GÜMÜŞHANE’DE EĞİTİM

Yazının başlığının pek çok kişiyi şimdiden tedirgin ettiğini biliyorum. Konu eğitim olunca kimse güzel şey yazmak istemiyor. Bu nedenle herkesin içi rahat olsun ben güzel konulara değineceğim..! Bu yılkı liselere yerleşme puanları üzerinden ÖSYM tarafından yayınlanan iller sıralamasında ilimizin sırası gerilere düşünce haliyle bir tedirginlik yaşandı. Acaba ne oluyor? Cinsinden pek çok soru soruldu; basın […]

Yazının başlığının pek çok kişiyi şimdiden tedirgin ettiğini biliyorum. Konu eğitim olunca kimse güzel şey yazmak istemiyor. Bu nedenle herkesin içi rahat olsun ben güzel konulara değineceğim..!

Bu yılkı liselere yerleşme puanları üzerinden ÖSYM tarafından yayınlanan iller sıralamasında ilimizin sırası gerilere düşünce haliyle bir tedirginlik yaşandı. Acaba ne oluyor? Cinsinden pek çok soru soruldu; basın açıklamaları  yapıldı; durum değerlendirildi velhasıl konu biraz canımızı sıktı. Şimdi bütün halkımızı rahatlatmak isterim ki; bazen istatistikler şaşabiliyor, bazen beklenmedik sonuçlarla karşılaşsak da herkes bilmelidir ki Gümüşhane eğitimi Türkiye ortalamasının çok üzerinde  bir özveri, güven, dayanışma ve çaba içerisindedir.

Bendeniz tam 16 yılını fiilen Gümüşhane’de eğitimin içerisinde geçiren bir kardeşiniz olarak Türkiye’nin başka illerinde de çalıştım, gözlem yaptım, değerlendirmelerde bulundum.

Başta İl Milli Eğitim Müdürlüğünden bahsetmek isterim. Oraya atanan müdürlerimizle çok yakın mesaide bulunma fırsatım oldu. İlimize adımlarını attıkları andan itibaren bu ile neler yapabilirim kaygılarını çabalarını yakinen bilirim. İsim zikretmeden yazayım: Sabah kahvaltısını ilçe yatılı okullarda açan, sabah namazından sonra uyumadığı için aracında yolda uyuklayan müdürlerimiz oldu.

Bendenizin başlattığı bir proje ben tayin olduktan sonra tamamlandığı için projenin tanıtımını yaparken bu proje  bu arkadaşımıza aittir diyecek kadar alçak gönüllü abilerimiz oldu. Onların olduğu bir ilde eğitim kötü olmaz. Mevcut müdürümüz Seyfi Doğan Bey’le  birlikte çalışamadık ama bir kaç kez karşılaşıp selamlaştık. Gümüşhane insanının mizacına çok yakın bir kişiliği var, güler yüzlü, cana yakın, insan ilişkileri ve iletişimi çok iyi başarılı olacağından hiç kuşkum yok..

Gümüşhane de eğitim mekanlarına gelen veliler güler yüzle karşılanır, ikramlarda bulunulur ve misafir kapıya kadar uğurlanır. Bu durum İl Milli Eğitim müdürlüğünde de böyledir.

Her gittiğim ilde milli eğitim müdürlüklerine uğrarım, emin olun  hiç birisi bize benzemiyor. Her yerde masasını efsunlamış, onun arkasında kendisini kaybetmiş, uzayda hangi galakside olduğunu bilmeyen bir yabancılıkta insanlar oturuyor. Selam almayı külfet sayan, kafasını kaldırıp gözünüze bakmayı yük kabul eden, rahatımı bozma bir an önce git edasıyla sizle konuşan eğitim yöneticisi ilimizde yok. İstatistikler bazen  şaşsa dahi halkımız rahat olsun..

Şiran ilçemde Hafız, Sefa, Tuncay, Turgay gibi eğitimi kendilerinin varlık sebebi sayan, bitmeyen enerjileri ile mesai sonrasını öğrencilerine ayıran bu canların olduğu yerde velilerimiz rahat olsunlar. (liseden naçizane öğretmenleri olduğum için isimlerini rahat zikrettim.. Diğer arkadaşlarıma haksızlık olmasın)Yani şimdi Osman Aygün kardeşimiz   bırakır mı ki, müsaade eder mi ki ; onun aile birliği başkanı olduğu okul geri kalsın.. !

Yine birlikte çalışmaktan çok mutlu olduğum, taşı tebessüm ettirebilen Selçuk Oral’ın, sendikacılıkta Türkiye’ye insanlık nedir – İş nedir? dersi veren Veli Ağaç’ ın okul müdürlüğü yaptığı kurumlardan halkımızın endişesi olmasın. İlhan Sivri’nin baktığı  edebi pencereden hayata bakan öğrencilerin anne babalarının çocuklarının geleceğinden endişesi  olmasın. Necmettin Çapoğlu’nun bulunduğu okulda velilerin aklı çocuklarında kalmasın. Yılların birikimini eğitimin hiç bir neferinden esirgemeyen, herkesin yanında ve yakınında her daim bulunan Yusuf Sadık hocamın himaye ettiği eğitim kötü olamaz.

İlimizde her şey tozpembe değildir elbet. Bu yazdıklarımız genel kanaattir ve istisnalar insan oğlunun olduğu her yerde vardır. Mühim olan ekseriyetin olumlu yönde, müspet yönde olmasıdır. Biz eğitimciler de  az da olsa hata, kusur ve yanlış yapabiliriz. Asıl olan yanlışın sistematik bir şekilde tekrar etmemesi ve yanlışların üzerine gidilmesidir. İlimizde yanlışa yanlış denir. Bu da çok önemlidir.

Bazen istatistikler şaşar ama bir bölgenin insanı o bölgenin iklimine göre şekil aldığı için halkımız emin olsun ki ilimizde eğitim iklimi iyi  insan yetiştiren, vatansever yetiştiren, ahlaklı insan yetiştiren, feraset sahibi insan yetiştiren, uslu insan yetiştiren, imanlı ve inançlı insan yetiştiren bir iklimdir. Sizler iklim değişikliğini görür veya gözlemlerseniz hemen müdahil olun. Sesinizi daha çok yükseltin, daha gür çıksın sesiniz.

Madem konu Gümüşhane, öyle ise biraz özele inip Kent Konseyi Başkanıma ve Başkan Velimize, İbrahim Taş ve İbrahim Bayrak abimiz nezdinde tüm İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze ve bütün okullardaki eğitime emek veren arkadaşlarımıza selam göndersem ve ismimi zikredemediğim arkadaşlardan af dilesem!..

Bak Şimdi gülümsediniz!…

Aleyküme selam…

Exit mobile version