GÜMÜŞHANE’DE “MAKYAJLI TEHLİKE” YA DA ÖLÜM VİRAJLI YOL

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI GÜMÜŞHANE’DE “MAKYAJLI TEHLİKE”  YA DA ÖLÜM VİRAJLI YOL Gümüşhane – Tekke arasındaki yoldan bahsedeceğiz. 15 yıl önce yapımına başlandığında bütün Gümüşhanelilerin büyük hevesle takip ettikleri, hatta örnek yol dedikleri 10 km’lik yol, bugün tehlike yolu olarak adlandırılıyor. “Torul – Gümüşhane – Pirahmet” yol güzergâhının en sıkıntılı bölgesi Torul – Gümüşhane arası […]

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

GÜMÜŞHANE’DE “MAKYAJLI TEHLİKE”  YA DA ÖLÜM VİRAJLI YOL

Gümüşhane – Tekke arasındaki yoldan bahsedeceğiz.

15 yıl önce yapımına başlandığında bütün Gümüşhanelilerin büyük hevesle takip ettikleri, hatta örnek yol dedikleri 10 km’lik yol, bugün tehlike yolu olarak adlandırılıyor.

“Torul – Gümüşhane – Pirahmet” yol güzergâhının en sıkıntılı bölgesi Torul – Gümüşhane arası idi. Ama, gördük ki; iş ehline verilince herşey düzeliyor. Cengiz İnşaat firmasının özverili çalışması ile Torul- Gümüşhane arası Konya ovasını aratmayacak güzellikte bir yola sahip oldu.

Gümüşhane – Tekke arası ise, maalesef bugüne kadar yapılan çalışmalarla adeta “yola makyaj” tabirinin uygun olacağı bir nitelikte yapıldı.

Keskin virajlar nedeniyle “makyaj”ın da işe yaramadığı bir 10 km’lik bölümün bir an önce yeniden projelendirilip trafiğe en uygun bir güzergâh haline getirilmesi gerekir.

Hele hele Gümüşhane çevre yolu hizmete girince, yüksek standartlı yolda seyreden araçların pek çoğu Akçakale tüneli ile Tekke arasındaki tehlikeli virajlarda çok zorluk çekecekler.

Kaza riskinin çok yüksek olduğu bu güzergâhın var olan şekliyle tamamlanması kaza davetiyelerini daha da artıracaktır.

Bölünmüş yollarda hız limiti otomobiller için 110 km iken, bu tehlikeli virajlarda 70 km ile gitmek bile her zaman risk oluşturmaktadır.

Gümüşhane – Tekke yolu 15 yıl öncenin imkânları ile planlanmış ve etüt edilmiş bir yol olduğu için yoldaki keskin virajların olduğu bölgelerde topoğrafya özelliğine bağlı kalınarak çalışma yapılmış. Uygulamalar da bu etütler üzerine bina edildiği için viraj tehlikeleri ortadan kaldırılmadan yol yapılmış.

Diğer taraftan; yol standartlardan uzak yapıldığından sanki bir tepe geçiliyormuş gibi eğimli ve inişli çıkışlı yapılmış.

Dolayısıyla yolun yeni yapıldığı görüntüsü bir “makyaj” olarak kalacak. Bu makyaja aldanmadan yetkililer bir an önce bu bölgede yeni bir etüt ve planlama çalışması yaptırıp, yeni yol güzergâhını ortaya çıkarmalıdırlar.

Yeni yolda belki pek çok tünel ve viyadük de olabilir ama, sonuçta Trabzon – Erzurum, Trabzon- Erzincan güzergahında bu 10 km’lik tehlikeli bölümün baypas edilmesi ve düzeltilmesi en başta bir kul hakkıdır…

Gümüşhane – Tekke arasındaki yolun hâl-i pürmelali işte böyle… Yani daha doğmadan ihtiyarlayan, hatta ölü doğan bir yol…

Gümüşhane’nin gerek siyasî ve gerekse idarî yetkililerinin bu konuyu ajandalarında birinci gündem olarak bulundurmaları ve belki de hiç beklemeden konuyu “ACİL” öncelikler içine aldırıp halletmeleri gerekir diye düşünüyorum.

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version