GÜMÜŞHANE’DE SÜRÜCÜLERE MESAJI ÇOCUKLAR VERDİ

İçişleri Bakanlığı, trafikte yaya önceliği bilincinin oluşturulması ve yaya geçitlerinin kullanımını yaygınlaştırılması amacı ile “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla bugün (6 Şubat 2019 Çarşamba günü) 81 ilde 12.00-13.30 saatleri arasında eylem yaptı.

Bütün illerde eş zamanlı yapılan eylem ile 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilişi, kampanya ve tanıtımlarla kamuoyuna duyuruldu.

İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu, geçtiğimiz günlerde “Devlet eylem yapar mı? Evet, devlet önümüzdeki günlerde eylem yapacak. İnşallah önümüzdeki zaman dilimi içinde, bu yaya öncelikli trafik için eylem yapacak” ifadeleriyle; yaya öncelikli trafik eyleminin ilk sinyalini vermişti. Bu kapsamda Bakanlık trafik kazalarında her yıl yaklaşık bin 700 yayanın hayatını kaybetmesi üzerine harekete geçti.

YAYA ÖNCELİKLİ TRAFİK

Karayolları Trafik Kanunu’nun 74’üncü maddesinde yapılan değişiklikle, trafikteki can kayıplarının yaklaşık yüzde 23’ünü oluşturan yayalara yönelik devrim niteliğinde bir adım atıldı. Yapılan düzenleme ile “Yaya Öncelikli Trafik” anlayışı yasal bir zemine oturtuldu. Düzenleme ile artık araç sürücüleri, trafik polisi veya trafik ışığı bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına, yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken “yavaşlamak”, buralardan geçen veya geçmek üzere bulunan yaya varsa “ilk geçiş hakkını vermesi” zorunlu hale geldi. Bu amaçla İçişleri Bakanlığınca “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla 2019 yılı “Yaya Öncelikli Trafik” yılı ilan edildi. Bu kapsamda 81 ilde “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” sloganıyla eylem gerçekleştirildi ve 2019 yılı Yaya Öncelikli Trafik Yılı ilan edilişi de kampanya ve tanıtımlarla kamuoyuna duyuruldu.

GÜMÜŞHANE’DE YAPILAN PROGRAM

Türkiye genelinde olduğu gibi Gümüşhane’de de “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” eylemi gerçekleştirildi.

Gümüşhane Fatih Parkında düzenlenen etkinliğe Vali Kamuran Taşbilek, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Faruk Kaynak, Gümüşhane Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş, kurum müdürleri, emniyet ve jandarma personeli, anaokulu öğrencileri ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Vali Kamuran Taşbilek, bütün il ve ilçelerde hayatın her anında olması gerektiği gibi trafikte de insan unsurunu ön plana çıkartarak korunması gerektiğini söyledi.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşma yapan Vali Kamuran Taşbilek, bütün il ve ilçelerde hayatın her anında olması gerektiği gibi trafikte de insan unsurunu ön plana çıkartarak korunması gerektiğini söyledi.

VALİ KAMURAN TAŞBİLEK ŞUNLARI SÖYLEDİ:

Vali Taşbilek, yayaların güvenliğini sağlayabilmek, insan odaklı ve öncelikli yaşam kültürünü benimsetebilmek, “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” diyebilmek için bu meydanda olduklarını belirterek, şunları söyledi: “Hizmetkârı oldukları aziz milletimizin her bir ferdine büyük bir sevgi ve muhabbet duyan Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımızın milletimize bakışlarının bir yansıması olan, trafikte insanı önceleyen, yaya üstünlüğünü öne çıkaran yasal düzenleme Gazi Meclisimizin kabulleriyle geçtiğimiz aylarda kanunlaşarak yürürlüğü girmiştir. Bugün ülkemizin her bir köşesinde yapılan bu faaliyetlerin amacı ise kanunlarımıza yerleştirdiğimiz bu düzenlemenin toplumun bütün kesimlerinde uygulanabilirliğinin artırılmasıdır. Ben Gümüşhane Valisi olarak inanıyorum ki Gümüşhanemizin güzel, medeni, altın kalpli insanları olarak devletimizin yapmış olduğu düzenlemelere herkesten daha çok sahip çıkacak. Emniyet kemeri kullanmada olduğu gibi yaya uygulamasında da çok yüksek bir duyarlılıkla çocuklarımızın, eşlerimizin, anne ve babalarımızın hayatına sahip çıkacaktır. Sayın Cumhurbaşkanımız ve Sayın İçişleri Bakanımızın selam ve muhabbetlerini sizlere ileterek Gümüşhanelilere emanet ettikleri yayayı, insanı önceleyen bu kampanyaya sahip çıkacağınıza en gür sesle ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ diye haykıracağınıza inancım tamdır. ”

EMNİYET MÜDÜRÜ ÖMER FARUK KARATAŞ ŞUNLARI SÖYLEDİ

Gümüşhane Emniyet Müdürü Ömer Faruk Karataş ise yaptığı konuşmada Türkiye genelindeki kazaların incelenmesinde oluş türlerinde birinci sırada yandan çarpma, ikinci sırada ise yayaya çarpma geldiğini belirterek, “Bu durum ilimizde ise 2018 yılı kazalarında birinci sırada yoldan çıkma ikinci sırada ise yayaya çarpına gelmektedir. Bu nedenle Gümüşhane’ de yaya öncelikli trafik kültürünün yerleşmesini sağlamak, toplumda bir davranış ve bakış açısı değişikliği oluşturmak hedeflenmektedir. Bu amaca yönelik olarak İçişleri Bakanlığımız tarafından ‘Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın’ sloganıyla 2019 yılı yaya öncelikli yılı İlan edilmiştir. Bu doğrultuda ilimizde de Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın etkinliklerine başlanılmıştır. Hazırlanan afiş ve broşürler şehrimizde vatandaşlarımızın yoğun olarak kullandığı yerlere asılacak görsel olarak da şehrimizin tamamında yaya öncelikli trafik bilinci oluşturmak amacıyla yoğun bir kampanya yürütülecektir. “Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın” etkinliği kapsamında ilimizde çağdaş dünya ülkelerinde yaşanan trafik kültürünü yerleştirmek, yayalara saygı ve insan unsurunu ön plana çıkartarak korumasız yasaların can güvenliklerini yasal mevzuat çerçevesinde koruma alıma almak, tüm yol kullanıcıları üzerinde trafiğe bakış açısında farkındalık oluşturmak amaçlanmıştır. Trafik düzen ve güvenliğinin tesisi için alınan tüm yasal ve idari tedbirlerin, her şeyden evvel sizlerin can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla alındığını ifade eder; başta Sayın Valimiz olmak üzere etkinliğe destek veren etkinlik ortaklarımız ve vatandaşlarımıza kazasız yolculuklar dilerim.”

Yapılan konuşmaların ardından Vali Taşbilek ve beraberindekiler açılan stantları gezdikten sonra cadde üzerindeki esnaflarla bir araya gelerek yürütülen kampanyayla ilgili bilgilendirme yaptılar ve anaokulu öğrencilerinin düzenlediği etkinliğe katıldılar.

ÇOCUKLAR MESAJ VERDİ

Akülü otomobilleri Atatürk Caddesi’nde kullanan anaokulu öğrencileri, yaya geçişlerinde durarak yayalara geçiş üstünlüğü sağlayarak büyüklerin yapması gereken davranışlar için önemli mesaj verdiler.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği İnternet Sitesi)