Gümüşhane’de Anjiyo Hizmeti Yüzleri Güldürdü, 3 Günde 11 Hastaya İşlem Yapıldı - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

15 Eylül 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Gümüşhane’de Anjiyo Hizmeti Yüzleri Güldürdü, 3 Günde 11 Hastaya İşlem Yapıldı

Giriş Tarihi: 14 Mart 2024 - 10:44

Son Güncelleme: 14 Mart 2024 - 11:35

Haber: Hasan Pir

11 Mart 2024 Pazartesi günü hizmete giren Gümüşhane Devlet Hastanesi Anjiyo Ünitesi’nde ilk üç gün içinde 11 hastaya anjiyo işlemi yapıldı.

Gümüşhane Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İlkin Guliyev, Gümüşhane’de ilk anjiyo işlemini yapan doktor olarak tarihe geçerken, Cuma Demir de ilk anjiyo işlemi yapılan hasta olarak tarihe geçti.

Anjiyo ünitesinin kuruluşunda büyük emeği olan Milletvekili Av. Celalettin Köse ile Belediye Başkanı Ercan Çimen de ünitenin hizmete giriş gününde Devlet Hastanesi’ni ziyaret ederek yetkililere hayırlı olsun demişlerdi.

Anjiyo ünitesinin hizmete girişinin üçüncü günü, Başhekim Op.Dr. Fatma Hicran San, Kardiyoloji Uzmanı Dr. İlkin Guliyev, anjiyo olan hastalar ve Gümüşhanelilerle gündemdeki bu konuyu konuşup görüşlerini aldık.

BAŞHEKİM OP.DR. FATMA HİCRAN SAN

“Güzel bir hizmet hastanemizde başladı. 3 gün içerisinde 11 hastamız anjiyo oldu. Anjiyo merkezinin açılması hepimiz için koskoca bir hayaldi. Aslında bütün ekip arkadaşlarım olarak çok fazla emek verdik. Gümüşhane halkının sağlık sorunlarının çözülmesi için büyük emek verdik. Biz, Gümüşhaneli hastaların asla şehir dışına çıkmasını başka bir hastaneye sevk edilmesini, oralarda zorluk yaşamasını hiçbir zaman istemeyiz. O yüzden öncelikle hedefimiz hastanın Gümüşhane’den ayrılmadan burada sağlık hizmetini alabilmesi. Şimdiye kadar anjiyo yapılan hastalarımız sağlıklı. Bugün taburcu olan 2 hastamız oldu. Hepsinin genel durumu çok iyi. Ben, ekibimizin hepsinin eline sağlık diyorum. Çok teşekkür ediyorum kendilerine sağ olsunlar”

KARDİYOLOJİ UZMANI DR. İLKİN GULİYEV

Gümüşhane Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. İlkin Guliyev ile anjiyo hizmetini ve anjiyo işlemlerini konuştuk.

Anjiyo işlemi hakkında bilgi verir misiniz?

Anjiyo, tek başına bir görüntüleme yöntemidir. Herhangi bir cerrahi işlemi yok. Herhangi bir uyutma yok. Herhangi bir anestezi yok. Hasta uyanık. Biz sadece gireceğimiz yeri uyuşturup 10 -15 dakikalık işlemle işi bitiriyoruz. Eğer stent takılması gereken bir durum varsa onu yapıyoruz. Ne karar vereceğimiz, anjiyodaki 15 dakikalık sürenin sonunda belli oluyor.

Anjiyo, eskiden biraz daha zordu. Ama artık günümüzde el bileğinden girip küçük bir iğne kesisi ile girip kalp damarlarını görüntülüyorsunuz. Damarlarda bir sıkıntı yoksa 15 dakika sonra hastayı odaya çıkarıp aynı gün veya bir gün sonra taburcu ediyoruz. Ama asıl önemli olan anjiyo da gördüklerimiz. Mesela 3 damar tıkalı ise bypass kararı alınır. Aynı anda bir damar, 2 damar tıkanıklığı varsa ona göre de stent işlemi, balon işlemi uygulanır.

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde, anjiyo ünitesinin açılışından bugüne kaç anjiyo işlemi yapıldı?

