Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANE’DE SÜNNETİN YENİ ADRESİ OP. DR. AYŞE BAHAR ÖNAKSOY

Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarından

Gümüşhane Devlet Hastanesi doktorlarından Op. Dr. Ayşe Bahar Önaksoy “Sünnet” konusunda önemli açıklamalar yaptı.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde Çocuk Cerrahisi alanında uzmanlık ihtisasını tamamladıktan sonra Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde göreve başlayan Çocuk Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ayşe Bahar Önaksoy uzmanlık alanı ve sünnetle alakalı açıklamalarda bulundu.

Çocuk cerrahlarının çok çeşitli ve meşakkatli bir eğitimden geçtiğini ifade eden Önaksoy. “İlgi alanlarımız temel olarak yeni doğan döneminin doğumsal cerrahi müdahale gerektiren hastalıklar, 18 yaşın altındaki hastalarda genital bölge hastalıkları(fıtık, inmemiş testis, sünnet vb.),karın içi ve göğüs içi organlarda onkolojik kitleler, travma veya enfeksiyon nedeniyle oluşmuş cerrahi müdahale gerektiren hastalıklar” olduğunu belirtti.

Sünnet Konusunda Temel İlkeler

Yaz dönemi olması dolayısıyla en sık yaptıkları cerrahi girişim olan sünnet ile ilgili temel ilkelerden bahseden Op Dr. Ayşe Bahar Önaksoy: “Sünnet penisin uç kısmını örten derinin cerrahi bir işlemle çıkarılmasıdır. Ülkemizde sünnet işlemi tıbbi nedenlerden çok kültürel ve dini nedenlerle gerçekleştirilmektedir. Sünnet işlemi her cerrahi müdahale gibi ciddiyet gerektirir. Bölgesel uyuşturma ile yapılabileceği gibi genel anestezi altında da yapılabilir. Ben kendi adıma Gümüşhane Devlet hastanemizde donanımlı bir anestezi ekibine ve ameliyathane şartlarına sahip olduğumuz için genel anestezi altında sünnet yapmayı tercih ediyorum. Sünnet işlemi çok uzun sürmediği için çok derin anesteziyi tercih etmiyoruz, halkımızın anlayacağı dilde tarif edecek olursak, deneyimli anestezist arkadaşlar maskeyle hastaya nefes aldırıp verdirerek uyutuyorlar ve biz cerrahlar sünneti gerçekleştiriyoruz. Sünnetin de her cerrahi işlem gibi girişim esnasında ve sonrasında kanama enfeksiyon vb. problemler oluşabileceği için hastane şartlarında yapılmasını öneriyoruz.

Sünnet İçin En Uygun Yaş

Sünnet için en uygun yaşı değerlendirecek olursak: 2 yaşın altı ve 6 yaşın üstü diyebiliriz. 2-6 yaş aralığı ‘’fallik dönem’’(cinsel kimliğin oluştuğu dönem) olduğu için ruhsal sorunlara neden olabilir. Bu nedenle 2-6 yaş arasında tıbbi gereksinim olmadan sünnet yapılmamasını öneriyor, kararı aileye bırakıyoruz. Sünnetin ameliyathane koşullarında yapılması antisepsi (mikrop üremesinin engellenmesi) bakımından tercih edilmelidir. 2 yaşın altındaki çocuk bu cerrahi işlemi hatırlayamayacağı, 6 yaşın üzerindeki çocuk ise kendi isteği ile ya da daha ikna edilebilir olduğundan dolayı öneriyoruz. Aileler sünnet kararını almadan önce mutlaka hastanemiz Çocuk Cerrahisi Polikliniğimize başvurup, çocuklarının değerlendirilmesi: “çocuğun genital bölgesinin (testislerin, idrar yapma deliğinin), sırt bölgesinin ve popo bölgesinin mutlaka muayene ettirmelerini önermekteyiz. Sünnet yaptığımız hastaları, her şey yolunda gittiği takdirde 3 saat sonra bekleyip son bir kontrol gözlemi yaparak taburcu ediyoruz. Hastalarımızı 10 gün sonra polikliniğimizde kontrolden geçiriyor, ayrıca hastalarımız bu zaman zarfında da günlük aktivitelerini devam ettirmiş oluyorlar.” İfadelerinde bulundu.

(Haber: Coşkun Tuncer – 8.08.2018)