Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı öğrencisi Büşra Yavuz, çalışmayı birlikte yürüttüğü Tez Danışmanı Doç. Dr. Ferhat Yüksel ile birlikte çölyak hastalarının da yiyebileceği glütensiz pestil konusunda başarı sağladı.
Özellikle çölyak hastalarının pestil ürününü yiyebilmesi için çalışmalarını gerçekleştiren ekip buldukları yeni formül ile başarılarını paylaşmak üzere Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Abdulbaki Kara ile birlikte Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’i makamında ziyaret ettiler.
Gümüşhane Üniversitesi Bilimsel Araştırma ve Proje Koordinatörlüğü (BAP) tarafından desteklenen proje hakkında bilgiler veren Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferhat Yüksel ve bölüm öğrencisi Büşra Yavuz şu açıklamalarda bulundular:
“Öncelikle çalışmamıza desteklerinden dolayı başta Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek’e ve üniversitemizin BAP birimine teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Ayrıca laboratuvar çalışmalarında yaptıkları katkılardan dolayı Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerine ve yüksek lisans öğrencilerimize teşekkür etmek istiyoruz. Pestilin anavatanı olan Gümüşhane’de üretilen pestillerde buğday unu kullanılmasından dolayı ürünler glüten içermektedir. Çölyak hastaları, glüten içermesinden dolayı Gümüşhane pestilini tüketememektedir. Bu soruna çözüm önerisi ile yola çıktığımız projemiz sonucunda artık çölyak hastalarının da tüketebileceği yeni ve alternatif bir pestil üretim formülasyonu ortaya konuldu. Ayrıca pestil üretiminde buğday ununa alternatif yeni bir formülasyon da geliştirildi. Bu formülasyon sayesinde pestillerin daha uzun raf ömrüne sahip olduğu belirlendi. Laboratuvar aşamasında elde ettiğimiz verilerin endüstriyel boyuta taşınarak elde edilecek pestil ve köme ürünlerinin çölyak hastaları tarafından rahatlıkla tüketebileceğine inanmaktayız. Bu kapsamda proje sonuçlarımızın endüstriyel boyuta taşınmasında desteklerini bize sunan Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Derneği Başkanı ve aynı zamanda pestil ve köme üreticisi olan Abdulbaki Kara’ya da ayrıca teşekkürlerimizi sunarız. Çalışmamızın hem üniversitemize hem de şehrimize hayırlı olmasını diliyoruz.”
Gümüşhane Pestil ve Köme Üreticileri Birliği Derneği Başkanı Abdulbaki Kara da ortaya konulan bu çalışmanın sektörde ve kendilerinde büyük heyecan uyandırdığını dile getiren konuşmasında şunları söyledi:
“Gümüşhane’mizde üretilen pestil ve kömede un kullanılmakta. Bu nedenle de çölyak hastaları tam bir enerji deposu olan pestili yiyemiyor. Gümüşhane Üniversitesi tarafından ortaya konulan bu çalışma ile hem çölyak hastaları pestil-köme yiyebilecek hem de pestil-köme sektörüne çok büyük enerji katacağı düşüncesindeyiz. Bu çalışmaya sonuna kadar destek veriyoruz. Bundan dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek başta olmak üzere Doç. Dr. Ferhat Yüksel ve öğrencimiz Büşra Yavuz’u bu çalışmasından dolayı tebrik ediyorum”
Geliştirilen yeni formül hakkında Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek ise açıklamasında, “Öncelikle hocamız Doç. Dr. Ferhat Yüksel ve öğrencimiz Büşra Yavuz’u tebrik ediyorum. Bilindiği üzere pestil-köme Gümüşhane’miz için en önemli üretim ve istihdam sektörüdür. Gümüşhane Üniversitesi olarak bu alanda daha öncesinde 7-8 Aralık 2017 tarihlerinde ilk defa olmak üzere Gümüşhane Pestil-Köme Çalıştayı’nı gerçekleştirdik. Sonuçları itibariyle Gümüşhane’miz için oldukça faydalı çözümlerin ortaya konulduğu bu çalıştayımızın akabinde her türlü pestil-köme analizini Merkezi Araştırma Laboratuvarı’mızda gerçekleştirmeye devam ediyoruz. Dünyada her 70 kişi ile 200 kişiden birinde çölyak hastalığı görülmektedir. Türkiye’de çölyak hastalığı federasyonu ülkemizde 95.000 çölyak hastası olduğunu belirtiyor. Bu hastalarımız içeriğinde un olmadığı için pestil-köme yiyemiyorlar. Çalışmanın bu nedenle önemli ve Gümüşhanemize katkılarının büyük olacağını düşünüyorum. Çalışmanın Gümüşhanemize hayırlı olmasını diler, emeği geçen ve katkı sunan herkese teşekkür ederim” sözlerine yer verdi.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ – 03.02.2020