Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANE YAYLALARINDAKİ KAÇAK YAPILAŞMA İLE TOPYEKÜN MÜCADELE BAŞLADI

YOLLARDA İNŞAAT MALZEMESİ TAŞIYAN

YOLLARDA İNŞAAT MALZEMESİ TAŞIYAN ARAÇLAR, İŞ MAKİNALARI, BETON MİKSERLERİ BİLE KONTROL EDİLECEK

Gümüşhane Valiliği 20.06.2019 tarihinde 26 nolu duyurusu ile Vali Kamuran Taşbilek tarafından imzalanan ve yaylalarda mevzuata aykırı yapılaşma konusundaki 2019/1 nolu genel emri kamuoyu ile paylaştı.

Özellikle Yaylak, kışlak ve meralarda kaçak yapılaşma ile ilgili geniş önlemleri içeren valilik genel emri bugünden itibaren uygulanmaya başlandı.

Gümüşhane Valiliği Genel Emri Şöyledir

YAYLALARDA MEVZUATA AYKIRI YAPILAŞMA

VALİLİK GENEL EMRİ

2019/1

İlimizdeki yaylak alanlarının hayvancılık faaliyeti kapsamındaki barınak inşası dışında özellikle dinlenme amaçlı olarak kullanılmak üzere konut inşa etme talebine maruz kalması bu alanlar üzerindeki yapılaşma baskısını artırmaktadır. Bu nedenle, İlimizdeki yaylak ve kışlaklar ile mera alanlarının işgal ve izinsiz yapılaşmaya karşı korunması ve bu alanların amaca aykırı olarak kullanımının önlenmesi için etkin tedbirler alınması gerekmektedir. Daha önce Bakanlığımızın 11/04/2018 tarihli ve 2674 sayılı talimatları, 24/04/2018 tarihli ve 2425 sayılı yazımızla bildirilmiş ve Yaylalarda Mevzuata Aykırı Yapılaşma ile ilgili Valiliğimizin 12/10/2018 tarihli ve 6049 sayılı genel emri yayımlanmıştır.

775 sayılı Gecekondu Kanunu’nun 2’nci maddesinde; “Bu Kanunda sözü geçen (Gecekondu) deyimiyle imar ve yapı işlerini düzenleyen mevzuata ve genel hükümlere bağlı kalmaksızın, kendisine ait olmayan arazi veya arsalar üzerinde, sahibinin rızası alınmadan yapılan izinsiz yapıların kastedildiği”, yine aynı Kanunun 18’inci maddesinde “Bu Kanun yürürlüğe girdiği tarihten sonra, belediye sınırları içinde veya dışında, belediyelere, hazineye, özel idarelere, katma bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlerde yapılacak, daimi veya geçici bütün izinsiz yapılar, inşa sırasında olsun veya iskan edilmiş bulunsun, hiçbir karar alınmasına lüzum kalmaksızın, belediye veya Devlet zabıtası tarafından derhal yıktırılır…” hükümleri yer almaktadır.

Yukarıda belirtilen yasal hükümler çerçevesinde, ilimiz sınırları dahilindeki yaylak, kışlak ve mera alanlarının kaçak yapılaşma ve yasal olmayan diğer faaliyetlere karşı korunması amacıyla;

4342 sayılı Mera Kanunu’nun 20’inci maddesi kapsamında, 442 sayılı Köy Kanununda öngörülen inşaatlar ile Valilikten izin alınmak suretiyle imar mevzuatına göre yapılacak mandıra, suluk, sundurma ve süreklilik göstermeyen barınak ve ağıllar dışında, bina, ev, ahır ve benzeri inşaat yapılmasına müsaade edilmeyecektir.

Yol, duvar, çevirme, bahçe, ağıl ve benzeri işler yapılmak suretiyle yaylak, kışlak ve meraların doğal yapısının tahrip edilmesine ve otlatma amacı dışındaki faaliyetlere izin verilmeyecektir.

Kolluk kuvvetlerinin, devriyeleri sırasında ya da ihbar üzerine yaylak, kışlak ve meralarda yeni bir yapının yapıldığını tespit eder etmez hazırlayacakları tutanak ve inşaata ilişkin fotoğraflar İl/İlçe Jandarma Komutanlıklarınca İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine gönderilecektir.

Kamu kurum ve kuruluşlarının İl ve İlçe Müdürlükleri ile Belediye görevlilerinin, yaylak, kışlak ve meralarda görevlerinin ifası sırasında yeni bir yapının inşasına başlanıldığı ya da mevcut yapının devam ettiğinin tespiti halinde durum fotoğraflarıyla birlikte tutanağa bağlanarak İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine gönderilecektir.