3 günde 11 hastamız anjiyo oldu. Bunlardan 4 hastamıza da stent işlemi uyguladık.

Bir hastamızın damarı tamamen tıkanık gelmişti. Özel bir işlemle tam tıkalı damara açılma işlem yaptık. Yaptığımız işlem sadece büyük merkezlerde yapılabilen bir işlem. Bu işlemi de burada başarı ile tamamladık.

Cihazların model kalitesi nedir?

Şu anda Gümüşhane’ye gelen cihaz, Türkiye’deki en iyi cihazlardan. 3 boyutlu özelliği var. Yine artı çeşitli özellikleri var. Bölgede bu kadar iyi bir cihaz yok sanırım.

Gümüşhane’de bir ilke imza attınız. Bu özel gün için neler söylemek istersiniz?

Ben de çok heyecanlıyım. 3 gündür gece yarısına kadar buradayım. Kurulum için yaklaşık iki haftadır ekiple beraber çalışıyoruz. Odanın dizilmesinden eşyaların yerleştirilmesine kadar buradaydık. Anjiyo uygulamalarına başladık. İnsanlarımızı mutlu gördükçe biz daha mutlu oluyoruz. Hele Gümüşhane’de bu işin ilki olmak beni daha da mutlu ediyor.

İnsanların başka yerlere gidip sıkıntı çekmeleri sona ermiş olacak. Buranın güzel tarafı biz hep buradayız. Hasta her zaman bize ulaşabilir. Anjiyo yaptım, eve gittimle iş bitmiyor… Biz hep hastalarımızın yanındayız. Belki ilk günlerde biraz zahmet çekiyoruz o kadar olacak. Kardiyoloji’de şu an iki doktoruz. Biraz yoğunuz ama inşallah her şey gün geçtikçe yoluna girecek.

Hastanın anjiyosuna karar vermeniz nasıl oluyor?

Kardiyoloji polikliniğine gelen hastayı muayene ediyoruz. Şikâyetlerini dinliyoruz. Kalp ultrasonu yapıyoruz. Gerekirse koşu bandında efor testi yaptırıyoruz. Bunun sonucunda anjiyoya karar veriyoruz. Ama bazı hastalar var ki onlara bunların hiçbirisini yapmadan da hasta şikâyetinin acilliğine göre direkt anjiyo da yapabiliriz.

Acil kalp krizlerinde durum nedir?

Gümüşhane merkez ve ilçelerdeki kalp krizlerini alıyoruz. Şu an 7/ 24 tüm kalp krizlerini alabilecek durumdayız. Hatta Bayburt’un bile kalp krizlerini alabilecek durumdayız. Kriz meydana geldiğinde 7/ 24 gece gündüz hangi saat olursa olsun gelip anjiyosunu yapıyoruz. Hastanın buradan Trabzon’a sevk süreci en az bir, bir buçuk saati aldığı için kalp o sürede ölüyor. Kalbin bir kısmı geri dönüşsüz hasar görüyor. Ama burada biz 10 dakika içinde hastaya müdahale yapmış oluyoruz.

Ekip durumunuz nedir?

Ekibimiz şu an 4 kişi. 4 kişi de eğitimde şu an onlar da gelince 4 hemşire 4 teknisyen şeklinde devam edeceğiz.

HASTALAR NE DEDİ?

Cuma Demir: “Ağrısız, sızısız bir işlem yaptılar. Anjiyo olurken de  sonrasında da hiç bir şey hissetmedim. çok güzel hizmetlerden dolayı Doktorumuz İlkin Bey’e, ekibine,  hastanemizin yöneticilerine, hemşirelerine  ve devletimize teşekkür ediyorum. Daha önce Trabzon’da aynı işlemi oldum. Gidiş gelişlerde çok yorulduk. Şimdi kendi şehrimizde bir yorgunluk olmadan anjiyo oldum. Doktorum bana ağrı hissettin  mi diye soruyor. Hiç ağrı hissetmedim. Bugün de taburcu oluyorum”

Sevinç Şimşek: “Hiç zorlanmadığım bir anjiyo oldum. Tıkanıklığım vardı. Anjiyodan sonra çok rahatladım. Gümüşhanemizde böyle güzel hizmetin olması bizi çok mutlu etti. Başka illere gitmeden burada kalbimize baktılar. Çok teşekkür ediyorum. Doktorumuz İlkin Bey’e ve ekibine, hemşirelerimize çok teşekkür ediyorum. Hepsinden Allah razı olsun. Ben Kaleliyim kaleden geldik. Şimdi çıkıyoruz.”

