GÜMÜŞHANE’DE GAZETECİLİK

Bugün  “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” Biz de gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz. Gazetecilik bir risk mesleği… Haberinden köşe yazısına kadar her şeyi risklerle dolu bir mesleği icra etmek kolay değil… Ama, bütün risklerine rağmen vatan savunmasında, kamu menfaatinde, ülkemizin gelişmesinde gazetecilik çok önemli bir hizmet sektörü… Gümüşhane’de yayın yapan gerek günlük, gerek […]

Bugün  “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü”

Biz de gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyoruz.

Gazetecilik bir risk mesleği… Haberinden köşe yazısına kadar her şeyi risklerle dolu bir mesleği icra etmek kolay değil… Ama, bütün risklerine rağmen vatan savunmasında, kamu menfaatinde, ülkemizin gelişmesinde gazetecilik çok önemli bir hizmet sektörü…

Gümüşhane’de yayın yapan gerek günlük, gerek haftalık gazetelerimiz, gerekse internet haber sitelerimiz ve ulusal haber ajanslarımız çok kaliteli hizmet veriyorlar. Hepsi de vatanın bölünmez bütünlüğü, devlet, millet bekası, bayrak aşkı ve doğru habercilikle dopdolu yayınlar yapıyorlar. Ben hepsini tebrik ediyorum.

YEREL GAZETELER ZOR DURUMDA

Gelişen ekonomik şartlar nedeniyle Türkiye’nin her tarafında olduğu gibi Gümüşhane’de de gazetelerimiz büyük ekonomik zorluklar çekiyorlar. Gazetelerin asıl gelirleri resmi ve özel ilanlardan oluşuyor. Gümüşhane hem resmi ilanların, hem de özel ilanların çok az olduğu ilerin başında geliyor. Ama, mevzuat gereği çalışması gereken personel sayısı ilanların bol olduğu illerdeki sayılarla aynı…

Maddi zorluklara rağmen yayınlarına devam eden Gümüşhane gazetelerini bu bakımdan da tebrik etmek lazım. Her şeye rağmen varlıklarını devam ettiriyorlar. Devletimiz; Gümüşhane ölçeğindeki iller için mevzuat kurallarını esnetmeli ve çalışan sayıları, vergi ve benzeri konularda yerel gazeteler rahatlatılmalıdır.

GÜMÜŞHANE’DE GAZETELERİ KİMLER  OKUMALI?

Gazeteleri elbette ki öncelikle her vatandaşımız okumalıdır. Ama; gazeteleri okumak, kamu hizmeti veren resmi kurum yöneticileri için bir tercih değil bir zorunluluk kabul edilmelidir. Çünkü; bir kamu yöneticisinin hizmet verdiği yerdeki gazeteleri günlük takip etmesi de kamusal görevinin bir parçasıdır. Bu konuda kamu yöneticisi sivil bir kişi edasıyla ben gazete okumam deme hakkına sahip değildir.

Kurumların çalışmaları ile ilgili geri dönüşümlerin anlık olarak yazıldığı yerler gazetelerdir. Bir kurum amiri bulunduğu yörenin gazetelerini okumuyorsa, o yerde kendisini nasıl test edecek? Yaptığı hizmetin vatandaş nezdindeki tesirini nasıl ölçecek? Noksanını nasıl görecek? Kendisini nasıl yenileyecek?

Üzülerek ifade edeyim ki, Gümüşhane’de kamu kurumlarının yetkilileri mahalli gazeteleri okumuyorlar. Okuyan amirlerin sayısı bir elin beş parmağını geçmiyor.

Gazetelerin bırakın okunmasını bizzat şahit olduğum bir olaydan bahsedeyim. Yıllardır Gümüşhane’de görev yapan bir kurum yetkilisine bir günlük gazetede kurumuyla ilgili yazılanlar hatırlatıldığında ilgili müdür “Gümüşhane’de böyle bir gazete mi var” demişti? Yani tabiri caiz ise özür kabahatten büyük…

GAZETECİLER NEDEN ÇAĞRILMAZ?

Gümüşhane kamu kurumlarında gazetelerle veya daha geniş ifade ile basınla ilgili gördüğümüz bir diğer bîganelik de kurum çalışmalarına düzenli ve planlı olarak gazeteciler çağrılmıyor. Bir örneğini geçen hafta yaşadık. Ankara’dan Gümüşhane ile ilgili çok önemli bir çalışma için bakanlık yetkilisi Gümüşhane’ye geliyor. Hem de bu tehlikeli pandemi günlerinde o kadar uzun yolu kat edip Gümüşhane’ye geliyor. Ve Gümüşhane’de bir toplantı yapılıyor. Toplantıya Gümüşhane’de ne yazılı basın, ne de internet basını davet edilmiyor.

