Beyler Kara Gümüşhane'de Haftanın Konuğu Oldu - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

29 Mart 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

Beyler Kara Gümüşhane’de Haftanın Konuğu Oldu

Giriş Tarihi: 05 Ocak 2021 - 11:33

Son Güncelleme: 07 Nisan 2021 - 22:48

GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ’NİN HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI – 05.01.2021

İŞ ADAMI VE GÜMÜŞHANE ESNAF VE SANATKÂRLAR ODALARI BİRLİĞİ (GESOB) BAŞKANI BEYLER KARA İLE HAFTANIN KONUĞU RÖPORTAJI

Röportaj:  Hasan PİR, Bekir BULUT, Rüveyda USTA

OLAY GAZETESİ: Sayın Başkanım bize kendinizi tanıtır mısınız, Beyler Kara kimdir?

BEYLER KARA:1965 yılında Kelkit’te doğdum. Kelkit’in Eskikadı köyündenim. Uzun yıllardır Kelkit merkezde ikamet ediyorum. İlk ve orta öğrenimimi Kelkit’te tamamladım. Çocuk denecek yaşta hayata atıldım. Kamyonculuk, şehirlerarası otobüs şoförlüğü ve işletmeciliği, konfeksiyon mağazası işletmeciliği başta olmak üzere bir çok işkolunda çalıştım. Sosyal ve medeni ilişkiler, halkla ilişkiler, mesleki ve sivil toplum kuruluşlarının önemine inandım. Bu düşüncelerimi bizzat uyguladım. Toplumun tüm kesimleriyle iyi ilişkiler kurmanın, para değil dostluk ve itibar biriktirmenin gayreti içinde oldum. Ben adeta esnaflığın, şoförlüğün içinde doğmuştum ve o dünyadan hiç bir zaman kopmadım. Uzun yıllar Kelkit Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı yaptım. Şoförün, esnafın, tüccarın ve geçimini helal yoldan temin eden insanımızın her zaman yanında oldum. Esnafımızın derdiyle dertlendim, sevinciyle sevindim, iyi günde de kötü günde de hep yanlarında oldum. 2018 yılından beri de Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı yapıyorum.  Sadece Kelkitimize değil, tüm Gümüşhanemize hizmet etmenin gayreti içindeyim. Yüce Allah ömür ve izin verdiği sürece esnafımıza, Kelkitimize, Gümüşhanemize, ülkemize ve milletimize hizmet etmeye devam edeceğim. Babam ben çok küçükken rahmetli oldu, annemi de yakın senelerde kaybettik. Mevlam her ikisine ve cümle geçmişlerimize rahmet etsin. Biz üç erkek ve üç de ablam olmak üzere 6 kardeşiz. Evliyim, iki kız ve bir erkek olmak üzere 3 evlat sahibiyim. Allah’a şükürler olsun 5 de torun sahibiyim.

OLAY GAZETESİ: Başkanım, Kelkit’te ikamet ettiğinizi biliyoruz. Kamusal görev haricinde şu anda Kelkit’te esnaflık yapıyor musunuz?

BEYLER KARA: Geçimimizi temin etmek üzere Kelkit’te halen Nakliye ve Oto yıkama işletmeciliği iş kollarında esnaflık yapıyorum. İş arkadaşlarımla ortaklıklarımız var. Bu anlamda oğlumun ve iş ortağı arkadaşlarımın çok desteğini görüyorum, kendilerine bu vesileyle teşekkür ediyorum.

OLAY GAZETESİ: Kelkit Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı iken bir üst görev olan Gümüşhane Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) başkanlığına seçildiniz. Kelkit’teki göreviniz yine devam ediyor mu?

BEYLER KARA: Elbette ki Kelkit Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanlığı görevimiz devam ediyor. Zaten bu görevlerde usul budur, o görevi bırakmanız gerekmez. İşlerin aksamadan yürümesi için başkan vekilimiz, yönetimdeki ve görevli personel arkadaşlarımız her zaman görevlerinin başındadır. Biz de görevimizin başındayız. Zaten Gümüşhane Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanlığı bir üst görevdir ve önemli bir temsil görevidir. Nitekim Gümüşhane’yi temsilen Ankara’da konfederasyon nezdinde de görevlerimiz var. İşin özü, bu görevlerde olunca bir koltukta birkaç karpuz taşımak gerekiyor.

OLAY GAZETESİ: Sayın başkanım; Kelkit’ten her gün Gümüşhane’ye geliş gidişiniz zor olmuyor mu?

BEYLER KARA: Elbette ki zor olmuyor; işimizi severek aşk ile şevk ile yapıyoruz. Ünlü ozanımız merhum Neşet Ertaş’ın dediği gibi; “aşkınan (aşk ilen) çalışan yorulmaz”

OLAY GAZETESİ: Bütün vaktinizi bu göreve ayırıyorsunuz. GESOB Başkanlığı görevinden dolayı maaş alıyor musunuz?

BEYLER KARA: Buradan maaş almıyorum. Normalde maaş almamız gerekir. Ancak kurumumuzun borçları vardı bunları şu anda ödeyip bitirmek üzereyiz. Şu ana kadar almadık ama bundan sonrada alacağımız maaş temsili bir maaş olacaktır. Ama ben o maaşa el sürmeyeceğim, odalarımızın ve esnafımızın işleri için harcayacağım. Daha önce de ifade ettim bu görevler temsil görevidir. Buradan aldığımız temsili ücreti de yine odamızın hizmetine harcıyoruz. Açık ve net bir şekilde ifade edeyim, burası benim için de bu görevi yapan diğer arkadaşlarım için de geçim temin edilecek bir görev değildir. Biz çok daha fazla bir harcamayı bu görev için kendi imkanlarımızdan yapıyoruz. Bu görevin bir alma yeri değil, esnafa hizmet için verme yolu olduğunu bilerek bu görevleri üstleniyoruz. Sözün kısası buradan bir maddi kazancımız yok, ancak esnafımızın ve halkımızın hizmetinde olmanın manevi kazancı çok yüksek.

OLAY GAZETESİ: Başkanım; pandemi döneminde zor durumda bulunan esnafımıza yardım edilmesi konusunda sizlerin de uzun süredir büyük çaba harcadığınızı, Ankara’daki yetkililere konuyu iletip çözüm teklifleri önerdiğinizi biliyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımızın 14 Aralık 2020 de açıkladığı esnafa destek paketi için neler söylemek istersiniz?

BEYLER KARA: Burada yeri gelmişken daha önce sosyal medya hesabımdan Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve hükümetimizden beklentilerimizle ilgili olarak yaptığımız çağrıyı tekrar etmek istiyorum.

Pandemi sürecinde en mağdur olan kesim malumlarınız olduğu üzere geçimini günlük temin eden esnafımızızdır. Daha önce “Esnaf Çare Bekliyor” başlığıyla aynen şöyle demiştik:

“Cumhurbaşkanımız tarafından Esnaf ve Sanatkârlarımıza yönelik ekonomik destek paketi salgın nedeniyle çok büyük kayıplar yaşayan esnafı bir nebze olsun rahatlatacak olması camiada memnuniyetle karşılanmıştır. Bu kararların alınmasında emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. Ancak detaylara bakmamız lazım, neyi ne zaman alacağız, nasıl olacak bunları herkes merakla beklemektedir. Esnaf ve Sanatkârlar bu güne kadar ülkemizin bekasına yönelik her türlü tehdide karşı devletinin yanında ve en ön saflarda yer almaktan asla çekinmemiştir.”

“Ekonominin bel kemiği olan ve kılcal damarlar gibi tüm yurt sathına yayılmış bulunan ahi ocağı mensupları günümüzde yaşamış olduğu ve büyük ihtimalle de salgından sonrada bir süre yaşayacağı sıkıntılar ve mağduriyetleri gidermek sorunlarına çözüm üretmek amacıyla gerekli girişimlerimiz ve haklı taleplerimiz hükümetimizce özenle takip edilmekte ve pandeminin seyrine göre ilave destek paketleri ile moraller düzelerek bu tedbirler sonucunda piyasalar inşallah tekrar eski günlerine kavuşacaktır.”

“Anayasa gereği Esnaf ve Sanatkârlarımızın korunması ve kollanmasına yönelik tedbirlerin ihtiyaca cevap verecek şekilde alınacağına inanmaktayız. Dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan bu bulaşıcı salgın hastalık maalesef mart ayından itibaren okullara endeksli olan meslek dallarımızla iştigal eden okul servislerini, kantinleri kırtasiyeleri ve fiziken açık fiilen kapalı olan kahvehaneler, kıraathaneler, internet kafeler, düğün salonları, halı sahalar, yalnızca paket servisle sınırlandırılmış restoran ve lokantalar, pastahaneler, kafe gibi işletmelerimiz zorlu bir süreç yaşamaktadırlar. Önümüzde çetin bir kış bizi beklemektedir. Hükümetimizin almış olduğu kararları memnuniyetle karşılıyoruz ancak yeni tedbir ve desteklerle esnaflarımızın ayakta kalması sağlanmalıdır. Hükümetimizin açıklamış olduğu paket tüm küçük esnafın tamamını kapsamalı ki bu aşamada yeni mağdurlar yaratılmamalıdır. Ayrıca ikinci dalga ve sonrasında alınan kapatma kısıtlama kararları ilk dönemki tedbirlere göre esnafı çok daha mağdur etmesinden korkmaktayız. Esnafın ayakta kalabilmesi için pandemi süresince kullanmış olduğu krediler de faizsiz makul bir süreye ertelenmelidir. Salgın süresince esnaf tüm birikimlerini kendini kurtarabilmek için kullanmış yeterli olmayınca krediye sarılmış, ancak çektiği kredileri ödeyecek parayı kazanamadan ikinci tedbir uygulamaları gelince kredi taksitlerini ödeyememe ile karşı karşıya kalmıştır. İşte bu kritik sürecin atlatılabilmesi için kredi taksitlerinin makul bir süreyi kapsayacak şekilde faizsiz ertelenmesi esnafın önünü açacak olması nedeniyle yetkililerin bu konuyu ivedilikle çözmelerini beklemekteyiz.”

Bu çağrımız umarız karşılık bulur ve esnafımızın sorun, talep ve beklentileri bir an önce çözüme kavuşur.

Biz her zaman esnafımızın derdiyle dertlenmeye ve esnafımızın sesini duyurmaya ve sorunlarının ve taleplerinin takipçisi olmaya devam edeceğiz.

OLAY GAZETESİ: Esnafımızın özellikle pandemi dönemin yaşadığı mağduriyetin giderilmesine yönelik Gümüşhane’de bir saha çalışmanız oldu mu? Bu konuda Ankara’da yetkililer sunduğunuz özel önlem teklifleri var mı?

BEYLER KARA: Görevimiz gereği Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) nezdinde, ilgili bakanlıklar nezdinde, şehrimizin seçilmiş milletvekilleri nezdinde ve kamu bürokrasisi nezdinde esnafımızın sesi olmaya gayret ediyoruz. Elbette Gümüşhane valimiz ve belediye başkanlarımızla sürekli istişare halindeyiz. Çok desteklerini gördük inşallah bundan sonra da bizi yani esnafımızı desteklemeye devam edecekler, buna kalpten inanıyorum. Esnafımızın sorun ve taleplerini hemen her platformda gündeme getiriyor ve takip ediyoruz

OLAY GAZETESİ: Sayın Başkanım; açıklanmış olan 2021 yılı asgari ücret konusunda ne diyeceksiniz?

BEYLER KARA: Teşekkür ederim, çok önemli bir konu.Devletimizin asgari ücretlilerle ilgili belirlediği 2021 rakamları devletimizin imkanları düşünülürse çok makul rakamlar. Gönül daha üst rakamlar olmasını ister ama, demek ki devletimizin imkanları şimdilik bu rakamların verilmesini gerektiriyor. Fakat, bu konuda benim asıl üzerinde durmak istediğim şu: Pandemiden dolayı zor günler geçiren esnaf ve sanatkarımız asgari ücret konusunda sıkıntı yaşayacaktır. Çünkü 500 Tl bir artışın yanı sıra her çalışan için ayrıca devlete ödenen yaklaşık 300 Tl lik çeşitli ödemeler de bulunuyor. Yani, yeni asgari ücret, her çalışan için esnafımıza ve sanatkarımıza yaklaşık en az 800 lira artı ödeme getirmektedir.  Pandemi döneminde büyük sorunlar yaşayan esnaf ve sanatkârımızın bu yükün altından kalkması çok zor. Bu konuda teklifim şudur: Asgari ücret artışından kaynaklı olarak esnafımızın ve sanatkârımızın devlete kişi başı ödeyeceği yaklaşık 300 tl lik ödemeleri devletimiz almamalıdır.  O zaman esnafımız rahat bir nefes alır. Gerekirse, devletimiz, çalışanlara ödenen asgari ücrette meydana gelen artışın %50 sini kendisi karşılayabilir.  Bu konuda Ankara nezdinde girişimlerimizin devam ettiğini de burada belirtmek isterim.

OLAY GAZETESİ: Sayın Kara; önemli bir mesleki kuruluşun başkanı olarak Gümüşhane ilinde ekonominin ve sosyal hayatın nabzını tutuyorsunuz? Neler söylemek istersiniz?

BEYLER KARA: Gümüşhanemiz bir öğrenci şehri, esnaf şehri, tarım şehri, hayvancılık şehri, turizm şehri ve adı üzerinde bir maden şehri. Dolayısıyla bütün bu sektörlerde yaşanan sorunların çözülmesi ve hizmet ve yatırımların teşvik edilmesi şarttır.

OLAY GAZETESİ: Sayın Başkanım; çok gezen, çok gözlemleyen birisi olarak tanınıyorsunuz. Öncelikle şunu soralım çocukluğunuzun Kelkit’i ve Gümüşhane’si ile bugünün Kelkit’i ve Gümüşhane’sini karşılaştırır mısınız?

BEYLER KARA: Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor. Elbette Kelkit ve Gümüşhane de değişiyor ve gelişiyor. Önemli olan bu değişim ve gelişimin insanımızı mutlu etmesi, ihtiyaçlarına cevap vermesi. Önemli olan inanç dünyamızdan süzülüp gelen eski günlerin tutumlu olma, azla yetinme ve kanaat etme alışkanlıklarının bu günkü kuşaklara aktarılması. Gelişme, ilerleme ve konforlu yaşamanın bizi biz yapan değerlerden koparmamasıdır. Kelkit için, Gümüşhane için elbette ki daha iyisini ve daha güzelini isteyeceğiz. Bu güne kadar ilimize emeği geçen, katkısı olan ve taş üstüne taş koyan herkese teşekkür edeceğiz. Yerel ve merkezi yöneticilerimize de ilimize gelecek her türlü yatırım ve hizmet için, hiç bir ayrım gözetmeden kendilerine destek ve katkı sunacağız.

OLAY GAZETESİ: Yeni Zigana tünellerinin 2022 yılında hizmete girmesi bekleniyor. Bir esnaf teşekkülü başkanı olarak başta esnafımız olmak üzere Gümüşhane bu açılışa, yeni tünellerin açılışı ile yaşanacak dönüşüme hazır mı? Maçka Sümela manastırına gelecek yıllık milyon turist yarım saat içinde yeni tünellerle Gümüşhane’ye gelmiş olacak. Gümüşhane esnafı bu kapasiteye hazır mı?

BEYLER KARA: Tam olarak hazır olduğumuzu söyleyemeyiz. Burada, Gümüşhane’de  hizmet veren tüm kurumlara, bu kurum ve kuruluşların tüm çalışanlarına, mesleki ve sivil toplum kuruluşlarına ve bütün halkımıza görev düşüyor. Bu iş, biz hazırız demekle olur. İşi birkaç kişi ve kuruma vermekle olmaz. Yeni Zigana Tüneli, ulaşım, turizm, ticaret ve hemen her bakımdan büyük bir şans, büyük bir imkân. Bu imkândan yararlanmak için şehrimizde elbirliği ve güç birliği yapmalıyız.

