GÜMÜŞHANE’DE CUMHURİYET COŞKUSU

Gümüşhane’de 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları çerçevesinde ilk olarak, Vali Okay Memiş, Valilik Makamında tebrikleri kabul etti. Valilik Makamında gerçekleşen kabulün ardından 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nın 94. yıldönümü kutlama törenine Yeni Şehir Stadyumu’nda devam edildi.

Şehir stadyumundaki, Vali Okay Memiş ve eşi Sibel İnci Memiş, Gümüşhane Milletvekillerimiz Cihan Pektaş ve Hacı Osman Akgül, Belediye Başkanı Ercan Çimen ve Gülsen Çimen, Cumhuriyet Başsavcısı Bozan Çevik,  İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cezayir Danışan ve eşi İlke Danışan, İl Emniyet Müdür Vekili Hakkı Özgür Kızılsu, İl Genel Meclisi Başkanı Şerif Bayraktar, kurum müdürleri, şehit aileleri ve gazilerimiz, STK temsilcileri, öğrenciler, askeri ve mülki erkân ile çok sayıda vatandaşımız katıldı.

Vali Okay Memiş ve Belediye Başkanı Ercan Çimen’in vatandaşlarımızı selamlaması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan törende yaptığı konuşmada, milletimizin ezelden ebede uzanan tarih yolculuğunda çok önemli bir dönüm noktası olan Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 94. yılını, ülkemiz genelinde olduğu gibi, Gümüşhane’de de büyük bir coşku ile kutlandığını kaydeden Vali Okay Memiş şunları söyledi:

 “Bu anlamlı gün vesilesiyle, milletimizi, aynı coşku ve duygu ile aynı ortak paydada birleştiren, Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder M. K. Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere, vatanımızın bölünmez bütünlüğü için mücadele ederken, rahmet-i Rahman’a kavuşan tüm şehitlerimizi, rahmet ve minnetle yâd ediyorum.

Osmanlı İmparatorluğu’nun işgali, bu coğrafyada tarih boyunca görülmemiş ölçüde ağır ve büyük bir işgaldi. Milletimiz; özgürlüğünü, bağımsızlığını, namus ve şerefini düşman idaresine bırakmayı asla kabul etmemiştir. Bu asil mücadelede, mazisi insanlık tarihi kadar eski olan büyük bir milletin ve onun kahraman evlatlarının izleri vardır. Milletimiz, Tüm dünya milletlerinin hayret dolu bakışları altında yedi düvele karşı gerçekleştirdiği mucizevi zaferi, “Ya istiklal ya ölüm” parolasıyla elde etmiştir. Bu asil kahramanlık destanı içinde vatanının her karış toprağını şehit kanıyla sulamak ve şehadet şerbetini içmek için birbirleriyle adeta yarış eden kahramanların destanı vardır. Bu asil mücadelede, Malazgirt’te zalim ve mağrur Bizans hükümdarını dize getiren inanç ve imanın izleri vardır. İstanbul önlerinde aşılmaz denilen surları kâğıttan bir kaleymiş gibi ezip geçen kudret ve kuvvetin izleri vardır. Samsun’da yeniden şahlanışın, milli iradeyi hâkim kılmak için çekilen sıkıntıların hatırası vardır. O şehit Mehmetçiklerin, o mert gazilerin şâd olan ruhları vardır. Ve nihayet bu asil mücadelede, Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle, az zamanda yapılan çok ve büyük işlerin en kıymetlisi olan Cumhuriyet’in ilanı vardır.

