Gümüşhane’de Yılın Ahisi, Kalfası ve Çırağına Ödülleri Verildi

Gümüşhane’de 34. Ahilik Haftası kutlamaları kapsamında düzenlenen törende  yılın ahisi seçilen Terzi Mustafa Öztürkçü’ye, yılın kalfası seçilen Recep Erden’e ve yılının çırağı seçilen Muhammer Andiç’e ödül ve belgeleri verildi.

Gümüşhane Vali Vekili Mustafa Pala, Valilik toplantı salonunda düzenlenen törende yaptığı konuşmada, ahilik kültürünün özünde dürüstlük, eli açıklık ve mesleğin hakkını vererek çalışma düsturunun yer aldığını söyledi.

Ahilik kültürünün yaşatılması için hem devletin hem de esnafın elinden geleni yaptığına dikkati çeken Pala, “Esnafımız ahilik kültürüne layık olmaya çalışıyor. Bizler de bu kültürün yaşatılması için bize düşen her türlü desteği vermeye gayret ediyoruz. Ben bu yılın ahisi seçilen Mustafa Öztürkçü olmak üzere tüm esnafımızı kutluyorum.” dedi.

Gümüşhane’de yılın ahisi seçilen Mustafa Öztürkçü ise 1969 yılından bugüne terzilik mesleğini icra ettiğini belirterek, “Başta Sayın Valim, Belediye başkanım olmak üzere tüm katılımcıların huzurunda Gümüşhane halkına teşekkür ve minnet borcum var.” ifadesini kullandı.

Konuşmaların ardından Gümüşhane’de “yılın ahisi” seçilen terzi Mustafa Öztürkçü’ye, “yılın kalfası” seçilen Recep Erden’e ve “yılının çırağı” seçilen Muhammer Andiç’e ödül ve belgeleri takdim edildi.

Törende, Gümüşhane’de sicile kayıtlı olarak esnaflığını devam ettiren Harun Yaşar, Mehmet Genç, Şerafettin Alemdar, Halim Saran, Fıraf Çilenk ile genç girişimciler Mustafa Köprülü, Eda Çubukçu, Muhammet Tayip Karabulut’a da plaket verildi.

Tören sonunda haftası dolayısıyla düzenlenen “Yardımlaşma ve Adil Paylaşım” konulu resim yarışmasında dereceye giren Ubeyd Arslan’a hediye verildi.

Düzenlenen programa Gümüşhane Vali Vekili Mustafa Pala, Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, Gümüşhane Esnaf Sanatkarlar Odalar Birliği Başkanı Beyler Kara, Bakkallar Odası Başkanı Leyla Bostancı, Sanatkarlar Odası Başkanı Yusuf Kullukçu, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Muhlis Atalay,  Köse Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Ferudun Sancar katıldı.           

Yılın Ahisi Mustafa Öztürkçü Kimdir?

02.01.1957 yılında Bitlis ili Adilcevaz ilçesi Eğrikoğlu Köyünde doğdu. İlköğrenimini Van’da tamamladı. Mesleğe 1968 yılında çırak olarak başladı. 1979 yılına kadar çırak olarak çalıştı.

Askerliğini Ankara Dikimevinde ustabaşı olarak tamamladı. 1980 yılında Van ilinde terzi dükkânı açtı. 1992 yılına kadar Van ilinde çalıştı. Aynı yıl Gümüşhane’ ye taşındı ve burada işyeri açtı.  Halen aynı iş yerinde mesleğini icra etmektedir.

Bütün esnaf ve sanatkarlarca örnek gösterilen cömert, saygılı, kibar, beyefendi ve veresiye defterinin müşterilerinin vicdanı olduğunu beyan eden güler yüzlü insan olarak mesleğini icra eden başarılı bir esnaf ve sanatkardır.

Mustafa Öztürkci evli ve üç çocuk babasıdır.

Yılın Kalfası Recep Erden Kimdir?

05.12.1970 yılında Gümüşhane ili Merkez Çalık köyünde doğdu. İlkokulu aynı köyde okudu. İlkokuldan sonra iş hayatına atıldı. 1985 yılında Ankara ilinde araç tamircisi çırağı olarak işe başladı.

1990 yılında askere gitti. Şanlıurfa ili Akçakale ilçesinde askerlik vazifesini tamamladı. 1993 yılında Gümüşhane’ de Yusuf Kullukçu’ya ait işyerinde çalışmaya başladı. Halen aynı işyerinde çalışmaya devam etmektedir.