GÜMÜŞHANE, ANJİYO ÜNİTESİNİ KONUŞUYOR

2015 Yılından itibaren Gümüşhane gündemine giren ve Gümüşhane yerel basınında sık sık konu edilen anjiyo ünitesinin Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde hizmete girmesi bütün Gümüşhanelileri sevindirdi. Görüşlerine başvurduğumuz Gümüşhaneliler şunları söylediler:

Naim Ağaç – Gümüşhane Eski Belediye Başkanı:

“Hastanemize bir anjiyo ünitesi kurulması bütün Gümüşhane’nin ortak isteğiydi, talebi idi. Yıllarca insanlarımız Zigana’nın karlı buzlu yollarını aşarak bin bir çile ile Trabzon’a gittiler.  Çoğu kez günlerce orada bekleyip anjiyo oldular. Bunların hepsi aileler için büyük çile idi, büyük yük idi. Şimdi, Gümüşhaneliler evlerinden kalkıp kısa süre içinde anjiyo olacaklar inşallah.  Akşam da evlerine dönecekler. Hayırlı uğurlu olsun, emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Sağlık Bakanlığımıza, Sağlık Müdürlüğümüze, bu işle ilgilenen siyasi yetkililere, idareye hepsine teşekkür ediyorum.  Doktorlarımıza ve ekip arkadaşlarına da başarılar diliyor, teşekkür ediyorum.”

Yusuf Sadık- Emekli Milli Eğitim Müdürü, Eğitimci Yazar:

 “Ben de yıllar önce İstanbul’da anjiyo oldum. Aile çevremden de en az 5 kişi anjiyo oldu. Çok önemli bir işlem. Hayat kurtaran bir işlem. İlimizde bir anjiyo ünitesi kurulması için çok gayret sarf ettik. Demokrat Gümüşhane Gazetesi’nde  10 Nisan 2016 tarihinde bu konuyu işlemiş ve  “Kalp krizinden ölmek istemiyoruz” demiştim.  Her yıl an az bin kişi Gümüşhane’den Trabzon’a anjiyo için gidiyor. Bir kişi tek başına gitmiyor. Ailenin en az 3-5 kişisi de Trabzon’a gidiyor. Bu insanların konaklaması, yemesi hep masraf. Şimdi anjiyo ünitesi açıldı. Gümüşhane rahatladı. Ben bu konuda katkı sağlayanları, yazarları, çizerleri, siyasileri, devlet yetkililerini tebrik ediyorum. Anjiyo gerekliydi.”

Yusuf Kullukçu- İş Adamı:

“Anjiyo ünitesinin kurulmasını ve açılışını büyük bir memnuniyetle takip ettim çok çok mutlu oldum. Emeği geçenlerden Allah razı olsun. Rabbim devletimizin yokluğunu göstermesin. Hastanemizin geldiği bu nokta Gümüşhane için bir gurur vesilesidir.  Anjiyo ünitesinde görev yapacak doktorlarımıza  ve ekip arkadaşlarına başarılar diliyorum.”

Gürbüz Demir- Muhtarlar Derneği Başkanı:

 “Beş kez anjiyo olan birisiyim. Bu çileleri çekenler hastanemizde anjiyo ünitesinin açılmasının ne demek olduğunu daha iyi anlar. En yakın il olarak Trabzon’a gitmek zorundasınız. Kalp olayı saniyelerle ölçülen bir olay. Gecikmeniz, ya da gittiğiniz yerde boş yer bulamamanız hep tehlike demek. Hastanelerde çoğu kez yer olmuyordu. Hastalar hastane hastane gezmek zorunda kalıyordu. Vatandaşlar o konuda büyük bir sıkıntı çekiyordu. Gerçekten çok güzel bir hizmet, Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Allah devletimize zeval vermesin diyorum.”

image_print

HABERLER