Gümüşhane’de yayalar kırmızı çizgimizdir

İçişleri  Bakanlığı’nca başlatılan ve yaya geçitlerinde önceliğin yayalarda olduğunu belirten “Yaya Önceliği Kırmızı Çizgimizdir” farkındalık çalışması, Vali Kamuran Taşbilek’in katılımıyla Gümüşhane’de de gerçekleştirildi.

Programda bir açıklama yapan Vali Taşbilek şunları söyledi:

“İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun direktifleri çerçevesinde, bugün ülkemizin her yerinde, eş zamanlı olarak “YAYA ÖNCELİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR” diyerek hep birlikte el ele, gönül gönüle kırmızı çizgimizi çekiyoruz.

Çekmiş olduğumuz bu kırmızı çizginin amacı; en değerli varlık olan insanı, hayatın merkezinde olan insanı, trafiğin de merkezine koymak, araçların, araçları kullananların üstünlüğünü, üstünlük duygusunu kırmak, trafikte insanı, insan önceliğini hakim kılmak, trafikte yaya olarak bulunan insanlara gösterdiğimiz saygı, onların can emniyetine gösterdiğimiz önem kadar insan olduğumuzu bilmek, en değerli varlık olan insanın kadrini kıymetini bilmektir.

Trafikte insanı önceleyen anlayış çerçevesinde; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip ERDOĞAN’ın bizzat takip ve yönlendirmeleriyle ve İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman SOYLU’nun talimatları ve konuya özel hassasiyetleri çerçevesinde; “Trafikte Öncelik Hayatın, Öncelik Yayanın”, “ Emniyet Kemeriyle Hayata Bağlan” gibi bir çok proje hayata geçirilmiş, trafikte insanın öncelenmesi, trafiğin en büyük unsuru ve öznesinin insan olduğunun hissettirilmesi için çok değerli çalışmalar hayata geçirilmiştir.

Bugün burada ve aynı zamanda eş zamanlı olarak ülkemizin her bir yerinde “ YAYA ÖNCELİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR”  diye haykırmamız ve toplumsal bilinci geliştirici, farkındalık oluşturucu çalışmalarda bulunmamız da; trafikte insanı  önceleyen ve onun varlığını her şeyden aziz tutan anlayışın son halkasıdır. İnsanı önceleyen ve onu koruma amaçlı olarak yürütülen projeler, yapılan çalışmalar, verilen eğitimler, nefes almaksızın yapılan denetimler sayesinde; “Trafik Kazasından Kaçınmak Mümkün Değildir” anlayışı bir kader olmaktan çıkmış, “EN AZİZ VARLIK OLAN İNSAN HER YERDE OLDUĞU GİBİ TRAFİKTE DE EN KIYMETLİDİR VE KORUNMAYA DEĞERDİR” prensibi hakim kılınmıştır.

Sayın Cumhurbaşkanımızın bizzat takip ettiği ve talimatlandırdığı bu çalışmalar, Sayın İçişleri Bakanımızın liderliğinde ve özel hassasiyetiyle takip edilerek 2010 yılında Birleşmiş Milletler nezdinde alınmış olan “Küresel Yol Güvenliğinin İyileştirilmesi” kararında ortaya konulan hedefi gerçekleştiren, Birleşmiş Milletler tarafından konulan hedefe ulaşan iki ülkeden biri olma başarısını göstermiştir.

Alınmış olan tedbirler, yapılan çalışmalar ve verilen eğitimler sayesinde; tüm ülkemizde olduğu gibi, ilimizde de 2018 – 2020 döneminde ölümlü trafik kazalarında %83 azalma, yaralamalı kazalarda %32 azalma meydana gelmiş, yaya çarpmalı trafik kazalarında ise %49 azalma meydana gelmiştir.

Yaya güvenliğini sağlamak ve insanı önceleyen trafik bilincini geliştirmek, devletimizin tüm unsurlarıyla konunun takipçisi olduğunu göstermek amacıyla bugün “ YAYA ÖNCELİĞİ KIRMIZI ÇİZGİMİZDİR” sloganıyla tüm yaya geçitlerinde kolluk kuvvetlerimizin yarısı ve kurum amirlerinin katılımıyla farkındalık etkinliklerini yürütüyoruz. Bu vesileyle tekraren emeği geçen herkese ve trafik güvenliği konusunda duyarlılığını yakından hissettiğimiz değerli Gümüşhaneli hemşehrilerimize en kalbi teşekkürlerimi iletiyorum”

KAYNAK: GÜMÜŞHANE VALİLİĞİ – 30.03.2021