GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ HABERİ – 16.08.2021
Gümüşhane kent merkezinde Eskibağlar Mahallesi girişinde Harşit çayı üzerinde bulunan ve halk arasında Jandarma köprüsü olarak anılan beton köprü sel baskınları açısından büyük risk oluşturuyor.
Geçen hafta Kastamonu ili Bozkurt ilçesindeki köprülerin sel sularının sürüklediği ağaç ve tomruklar tarafından tıkanması ile yıkılıp, çevreye zarar vermesi olayının benzerinin Gümüşhane’de yaşanması Gümüşhaneli vatandaşları tedirgin ediyor.
Halk arasında “Jandarma köprüsü” olarak bilinen Harşit çayı üzerinde kurulu olan Eskibağlar mahallesi girişindeki beton köprünün dar ve alçak olması nedeniyle son 10 yılda bile aşırı yağışlarla yükselen suların bu köprünün üzerini aştığına pek çok Gümüşhaneli tanıklık ediyor.
Olaya tanıklık eden Gümüşhaneliler, geçtiğimiz yıllarda Harşit’in kabaran sularının sürekli olarak köprünün üstünden aştığını ve zaman zaman da dışarı taşan suların karayolunda oluşturduğu gölcükler nedeniyle Trabzon – Erzurum karayolunun kısa sürelide olsa ulaşıma kapandığını belirtiyorlar.
Harşit Çayı’nın ıslahı projesi kapsamında Bağlarbaşı mahallesinin içinden geçip Çamlıköy’e giden yoldaki köprü ile yine Bağlarbaşı Mahallesinde yer alan ve Sarı köprü diye anılan eski köprüler yıkılıp yerlerine son beş yıl içinde yüksek standartlı yeni körüler yapılmıştı.
2016 Yılında Yeni Köprü Yapıldı Ama Kullanılmıyor
Eskibağlar Mahallesi Jandarma girişindeki dar ve standardı çok düşük olan beton köprünün hemen yanına 2016 yılı sonunda yüksek standartlı yeni köprü yapılarak yerine monte edildi. Ama aradan 5 yıl geçmesine rağmen bu köprü yol zemini ile irtibatlandırılmadığı için kullanıma açılmadı. Vatandaşlar, devlet yetkililerine bu yeni köprünün neden açılmadığını soruyorlar. Ve 5 yıldır açılmayan bu köprünün, devlet tarafından unutulmuş bir yapı olup olmadığını soruyorlar…
Eski Köprü Yeni Köprü İçin De Tehlike Oluştuuryor
Şu anda ilgili bölgede dere sularının akış yönünde eski dar köprü, onun yanında ise yeni ama hizmet vermeyen köprü yer alıyor.
Son zamanlarda Meteoroloji yetkilileri Gümüşhane’de de olabilecek yüksek riskli yağışlardan bahsederken, her an gelebilecek bir yoğun selin dar olan eski köprüyü tıkayıp yıkabileceğini ve yıkılan köprünün yanındaki yeni köprüyü de riske sokacağından hatta onu da yıkacağından endişe ediyorlar…
Bu Köprüden Dolayı Şehir Risk Altında
Türkiye’nin en hızlı akan çaylarından olan ve Kostandağı, Vauk Dağı, Köse Dağı gibi yüksek dağ vadilerinden gelen suların havzası olan Harşit Çayının üzerinde bulunan eski beton köprünün bir sel anında ağaç vb. maddelerle tıkanması halinde taşacak suların şehri basacağı ve Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde yaşanan benzer bir felakete neden olacağı endişesi giderek büyüyor.
Bilindiği gibi geçen hafta Kastamonu Bozkurt ilçesi içinden geçen Ezine Çayı üzerinde bulunan köprü aşırı yağışlarla sürüklenerek gelen ağaç ve tomrukların köprüyü tıkaması sonunda 30 saniye gibi kısa bir süre içinde köprü yıkılıp sel suları cadde ve sokaklara taşıp felakete neden olmuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan Köprülere Dikkat Çekti
Öte yandan Kastamonu’da sel afeti bölgesini gezen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen Cuma günü Bozkurt ilçesinde cuma namazının ardından yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Gelirken helikopterde de Adil Bakanıma söyledim, ‘artık düz köprü değil, kemer köprü.’ Kemer köprü yapmak suretiyle, bütün bu ağaçlar geliyorlar buraları tıkıyorlar. Mümkün olduğunca da betondan öte taş köprü olarak da bunları, kemer köprüyü yapıp bunların köprü altından gitmelerini sağlamış olacağız. Bunun proje çalışmalarını da bakanlık şu anda yürütüyor”
Vatandaşlar Bir An Önce Köprü Sorununun Çözülmesini İstiyorlar
Gümüşhaneli vatandaşlar, şehir için büyük risk oluşturan eski köprünün de, yanlış konuşlandırıldığı için5 yıldır açılmayan yeni köprünün de bir an önce kaldırılarak yerlerine Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konu ettiği standartlarda yeni bir köprü yapılmasını talep ediyorlar.
Harşit Üzerindeki Köprülerin Tamamı Risk Analizinden Geçirilmeli
Gazetemizi arayıp konu ile ilgili düşüncelerini belirten vatandaşlarımız sadece haber konusu olan köprünün değil, Gümüşhane kent merkezi dışında ve içindeki tüm köprülerle, yan derelerin, menfez ve mazgalların da ilgililerce risk analizinden geçirilmesinin bir felaket yaşanmadan yapılması gerektiğini ve gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiğini belirttiler.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 16.08.2021