Gümüşhane’nin Yeşilyurt köyünde maden araması yapan firma yetkililerinin köyün tek içme suyu kaynağı yakınında yapılan sondaja tepki gösteren köy sakinlerine yönelik ‘haydut’ ve ‘eşkıya’ ithamları yapılan geniş katılımlı basın açıklamasıyla kınandı.
Merkeze bağlı Yeşilyurt köyü sakinlerinin köylerinde yapılan maden arama çalışmalarının köyün tek su kaynağına zarar verdiğini söyleyerek başlattığı mücadele sürerken, maden firması yetkililerinin köy sakinlere yönelik ‘haydut’ ve ‘eşkıya’ ithamları şehrin tüm siyasi parti ve STK’larının katıldığı geniş katılımlı basın açıklamasıyla kınandı.
Yeşilyurt köyünde gerçekleştirilen basın açıklamasına Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Gümüşhane Barosu Başkanı Av. Metin Aslan, Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, İYİ Parti Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Ali Ateş, Yeniden Refah Partisi İl Başkanı Ziya Nas ve partinin Belediye Başkan Adayı Yusuf Çimen, Gümüşhane Sivil İnisiyatif Platformu, STK temsilcileri, Yeşilyurt köyü ve aynı vadide bulunan Yeşildere, Aktutan köyü ve Hacıemin Mahallesi sakinleri katıldı.
Milliyetçi Hareket Partisi Milletvekili Musa Küçük ve Milliyetçi Hareket Partisi İl Başkanı Mete Kaya’nın da sonradan gelerek destek verdiği etkinlikte vatandaşlar “Yeşilyurt, susuz yurt olmasın”, “Gümüşhane bürokrasisini tehdit edemezsiniz”, “Bir damla su için buradayız”, “Tehditleriniz bizi yıldırmaz”, “Bu işin suyu çıktı” yazılı dövizler taşıdı.
Kalabalık adına basın açıklamasını okuyan Gümüşhane Barosu Başkanı Av. Metin Aslan, köylülere yönelik ithamları kabul etmediklerini belirterek olayı kınadı.
“Köy halkının tek içme suyu kaynağının yakınında sondaj yapılıyor”
Köyün tek içme suyu kaynağı yakınında yapılan çalışmanın kabul edilemez olduğunu söyleyen Baro Başkanı Av. Metin Aslan, “Öncelikle bu yapılan hakaretleri kabul etmediğimizi ve bunlardan dolayı suç duyurusunda bulunduğumuzu beyan etmek istiyorum. Sondaj çalışmaları ile ilgili de basın bildirisinde çok açık bir şekilde dile getirdim ki bir il düşünün coğrafi sınırlarının yüzde 93’ü maden firmalarını ruhsatlandırılmış. Geri kalan yüzde 7 neresi çok merak ediyorum açıkçası. Maden firmalarına yüzde 93’ünde arama yapabilirsiniz denilen yerlerde acaba neler var, mezarlılarımız, yollarımız, yaylalarımız var mı bunu araştırmak gerekir. Tabi ki madenlere toptan karşı değiliz ama çevreye ve insana duyarlı bir çalışma yapılması gerekir. Maalesef ki Yeşilyurt köyümüzde bunun zerresi gösterilmemiştir. Köy halkının kullandığı tek içme ve sulama suyu kaynağının hemen yakınında sondaj çalışması yapmak suretiyle suyun mecrasının kaybolmasına veya değişmesine sebep olacak çalışmalara köylü karşı çıkıyor. Bu karşı çıkmasının karşılığında maalesef ‘haydut’ yakıştırmasıyla karşı karşıya kalıyor. Biz bunu kabul etmediğimizi basın açıklamamızla da dile getirdik” dedi.
“Firma yetkilileri köylülerimize ‘haydut’ ve ‘eşkıya’ diyor”
Firmanın çevreye duyarlı bir şekilde hareket etmediğini ifade eden Gümüşhane Belediye Başkanı ve AK Parti Belediye Başkan Adayı Ercan Çimen de “Doğaya ve çevreye duyarlı olmamız lazım. Burada yapılanları görüyoruz, doğaya ve çevreye duyarlı olunmuyor. Bu şahıslar bir de haddini aşarak bizim hemşehrilerimize haydut ve eşkıya diyorlar. Asıl siz eşkıyalık yapıyorsunuz, siz bizim topraklarımıza gelip burada yaşayan insanlara bana göre zulmediyorsunuz. Burada Yeşilyurt köyü veya Gümüşhane’nin herhangi bir noktasında böyle bir durum olduğunda her şeyin teferruat olduğunu gösterdik” diye konuştu.
“Madenciliğe karşı değiliz ama su kaynağımıza sahip çıkıyoruz”
Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay ise “Biz binlerce dekarlık arama sahası içerisinde itiraz ettiğimiz saha sadece 2-3 dekar arasındaki küçük bir alan. Devede tüy ölçeğindeki bir alana itiraz ediyoruz. İnsana ve çevreye saygılı madenciliğe karşı değiliz ama su kaynağımıza sahip çıkıyoruz” dedi.
“Burada siyaset üstü bir tavır var”
Gümüşhanelilerin siyaset üstü bir şekilde taşına ve toprağına sahip çıkması gerektiğinin altını çizen İYİ Parti Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Ali Ateş, “Burada siyaset üstü bir olay var. Bizler Gümüşhaneli olarak taşımıza, toprağımıza hep beraber sahip çıkmak zorundayız. Ayrılırsak, ayrı düşersek bizi tek tek yerler. Sayın Valimiz Alper Tanrısever’in gösterdiği hassasiyeti siyasilerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşlarının göstermesini bekliyorum. Hep beraber bu yanlışa karşı çıkacağız. Biz madenlere karşı değiliz ama bunu bizim suyumuzun gözesine yaparsan biz buna karşı çıkarız” ifadelerini kullandı.
“Firma kimseyi dikkate almadan çalışmalarını sürdürüyor”
Tepkinin sebebinin sadece çevre ve su hassasiyeti olduğunu aktaran Yeşilyurt Köyü Muhtarı Yavuz Metintaş, “Köyümüzün içilebilir su kaynakları ile ilgili hassasiyetleri var. Bununla ilgili firma ile sıkıntılar yaşıyoruz. Su kaynaklarımızın kirletilmesine karşı çıktık onlar ise bildiklerini yapmaya çalıştılar. Köylümüzün burada yaşam kaynağı bu su, bizim başka bir alternatifimiz yok. Bu konuda valimiz, vekillerimiz, siyasi partiler bize destek çıkıyor ama firma tarafından bunlar dikkate alınmadı, köylüye ‘haydut’ dediler, kurumlarımıza, valimize değişik ithamlarda bulundular” dedi.
Haber kaynağı: www.gumushane,gen.tr