Gümüşhane’de Yeni Bir Felaket Yaşanmadan Acil Önlemler Alınmalı

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI Gümüşhane kent merkezi, Harşit vadisinin iki yamacına kurulu. Her iki yamacın da belirli bölgeleri kayalık. Bu kayalık bölgelere yapılan binalar, arka yamaçlardaki  kaya kopmaları ile tehlike yaşıyorlar. Son 10 yılın Gümüşhane gazetelerinde bu konuda yaşanan tehlikeler tek tek görülebilir. Ben bunlardan son yıllarda ve son günlerde yaşanan bazı örnekleri hatırlatmak istiyorum. […]

HASAN PİR’İN KÖŞE YAZISI

Gümüşhane kent merkezi, Harşit vadisinin iki yamacına kurulu.

Her iki yamacın da belirli bölgeleri kayalık. Bu kayalık bölgelere yapılan binalar, arka yamaçlardaki  kaya kopmaları ile tehlike yaşıyorlar.

Son 10 yılın Gümüşhane gazetelerinde bu konuda yaşanan tehlikeler tek tek görülebilir.

Ben bunlardan son yıllarda ve son günlerde yaşanan bazı örnekleri hatırlatmak istiyorum.

3 Ocak 2019 tarihinde Oltanbey Mahallesi’nde Müze Evler sitelerinde yaşanan olayda dağ yamacından kopan kayalar 12 katlı apartmana isabet etmiş, bazı katlarda küçük yarıklar açarken, bir dairenin de açık olan camından odaya girmişti.

Benzer bir kaya düşmesi olayı da üç gün önce yine Oltanbey Mahallesi’nde yaşandı. Yamaçtan kopan kayalar 12 katlı apartmana isabet etti. Gürültü üzerine apartman sakinleri binayı kısa sürede tek ederken yapılan incelemede kaya düşmesinin binaya herhangi bir zarar vermediği anlaşıldı.

Yine üç gün önce bu sefer de İnönü Mahallesi’nde Şehit Zikri Şahin Sokak’ta bulunan 2 katlı binanın hemen arkasındaki kaya kütleleri sabaha karşı büyük bir gürültüyle koparak evin içine girdi.

Bu üç olayda da Allah’a şükür bir can zayiatı olmadı.

Ama; 13 Haziran 2017 tarihinde yaşanan ve hâlâ içimizde bir yara olarak kanayan bir üniversiteli gencimizin Bağlarbaşı Mahallesi’nde Yeni Devlet Hastanesi yamacından gelen kaya çarpması ile vefat etmesi bu tehlikelerin ne denli ciddi olduğunu gözler önüne seriyor.

ACİL ÖNLEMLER ALINMALI

Yazımızın konusu olan kaya tehlikeleri, Gümüşhane’de ilgili devlet kurumlarının ajandalarında daha geniş bilgi boyutu ile zaten mevcuttur.

Yaşanan olaylar ışığında; gerek Oltanbey Mahallesi Müze Evler siteleri arkasındaki yamaçta ve aynı mahallenin muhtelif bölgelerinde, gerekse İnönü Mahallesi ve Bağlarbaşı Mahallesi’nde sözü edilen yamaçlarda ve Gümüşhane’nin riskli olan tüm diğer bölgelerinde kaya tehlikesine karşı acilen çelik örgü önlemi alınmalıdır diye düşünüyoruz. Elbette ki hangi tekniğin gerekli olduğunu yetkilikler daha iyi bilirler.

Bir tehlikeli durum da Bağlarbaşı Mahallesi’nde Yeni Devlet Hastanesi’nin yeni hizmete açılan yol varyantında yaşanıyor. Bu yolda, yamaçlardan kopan kaya parçalarının bugünlerde tehlike saçtığını vatandaşlar söylüyorlar. İki gün önce arabasıyla Yeni Gümüşhane Devlet Hastanesi’ne giden emekli bir bürokrat arkadaşımız, tam yolun ortasına düşen büyük kaya parçasına çarpmamak için zor kurtulduk diyor. Yani bu yolun yamacından ara ara kaya parçaları yola dökülüyor. Allah göstermesin ikinci bir ölümlü kazaya meydan vermemek için şimdiden tedbir almak gerekir. Yine burası için de yapılacak en etkili yöntem çelik örgü ile yamacı kaplamaktır.

KARŞIYAKA MAHALLESİ’NİN TEPESİNDEKİ  TOPRAK YIĞINI ÖZEL OLARAK TAKİP EDİLMELİ

Karşıyaka Mahallesi’nin tepesine yığılan tonlarca toprağın katılaşan ve kütleleşen hali ise Gümüşhane için çok önemli ayrı bir tehlike oluşturuyor.

Hatırlanacağı gibi 2019 yılında Yeni Devlet Hastanesi zemin kuvvetlendirme çalışması için boşaltılan 30 bin kamyon hafriyat, Karşıyaka Mahallesi’nin 500 metre yükseğinde % 43 eğimli tepe yamacına depo edilmişti.  Bu toprak kütlesinin altına girecek kar ve yağmur sularının kütleyi oynatma ve tetikleme riskinin periyodik olarak ölçümü yapılıp, röntgeni çekilip takip edilmesi gerekir. Bunlar yapılıyor mu, bilmiyorum. Allah korusun eğer bu kütle yerinden bir oynarsa zaten Gümüşhane’de çağın felaketi yaşanır.

Biz yetkililere, acil ve önemli gördüğümüz bu konuyu hatırlatmış olduk.  Bundan sonrası onların işi…

Güzel günler dileğiyle.

Exit mobile version