Cumhuriyet, muhteviyatı itibariyle, özünü teşkil eden birtakım unsurlardan bağımsız düşünülemeyecek kadar hassas bir rejimdir. Demokratik bir kültür ihtiva eder. Basın özgürlüğü ve beraberinde getirdiği çok seslilik, önemli beslenme kaynakları arasındadır. Hoşgörülü olmayı gerektirir. Zira farklı fikirleri bünyesinde barındırmayan bir cumhuriyet, ideal olma yolunda hiçbir mesafe kat edememiş demektir. İnsan haklarına azami ölçüde riayet eder. İnsan odaklı bir rejimin bu hassasiyeti göz ardı etmesi de beklenemez. Hukukun üstünlüğü ilkesine sıkı sıkıya bağlıdır. Kanun koyucu, halkın kendi seçtiği temsilcilerden müteşekkil bir organ, daha açık bir ifadeyle halkın bizzat kendisidir. Dêmopêdie, yani halk eğitimidir. Zira eğitimsiz bir halk, iktidarı nasıl kontrol edebilir? Özgürlükçüdür. Zira cumhuriyet, esaretin her türlüsüne başkaldırının siyasi literatürdeki tezahürüdür. Ve tüm bunların ötesinde, cumhuriyet, idealisttir. Ülkemiz örneğinde olduğu gibi, geçmişin parlak sayfalarından ilham alarak geleceği kurmak hedefindedir.

Cumhuriyet’in ilanından 94 yıl sonra bugün yine zor günlerden geçmekteyiz. Komşu ülkelerde büyük insanlık dramları yaşanmaktadır. Milyonlarca insan hayatta kalmak için ülkemize sığınmakta, kadim bir devlet geleneğine sahip olan necip milletimiz, adeta Ensar edasıyla bu kardeşlerimize kucak açıp, tüm imkânlarıyla onları misafir etmektedir. 

Terör örgütleri, İslam coğrafyasında kaos yaratmak suretiyle birlik ve beraberliğimizi bozmayı hedeflemektedir. Bu amaçla, son olarak geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da yaşadığımız FETÖ darbe teşebbüsüyle içerideki uzantılarını da kullanarak emellerine ulaşmaya çalışan şer odaklarına karşı bu aziz millet, ikinci kez İstiklal Mücadelesini kazanarak, vatanına, demokrasisine ve Cumhuriyet’ine sahip çıkmıştır. 15 Temmuz göstermektedir ki; Aziz milletimiz, dün olduğu gibi bugün de, birlik ve beraberliğimizi bozmak isteyenlere asla fırsat vermeyecektir.

Milletimiz, Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün çizdiği kuruluş felsefesi ışığında ve kadimden gelen devlet geleneği sayesinde emin adımlarla yoluna devam etmektedir. Bu noktadan hareketle Sayın Cumhurbaşkanımızın belirlediği 2023 hedeflerine ulaşmak için var gücümüzle çalışmalıyız. Dünyanın en büyük ilk on ekonomisi arasına girmek, yerli ve milli sanayiyi güçlendirmek, ileri demokrasinin gereklerini hayata geçirmek bizim için hayal değildir.

Kıymetli hemşehrilerim, sözlerime burada son verirken, bu aziz vatanın bağımsızlığa kavuşmasında ve Cumhuriyet değerlerinin necip milletimizle buluşmasında büyük rol oynayan, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile 15 Temmuz şehitlerimiz olmak üzere, canları ve kanlarıyla bu toprakları vatan yapan tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi saygı, rahmet ve minnetle yâd ediyor, Aziz Milletimizin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nı tebrik ediyor, hepinize saygılar sunuyorum.”

Vali Okay Memiş’in konuşmasının ardından törende, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın 29 Ekim’le ilgili mesajı okundu. Daha sonra, Mareşal Çakmak Sosyal Bilimler Lisesi öğrencilerinden Melike İclal Canlı günün anlam ve önemiyle ilgili bir konuşma yaparken, İbn-i Sina Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Havva Tolga ve Kanuni Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencilerinden Ceren Odabaş da birer şiir okudu. Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü sporcu gruplarının spor gösterisi, halk oyunları gösterisi, Cumhuriyet Bayramı kapsamında düzenlenen şiir, kompozisyon, resim ve atletizm yarışmalarında dereceye giren öğrencilerimize ödüllerinin Vali Okay Memiş ve protokol üyeleri tarafından verilmesi ve resmigeçit töreni sonrası Yeni Şehir Stadyumu’ndaki 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama programı sona erdi.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)