Köy ve mahalle muhtarları, yaylak, kışlak ve meralarda izinsiz yapı inşa edildiğini gördüğü ya da haber aldığında durumu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine veya Valilik/Kaymakamlıklara bir dilekçe ile bildireceklerdir. Muhtarların bildirimi üzerine gerekli tespit çalışmaları İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince yapılacaktır.

İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince; yaylak, kışlak ve meralarda izinsiz yapı yapıldığının kendi görevlerinin icrası sırasında veya muhtarlar ve vatandaşların şikâyeti yoluyla tespit edilmesi ya da belediye ve diğer kamu kurumlarının bildirimi üzerine, kaçak yapılaşmaya ilişkin tutanak ve diğer belgeler 3091 sayılı Kanun hükümlerine göre işlem yapılmak üzere Valilik/Kaymakamlık İdare Kurulu Müdürlüğüne,  775 sayılı Kanun hükümleri gereğince işlem yapılmak üzere  İl/İlçe Özel İdarelerine bildirilecek, ayrıca 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu kapsamında işlem yapılarak, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun ilgili maddeleri gereğince suç duyurusunda bulunulacaktır.

İlçe özel idare müdürlüklerince yapılan yıkım işlemleri sırasında ihtiyaç duyulması halinde İl Özel İdaresinden veya İlçe Belediye Başkanlıklarından araç-gereç talebinde bulunulacaktır.

Yaylak, kışlak ve meralarda kaçak bina yapımında kullanılan her türlü inşaat malzemesinin taşınmasının önlenmesi için kolluk kuvvetlerimizce her yönden bu alanlara çıkan yol güzergahlarında sürekli devriye şeklinde denetim yapılarak; iş makinesi, kepçe, beton mikseri gibi araçlar engellenecek, bu araçları kullananlar ve diğer ilgililer hakkında yasal işlem yapılacaktır.

Ayrıca yaylak, kışlak ve mera alanlarında kaçak yapılan inşaatlarda çalıştığı tespit edilen kaçak işçiler ilgili kurumlara bildirilecek, haklarında gerekli yasal işlemin yapılması sağlanacaktır.

Ayrıca yaylak, kışlak ve mera alanlarında yapılan kaçak yapılara ilişkin Mevzuata aykırı alınan yapı kayıt belgelerinin İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından tetkiki yapılarak iptalleri sağlanacaktır.

Yaylak, kışlak ve mera alanlarında yer alan başta, temel ve su basmağı yapım aşamasındaki yapılar olmak üzere inşaat işlemleri devam eden ve hali hazırda tamamlanmış bulunan kaçak yapıların 775 sayılı Gecekondu Kanunu’na göre yıkım işlemi Kolluk Kuvvetlerimizin güvenlik tedbirleri altında Gümüşhane İl Özel İdaresince gerçekleştirilecektir.

Yaylak, kışlak ve meralardaki kaçak yapılarla ilgili olarak 775 sayılı Gecekondu Kanunu ve diğer mevzuat çerçevesinde yapılan işlemler Valilik Makamının 29/05/2019 tarihli ve 2946 sayılı olurları ile oluşturulan komisyon tarafından takip edilecek, bu işlemlere ilişkin ayrı bir takip çizelgesi tutulacaktır.

Mera, yaylak ve kışlaklarda mevzuata aykırı yapılaşmaya müsaade edilmemesine yönelik her türlü diğer tedbirlerin alınması sağlanacaktır.

Yukarıda açıklanan emirlere uymayanlar hakkında hukuki süreçler başlatılacak olup, 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu ve 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu’nun ilgili hükümleri gereğince işlem yapılacaktır. Ayrıca görevini kötüye kullanan muhtarlar ve diğer kamu görevlileri hakkında gerekli yasal işlemler yapılacaktır.

Bu emirde belirtilen hususların uygulanmasından Valilik ve Kaymakamlıklar ile Belediye Başkanlıkları, İl/İlçe Jandarma Komutanlıkları, İl/ilçe Emniyet Müdürlükleri, İl/ilçe Özel İdareleri, İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlükleri, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü, İl İdare Kurulu Müdürlüğü ve Köy ve Mahalle Muhtarlıkları sorumlu olacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.

Kamuran TAŞBİLEK

VALİ

*******

GENEL EMİR PDF Sİ İÇİN TIKLAYINIZ