Peki gazeteciler neden çağrılmamış olabilir? Bunun cevabını biz bulamadık. Gazeteciler bilgi arşivi durumunda oldukları için bu toplantıya çağrılsalardı eminim ki Gümüşhane için daha güzel öneriler ortaya çıkardı…

KURUMLAR, GAZETELERE VE İNTERNET HABER SİTELERİNE HABER SERVİSİ YAPARKEN EŞİT DAVRANMIYORLAR

Bu konu da sürekli Gümüşhane’nin gündeminde olmuştur. Bir bakıyorsunuz bir kurumun bir haberi bir ajansta ya da bir gazete veya haber sitesinde yayımlanıyor. Ama, diğer gazetelerin ve haber sitelerinin e-maillerine haber düşmemiş.

Özel sektör, özel iş yerleri ve sivil kişiler gazetelerin veya internet haber sitelerinin hepsine çalışmalarını servis etmeyebilirler. Onlar için bir zorunluluk yoktur. İstediklerine gönderip istediklerine göndermeme tercih hakları vardır. Ama, kamu kurumlarının böyle bir tercih hakkı yoktur. Kayırmacılık veya ayrımcılık içine giremezler. Girerlerse suç işlemiş olurlar.

Gümüşhane’de aktif yayın yapan gazeteler, haber siteleri ve ajanslar belli. Bunların iletişim adresleri ve e-mailleri de belli. Aynı anda tek tuşla bir haber bütün gazetelere ve haber sitelerine gönderilebilirken bu ayrımcılık neden yapılır? Yetkililer herhalde bu konuda tüm kurumları uyarırlar…

VALİLİK VE BELEDİYE’NİN İNTERNET SİTELERİNDE YETERLİ HABER AKIŞI YAPILMIYOR

Sayın valilerimizin yaptığı geziler, ziyaretler, çalışmalar gibi aktiviteler daha önceki valilerimiz döneminde Gümüşhane Valiliği internet sitesinde görselli haber olarak aynı gün yayımlanıyordu. Basın olarak isteyenler de Gümüşhane Valiliği’ni kaynak gösterip bu haberi alıp yayınlıyorlardı. Fakat son zamanlarda Gümüşhane Valiliği internet sitesinde haberler çıkmadığı gibi, bazen sadece bir cümle ve bir fotoğrafla yetiniliyor. Bir cümle ile geçiştirilen bir ziyaretin zaten gazetelerde haber yapılması etik olmaz. Diğer illerin valilik sitelerinde olduğu gibi Sayın Valimizin yaptığı aktiviteler haber özellikli olarak Valilik sitesinde yer alırsa mahalli basın da bunu gerektiği şekilde değerlendirir diye düşünüyorum. Aynı durum kaymakamlıklar için de geçerli.

Gümüşhane’nin en önemli hizmet kurumlarından Belediye Başkanlığı’nın da internet sitesinde Başkan Ercan Çimen Bey’in aktiviteleri ve kurumsal çalışmalar haber olarak verilirse, yazılı basın ve internet basını da rahatça buradan alıp yayımlayabilir.

Bütün bunları kurumların kamuoyunda tanıtılması adına yazdım… Yoksa, gazeteler ve haber siteleri kurumlara ayıracakları sayfalarını başka haberlere de ayırabilirler. Yani basın için malzeme çok… Gümüşhane gibi küçük bir ilde bile her yerel gazete aynı gün iki üç gazete çıkaracak haber malzemesine sahiptir.

GÜMÜŞHANE ÜNİVERSİTESİ’Nİ TEBRİK EDİYORUM

Gümüşhane Üniversitesi’nin basın kuruluşlarına haber akış performansı Türkiye’ye bile örnek olacak özellikte. Her çalışmalarını zamanında, düzgün bir anlatımla ve görsel destekleriyle ve bütün medya organlarına ayırma ve kayırma yapmadan servis ediyorlar. Bu ciddi ve kararlı çalışmadan dolayı tekrar Gümüşhane Üniversitesi medya sorumlularını ve kurum yöneticilerini tebrik ediyorum.

Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla kaleme aldığımız bugünkü yazımızı Gümüşhane gazetecileri başta olmak üzere tüm gazetecilerin ve medya çalışanlarının “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü” nü tekrar kutlayarak tamamlamış olalım.

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version