GÜMÜŞHANE’DEKİ DOĞALGAZ FATURA YÜKSEKLİĞİ GTSO’DA MASAYA YATIRILDI
Aksa Doğalgaz Gümüşhane Şubesi Müdürü Erol Yavuz Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) ziyaret ederek GTSO Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Akçay ile görüştü.
Geçtiğimiz günlerde GTSO Başkanı İsmail Akçay tarafından dile getirilen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından uygulanan ve tüketiciler tarafından fatura maliyetlerini arttıran katsayı oranlarının nasıl belirlendiği, hangi kurallar çerçevesinde uygulandığı, ve bu katsayı oranlarının uygulanmaması konuları hakkında Başkan Akçay’a bilgi veren Aksa Doğalgaz Gümüşhane Şubesi Müdürü Erol Yavuz, ayrıca kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla genel müdürlük tarafından yayınlanan basın açıklamasını da paylaştı.
Ziyaret kapsamında Aksa Doğalgaz Gümüşhane Şubesi Müdürü Erol Yavuz tarafından paylaşılan Basın Açıklaması şöyledir:
‘’Doğalgazın ölçümü gereği zorunlu yapılan düzenleme işlemlerinin, denetime şeffaf veriler üzerinden yapılmakta ve bu uygulamalarında kamuoyuna açık platformlarda yayınlanmaktadır.
Doğalgazın sıkıştırılabilir özellik taşıyan gaz fazında olması dolayısıyla, basınç, sıcaklık ve bileşenlerine göre düzeltme işlemi yapılması gerekmektedir. Doğalgazın ölçümünde kullanılan mekanik sayaçlar, atmosfer koşullarında (1.01325 basınç ve 288,15K) hacim ölçümü yapmaktadır. Fiili basınç ve sıcaklık verilerinin bu değerlerden farklı olması durumunda, mekanik sayaç ölçümü düzeltmeye tabi tutulmaktadır.
Bu düzeltme kriterleri EPDK tarafından yayınlanan Dağıtım ve Müşteri Hizmetleri Yönetmeliği ve Doğal Gaz Dağıtım Şirketlerinin Parakende Satışlarında Fiili üst Isıl Değerin Uygulanması Hakkında Tebliği ile düzenlenmiştir. İlgili tebliğin. 7 Maddesi uyarınca habere de konu olan tüketim noktasına 300 mbar’ da yapılan ölçüm için kullanılan düzeltme katsayısı uygulanmıştır.
Yine aynı madde de, kullanılacak verilere ilişkin olarak hava sıcaklığı ve doğal gaz basınç değeriyle ilgili verilerin Meteoroloji istasyon Müdürlüklerinden alınan bilgilerle oluşturulduğu belirtildiği için işlemler de yine bu madde doğrultusunda yapılmaktadır.
Özetle 300 mbar ve altında bir basınçta ölçüm yapılan sistemlerde EPDK mevzuatları hükümlerine göre ilgili il, ilçe için Devlet Meteoroloji İstasyon Müdürlüklerince ölçülen 75 cm toprak altı sıcaklıkların ve atmosfer basıncı verilerinin son 10 yıllık ortalamaları alınarak hesaplama yapılmaktadır. Bu düzeltme işlemi yapılmadan sadece mekanik sayacın ölçmüş olduğu verilerle faturalandırma yapılamamaktadır.
İlgili düzenleme teknik olarak zorunlu olduğu gibi aynı zamanda tüketici yararına bir düzenlemedir. Şöyle ki; bahse konu kurum orta bir tüketim noktası olduğundan 300 mbar basıncın altında doğal gaz kullanmaktadır. Konutlar ise 21 mbar basınçta doğal gaz kullanmaktadır. Aynı dönemde 21 mbar basınçta kullandıkları için konut faturalarına yansıyan düzeltme katsayısı 0,925’tir.Dolayıısyla mekanik sayacın ölçmüş olduğu hacimden %7,5 daha düşüktür. Buradan da anlaşılacağı üzere yapılan düzeltme herhangi bir faturayı ‘şişirmeye’ yönelik değil, ilgili mevzuat ve yasal sorumluluk gereği doğru ölçümü yapmaya yöneliktir.
Düzeltme katsayısı da dahil faturayı etkileyen tüm unsurlar EPDK mevzuatları gereği Dağıtım Şirketlerinin web sitelerinden yayınlamaktadır ve denetime tabidir. Dünya’nın her yerinde açıklanan doğal gaz birim fiyatı belirli bir standarttaki doğal gaz için açıklanmaktadır ve bu referans değerlere göre de düzeltme katsayısı yapılmaktadır. Ülkemizde uygulanan referans veriler de Avrupa örneklerine uyumlu olarak 1,01325 bar, 288,15K ve 9155 kcal/smküp belirlenmiştir.
Aksa doğalgaz olarak tamamen mevzuat ve teknik kriterlere tabi hareket etmekteyiz ve tüketicilerin çıkarları ile çelişmeyecek şekilde tüm süreçlerimizde gerekli hassasiyet gösterdiğimizi bir kere daha hatırlatarak, sizin aracılığınız ile kamuoyunu bilgilendirmek isteriz’ ’ifadelerini kullandı.
KAYNAK: GÜMÜŞHANE TİCARET VE SANAYİ ODASI – 31.01.2020