Gümüşhane’de Sosyal Güvenlik Haftası Kutlamaları

Gümüşhane Sosyal Güvenlik İl Müdürü Eyyüp İslamoğlu ve beraberindeki heyet Sosyal Güvenlik Haftası nedeniyle Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtına çelenk sunduktan sonra program kapsamında Gümüşhane Valisi Kamuran Taşbilek’i makamında ziyaret ettiler.

Gümüşhane Sosyal Güvenlik İl Müdürü Eyyüp İslamoğu da hafta nedeniyle bir basın bilgilendirme açıklaması yaptı.

Müdür İslamoğlu’nun açıklaması şöyledir:

“Sosyal Güvenlik Kurumunu paydaşlarına tanıtmak, sosyal güvenlik reformunu anlatmak, sosyal güvenlik kavramının toplumumuzun tüm bireyleri tarafından bilinmesini sağlamak, vatandaşlarımızı hak ve yükümlülükleri konusunda bilgilendirmek, toplumda sosyal güvenlik bilincinin oluşmasına katkı sağlamak amacıyla her yıl tüm yurtta 16 Mayıs’ı içine alan hafta “SOSYAL GÜVENLİK HAFTASI” olarak kutlanmaktadır.

Sosyal güvenlik, insanların gelirlerine bakılmaksızın primli ya da primsiz sistemlerin kullanılması, kişilerin sosyal tehlikelerin zararlarından kurtarılma güvencesidir.

2006 yılında SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı’nın tek çatı altında birleştirilmesi suretiyle teşkilatlanması oluşturulan; 2008 yılında ise sigortalamaya ilişkin Kanunun yayımlanması ile süreci tamamlanan, dünya sosyal güvenlik tarihinin en önemli ve büyük reformlarından biri olan “Sosyal Güvenlik Reformu” ile anayasal bir hak olan sosyal güvenlik hakkının sağlanmasına yönelik olarak köklü değişiklikler yapılmıştır.

Reform ile; ülkemizde yaşayan tüm insanların genel sağlık sigortası kapsamına alındığı, tüm illerimizde yerinde hizmet verilen, uluslararası düzeyde örnek bir veri merkezine sahip, dijital dönüşüm hedefi ile neredeyse tüm işlemlerin elektronik ortamda yapılabildiği, 156 adet e-Devlet uygulaması kullanılarak emeklilik talebinden prim yatırmaya birçok hizmete anında ve kolaylıkla ulaşılabildiği bir yapıya dönüşüm sağlanmıştır.

İl merkezi ve ilçelerimizde  50 personel ile sunduğumuz hizmetlerin kaliteli, ihtiyaca yönelik, kolay ulaşılabilir olması için var gücümüzle çalışmaktayız.

Teknolojik imkanlardan faydalanmak, bürokrasiyi azaltmak, dijitalleşen yeni sosyal hayatın gereklerine uyum sağlamak hedefleri çerçevesinde,  Sosyal Güvenlik Merkezi ile yerinden sunulan hizmetlerin yanı sıra; elektronik ortamdaki işveren ve sigortalı uygulamaları, Kurum web sitesindeki soru cevap dokümanları, ALO 170 çağrı merkezi ve e-Devlet uygulamaları ile vatandaşlarımızın yorulmadan, evlerinden veya işyerlerinden ayrılmadan her türlü sorularına cevap bulabileceği ve işlemlerini yapabileceği bir sisteme dönüşüm sağlanmıştır.

Genel Sağlık Sigortası’na tüm vatandaşların erişimi sağlanmıştır.  Ülkemizin yapmış olduğu sosyal güvenlik reformunun ne kadar önemli olduğu COVİT-19 salgınında daha da iyi anlaşılmıştır. Dünyanın önde gelen ülkeleri bile sağlık hizmetleri bakımından ciddi zorluklarla karşılaşıp sağlık sistemleri iflas etme noktasına gelirken,   Dünyanın süper gücü olan Amerika’da yaklaşık 50 milyon insanın  hiçbir sağlık güvencesi yokken,  Ülkemizde  Genel Sağlık Sigortası tüm bireyleri kapsamına almış olup 83 milyon vatandaşımız GSS ile sağlık güvencesine  kavuşturulmuştur.

Ülkemizde tüm sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusunda hizmet verilmektedir. Acil vakalar, (Covit 19 dahil) trafik ve iş kazaları, analık, yeni doğan bebekler ve madde bağımlılığı gibi hallerde de hiçbir şart aramaksızın her vatandaşımıza sağlık hizmeti sunulmaktadır.

Genel sağlık sigortası sisteminin getirdiği bir diğer önemli kazanım ise karşılanan sağlık hizmetlerinin kapsamının genişletilmesi olmuştur. Halihazırda geri ödemesi yapılan ilaç sayısı 9.094 adettir.

Ayrıca, pandemi sürecinden etkilenen vatandaşlarımıza başka bir mağduriyet yaratmamak adına icra ve denetim işlemleri durdurulmuş, çeşitli sektörlerde 2020 yılı mart, nisan ve mayıs aylarına ilişkin prim ödemeleri 6 ay süreyle ertelenmiş, normalleşme desteği, istihdama dönüş desteği, artı istihdam teşviki ve sektörel prim desteği gibi uygulamalar ile çalışma hayatına destek sağlanmıştır.

Kurumumuzca gerçekleştirilen bu başarılı çalışmaların mimarı olan değerli çalışma arkadaşlarıma özellikle salgın sürecindeki özverili çalışmalarından dolayı teşekkür ediyor, Sosyal Güvenlik Haftasının ülkemize ve paydaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum.”