İşini severek yapan, alçak gönüllü ve herkes tarafından takdir toplamış bir kalfadır.

Recep Erden evli ve üç çocuk babasıdır.

Yılın Çırağı Muhammer Andiç Kimdir?

18.11.1999 yılında Gümüşhane’ de doğdu. İlk,  orta ve lise öğrenimini Gümüşhane’ de tamamladı.

2019 yılından itibaren elektrik tesisatçılığı üzerine faaliyette bulunan bir işyerinde çırak olarak çalışmaktadır.

Saygılı, güler yüzlü, tevazu sahibi ve mesleğini severek icra eden bir çıraktır.

Muhammer Andiç bekardır.

Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar’dan Kutlama

Her yıl Eylül ayı içerisinde kutlanan Ahilik Haftası nedeniyle bir açıklama yapan Gümüşhane Ticaret İl Müdürü Mürsel Yaşar, 13. Yüzyılda Ahi Evran Veli’nin öncülüğünde temelleri atılan Ahilik’in Anadolu’da birlik, beraberlik ve refahın sağlanmasına, toplumsal düzenin tesis edilmesine öncülük ettiğini, ticaret ahlakına, dayanışmaya ve paylaşmaya dayanan ilkeleri ile günümüzde de esnaf ve sanatkarlara yol gösterdiğini söyledi.

Anadolu topraklarının Ahilik gibi kendinden sonraki zamanları aydınlatan, etkileyen ve biçimlendiren bir hayat üslubunu ortaya çıkardığını ifade eden Yaşar, “Ahilik, Anadolu’ da birliğin, beraberliğin ve kardeşliğin mayasını oluşturmuş, 13’üncü yüzyıldan 19 uncu yüzyıla dek Anadolu’da Balkanlarda ve Türkistan’ da yaşayan Türk Halkının sanat ve meslek alanında yetişmesini ve ahlaki yönden gelişmesini sağlamıştır. Ticari ve toplumsal hayatta, iş ve meslek ahlâkında dürüstlük, güvenilirlik, başkasının hak ve hukukuna saygılı, şefkatli, cömert ve güler yüzlü olma, birlikte hoşgörüyle yaşayabilme, Ahiliğin temel kurallarıdır. Bu kurallara dayanan Ahilik Teşkilatı, yüzyıllarca karşılıklı dayanışma, sevgi, saygı, hoşgörü ve adalet bilincini taşıyan esnaf ve sanatkâr yetiştirmiştir” dedi.

Ahi teşkilatlarının çalışma hayatının yanı sıra sosyal hayatın gelişmesine de katkı sağladığını, ahiliğin sadece iktisadi hayatı yönlendiren bir kurum olmanın ötesinde temelinde vatan ve millet sevgisi bulunan Türk Milletine has sosyo-ekonomik bir sistem olduğunu dile getiren Yaşar, “Asırlar öncesinden bugüne uzanan, yeni nesillerin yoluna da ışık tutacak olan Ahilik geleneği, 2023-2053-2071 hedeflerine güvenli ve istikrarlı adımlarla yürüyen ülkemizin manevi muhafızı ve sağlam yapı taşlarından biri olmaya devam edecektir. Kovid-19 salgını ile sağlık, ekonomi ve diğer alanlarda tüm insanlığın sınandığı bu günlerde, dayanışma ve yardımlaşma üzerine inşa edilen Ahilik geleneğinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşılmıştır. Bu sürecin günümüzün Ahileri olarak kabul ettiğimiz esnaf ve sanatkarlarımız üzerindeki olumsuz etkilerini en aza indirmek için gereken acil tedbirler Ticaret Bakanlığımız ve ilgili kuruluşlarca süratle alınmış, alınmaya devam edilmektedir. Bu yıl Ahilik Haftası’nın 34’üncüsü Kovid-19 salgınına yönelik tedbirler çerçevesinde kısıtlı olarak kutlayacağımız ilimizde; “Yılın Ahisi” seçilen Sayın Mustafa Öztürkçü’yü “Yılın Kalfası” seçilen Sayın Recep Erden’i ve “Yılın Çırağı” seçilen Sayın Muhammer Andinç’ i tebrik ediyorum. Bu duygu ve düşüncelerle yaptıkları üretim, sağladıkları istihdamla ekonomik büyümeye katkı veren, sosyal istikrarı ayakta tutan ve refahın tabana yayılmasını sağlayan esnaf, sanatkâr ve tacirlerimizin Ahilik Haftası’nı kutluyor kendilerine bol ve bereketli kazançlar diliyorum” şeklinde konuştu.