GÜMÜŞHANE’DE TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ KURSU

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığında 72 saat sürecek olan “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu” başladı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı salonunda verilen eğitimlere 26 kursiyer katılıyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, ilaç ve baharat bitkileri ve soğanlı bitkiler olmak üzere 3 temel bölümden oluşan kurs, toplam 72 […]

Gümüşhane İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü ortaklığında 72 saat sürecek olan “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Kursu” başladı.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı salonunda verilen eğitimlere 26 kursiyer katılıyor. Tıbbi ve aromatik bitkiler, ilaç ve baharat bitkileri ve soğanlı bitkiler olmak üzere 3 temel bölümden oluşan kurs, toplam 72 saat sürecek.                      

Kursiyerlerle bir süre sohbet ederek başarılar dileyen İl Tarım ve Orman Müdürü Edip Birşen, İlimizin  toprak ve iklim yönüyle bu tür bitki üretimine elverişli olduğunu ifade ederek, Tıbbi ve aromatik bitkiler daha çok doğal ortamda yetişiyor ancak bunların kültürü alınarak kontrollü bir şekilde tarımı da yapılabiliyor dedi.

Gümüşhane ilindeki ürün çeşitliliğini artırmak ve il ekonomisine katkı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar kapsamında geçen yıl ilk kez lavanta dikimini gerçekleştirdiklerini belirten Müdür Birşen şunları söyledi: “Hazırladığımız Lavanta yetiştiriciliği projesi kapsamında Kelkit ve Şiran ilçelerimizde bu projeyi başlattık. 94 bin lavanta fidesini toprakla buluşturduk. 10 üreticimiz ile toplam 40 dönüm alanda lavanta yetiştiriciliği yapılarak tarımla uğraşan çiftçilere önemli bir gelir kapısı olacaktır. Ayrıca Tıp ve kozmetik sanayiinde de önemli yer tutan lavanta bitkisi, önümüzdeki yıllarda hem lavanta yağı üretilecek, hem de bölge arıcıları için önemli bir nektar kaynağı sağlanmış olacaktır” dedi.

Kursiyerlere Ziraat Mühendisi Serkan Sevim Tarafından Tıbbi ve aromatik bitkilerle ilgili ekim, dikim, gübreleme, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat, harman, kurutma, standardizasyon hakkında teorik bilgiler verilmekte olup, Ayrıca ilaç sanayinin yanı sıra baharat ve gıda koruma amaçlı olarak da kullanılan bu tür bitkiler hakkında bilgiler veriliyor.

Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Yetiştiriciliği Kursu 22 Ocak 2019 tarihine kadar devam edecek. Kursun bitiminde başarılı olan çiftçilere “Kurs Bitirme Belgesi” verilecek.

(Kaynak: Gümüşhane Valiliği – 9.01.2019)

Exit mobile version