risk Azaltma planında da işlenmiş olan Gümüşhane Karşıyaka Mahallesi üst kodlarında 2019 yılında depolanmış olan 30 bin kamyonluk hafriyatın Gümüşhane için çok önemli bir risk olduğu gerçeğidir.

Yeni Devlet Hastanesi’nin bina güçlendirmesi dolayısıyla Hastane çevre zemininden alınan 30 bin kamyon toprak şehrin tam orta yerinin ( Karşıyaka Mahallesi) nin  300 – 400 metre kod yükseğine dökülmüştür. Döküm sahasının eğimi ise %40 – 45 olarak bilinmektedir.

Buraya dökülen toprak kütlesinin -teknik tabirle- “Şev stabilitesi yenilmesi” durumunda şehir merkezindeki konutlarda hem can, hem de mal kaybına sebebiyet verebileceği ifade edilmektedir. Zaten “2021 Yılı Gümüşhane İl Afet Risk Azaltma Planı’nda da bu tehlike belirtilerek şöyle denilmiştir: “Gümüşhane İli Merkez İlçe Karşıyaka Mahallesi’nin üst kotlarına dökülen hafriyatın yoğun yağışlara bağlı olarak duraysız hale gelmesi sonucu içerisinde bulunan kaya bloklarının aşağısında bulunan konutları tehdit etmesi”

Sayın Valim;

Bu çok önemli konuyla özel olarak ilgileneceğinizi umuyorum. Bölgenin teknik cihazlarla röntgeni çekilerek toprak yığınındaki hareketlilik takip edilebilir.

Asıl önemli olan da bu toprak yığınının olası hareketlenmesine karşı alınacak önlemlerdir. Hangi önlemler ne zaman alınacaktır?

****

İkinci riskli konu: Gümüşhane Üniversitesi kampüs alanında bulunan KYK yurt lojmanları ile 1000 kişilik Zeynep Ana Kız öğrenci Yurdu arasındaki (1. TOKİ Blokları) altındaki yamacın altından geçen karayolu kenarındaki yaya yolunu her gün en az 5 bin öğrenci ve vatandaş kullanmaktadır. Karayolundan ise her gün binlerce araç geçmektedir.

Bağlarbaşı Mahallesi Muhtarı Sayın Fahri Ölmez, yaklaşık 4 ay önce yamaçtan gelme riski olan kayaları Karayolları Şube Müdürlüğü’ne temizletti. Bundan sonraki süreçte yağmur ve rüzgarlar nedeniyle gelebilecek olan kaya ve taş tehlikesini önlemek için de şimdiden tedbir alınmalıdır.  Bunun için yamacın tamamının çelik tel örgü ile kaplanması gerekir.

*****

Sayın Valimizin Gümüşhane’de göreve başlarken 25 Eylül 2024 Çarşamba günü Valilik toplantı salonunda yaptığı manifesto özellikli konuşma çok önemli.  Biz de bu yazımızı ve inşallah bundan sonraki yazılarımızı da bu manifesto özellikli konuşmayı referans alarak yazdık ve yazmaya devam edeceğiz.

Güzel günler dileğiyle.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER