Gümüşhane’de Kamu Kurumları – Basın İletişimi Ne Düzeyde?

HASAN PİR Bütün Türkiye’de olduğu gibi, Gümüşhane’de de mahalli gazetelerde sık sık kamu kurumları ile ilgili haber, yorum ve yazılar çıkar. Gazeteler bir haber ya da yazıyı yayımlanırken kamusal menfaati göz önünde bulundururlar. Kamuyu ilgilendiren özelliği varsa, elbette ki her zaman kurumların hoşuna gidecek yazılar değil, bazen de kurum yöneticilerinin hoşuna gitmeyen yazılar da yayımlanır. […]

HASAN PİR

Bütün Türkiye’de olduğu gibi, Gümüşhane’de de mahalli gazetelerde sık sık kamu kurumları ile ilgili haber, yorum ve yazılar çıkar.

Gazeteler bir haber ya da yazıyı yayımlanırken kamusal menfaati göz önünde bulundururlar.

Kamuyu ilgilendiren özelliği varsa, elbette ki her zaman kurumların hoşuna gidecek yazılar değil, bazen de kurum yöneticilerinin hoşuna gitmeyen yazılar da yayımlanır. Bu gayet doğal bir haldir. Zira basın, tabiri caiz ise hiç kimsenin noteri değildir ve olmamalıdır. Yani kamu kurumlarının yöneticilerinin istediği haberler yapılacak, istemedikleri haberler yapılmayacak… Böyle bir dünya yok…

Yazılanlar eğer yanlışsa, zaten işin hukuki boyutundaki süreç işler… Ama, yok doğruysa, kurumlar kendilerini bu noktada çek etmeli ve hatayı kendilerinde aramalıdırlar.

Her kurumun bir ajandası olduğu gibi, gazetelerin de ajandaları vardır. Çeşitli kaynaklardan gazetelere bilgi akışı olur. Bunları gazete yönetimleri değerlendirerek kamu menfaatini gerektirecek bir durum gördüklerinde yayımlarlar.

Gümüşhane’de gazetelerle kamu kurumları arasında zaman zaman yaşanan problemin asıl kaynağı ise iletişimsizliktir.

Gümüşhane’de kamu kurumlarının yöneticileri -istisnalar hariç-  Gümüşhane’de yayımlanan mahalli gazetelerin yolunu ve adresini bilmezler. Göreve başlayalı 5 yıl olduğu halde mahalli gazetelerin kapılarını açıp da merhaba demeyen pek çok çok il müdürümüz vardır maalesef.

Kamuya hizmet eden kamu kurumu yöneticileri belirli zamanlarda, yine kamuya hizmet için çalışan mahalli gazeteleri ziyaret edip, konuşup muhabbet etseler, birbirlerini daha yakından tanıyacaklardır. Belki de bu ziyaretlerde bir sonraki gün manşet olacak pek çok konu bu sohbetin gündemine gelerek konuşulup manşet olmaktan düşecektir.

Ama, maalesef, kamu kurumu müdürleri bu hassasiyeti gösteremeyince diyalog sağlanamıyor ve kurumlar, gazete manşetleri üzerinden kamuoyunun gündemi olabiliyor.

Gümüşhane kırgınlıkları kaldırmaz. Onun için diyalog ve iletişim şarttır.

Eğer, kamu kurumu yöneticilerinin mahalli gazeteleri ziyaretleri konusunda “Basına bilgi vermek izne tabidir, sayın valimiz ne der acaba?” gibi bir çekinceleri varsa, burada konu ettiğimiz husus basına bilgi vermek değil, basınla iletişim ve diyalog konusudur. Hiçbir sayın valinin bir kamu kuruluşu müdürünün bir gazeteyi ziyaretine ambargo koyacağını düşünemiyoruz. Kaldı ki, hoşgörüsü ve devlet geleneği kültürü en üst seviyede olan Sayın Gümüşhane Valimiz Kamuran Taşbilek de bu konularda hiç kimseye ambargo uygulamaz, hatta ziyaret ve diyaloglardan çok da memnun olur.  

Bu bağlamda; kamu kurumu yöneticileri sık sık gazeteleri ziyaret etmelidirler. Sadece gazeteleri değil halkı, esnafı da ziyaret etmelidirler.

Peki, gazete sahip ve yöneticileri kurumları ziyaret ediyor mu diye sorabilirsiniz. Doğru bir sorudur. Elbette ziyaret etmeliler. Ama, bildiğim kadarıyla Gümüşhane yerel gazetelerinin sahip ve yöneticileri Gümüşhane’ye gelen her derece yöneticiye hayırlı olsun ziyaretine giderler. Yetkililerin Gümüşhane’ye gelişini haber yapıp kamuya duyururlar. Ama, ikinci bir gidişleri için önce iade-i ziyaret gerekmez mi? Bu iade-i ziyaret gerçekleşmeyince diyalog ve iletişim de kopmuş oluyor.

Ve sonuç olarak diyoruz ki; karşılıklı iletişim ve diyalog, Gümüşhane’de sorunların büyümeden önünü keser ve sorunlar satırlara yansımadan hallolur.

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version