OLAY GAZETESİ: Bir esnaf teşekkülü başkanı olarak Gümüşhane’de yapılmasını en zaruri olarak gördüğünüz şeyler nelerdir?

BEYLER KARA: Gümüşhane’ye yapılacak çok yatırım ve hizmet var. Ancak en önemlisi demiryolu ve hızlı trenin Gümüşhane’ye gelmesidir. Demiryolu çok elzemdir ve yeni Zigana tüneli ile birlikte Gümüşhane ve çevresine hayat verecektir. Ondan sonra bütün sektörler canlanacaktır diye ümit ediyorum.

OLAY GAZETESİ: Yurt dışı ve yurt içi gezilerinizde sizi en çok etkileyen şehirler hangileri oldu?

BEYLER KARA: Yurt içi ve yurt dışında birçok şehir gezdim. En çok etkilendiğim şehir İstanbul. Altın kalpli insanların yaşadığı Gümüşhanemizi de çok seviyorum. Ayrıca 81 ilimizi de seviyorum. Ve bütün illerimizi saygıyla selamlıyorum.

OLAY GAZETESİ: Başkanım; araştırdık çok geniş bir çevreniz var ve çok seviliyorsunuz. Bu işin sırrı nedir?

BEYLER KARA: En başta güler güz, insanlara değer verme, onlarla medeni ve beşeri ilişkiler kurma, empati kurma, dostluğa, arkadaşlığa ve ahde vefa gösterme işin sihirli formülüdür. Kavgayı değil, uzlaşmayı, nefreti değil sevgiyi esas alırsak her kapıyı açarız.

OLAY GAZETESİ: Özel hobileriniz nelerdir? Sporla, kitapla, müzikle aranız nasıldır?

BEYLER KARA: Seyahat etmeyi, yeni yerler görmeyi, yeni insanlar tanımayı ve fırsat buldukça yürümeyi hobi olarak sayabilirim. Ama benim esas hobim ise severek yaptığım esnafımıza hizmettir.

OLAY GAZETESİ: Gerek Gümüşhane’de gerekse ülkemizde sizi etkileyen, kendinize örnek aldığınız kimler var?

BEYLER KARA: Kendime örnek aldığım çok insan var. Küçüklükten beri gerek esnaflık hayatımda gerekse özel hayatımda büyüklerimi örnek almayı ilke edindim. Halen aynı ilkemi sürdürüyorum. O kadar çok isim var ki saymaya kalkarsam unuttuğum büyüklerim olur diye teker teker saymıyorum.

OLAY GAZETESİ: Değerli başkanım; gençlerimize ne tavsiye edersiniz.

BEYLER KARA: Gençlere öncelikle okumayı yani ilim tahsil etmeyi, sonra köylerine, ilçelerine, illerine ve nihayet ülkelerine hizmet etmeyi tavsiye ediyorum. Gençlerimize çağ kapatıp çağ açan Fatihleri, dünyaya adaletle hükmeden Yavuz ve Kanuni’leri örnek almalarını tavsiye ediyorum. Gençlere yedi düvele karşı Türk milletine liderlik eden, ülkemizi düşmanlardan kurtaran Mustafa Kemal Atatürk ve Millî Mücadele kahramanlarımızı örnek almalarını tavsiye ediyorum. Gençlere atalarına ve aziz milletimize layık olmalarını tavsiye ediyorum.

OLAY GAZETESİ: Sohbetimize katılıp sorularımızı cevaplandırdığınız için teşekkür ederiz.

BEYLER KARA: Ben teşekkür ederim. Yeni yılın Gümüşhanemize, ülkemize ve milletimize sağlık, huzur ve mutluluk getirmesini Yüce Allah’tan niyaz ediyorum. Sizlere de yayın hayatınızda başarılar diliyorum.

KAYNAK: GÜMÜŞHANE OLAY GAZETESİ – 05.01.2021

image_print

HABERLER