Ana Sayfa Arama Yazarlar
Kategoriler
Sosyal Medya

GÜMÜŞHANE’DEN BİRÇOK BELGESEL FİLM KONUSU ÇIKAR

*Belgesel Sinemacılar Birliği üyeleri

*Belgesel Sinemacılar Birliği üyeleri Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde eğitim verdi.

Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde “Belgesel Proje Geliştirme ve Sunum Atölyesi gerçekleştirildi. Belgesel Sinemacılar Birliği tarafından iki gün boyunca verilen belgesel sinema eğitimine öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

“Belgesel Sinemacılar Birliği”nin Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli “Belgesel Proje Geliştirme ve Sunum Atölyesi” Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde gerçekleştirildi.

Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü, üyeler  Peri Johnson ve Bingöl Elmas’ın katılımıyla gerçekleşen belgesel sinema eğitimine İletişim Fakültesi Dekan Yardımcıları Yrd. Doç. Dr. Ali Özcan ve Yrd. Doç. Dr. Sertaç Timur Demir, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

AKLA VE DUYGULARA HİTAP EDECEK ŞEKİLDE ÇEKİLEN ŞEY BELGESELDİR

Belgesel Sinemacılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ünlü: “Eğitime başlamadan önce belgeselden kısaca bahsetmek gerekiyor. Ya olgusal çekimlerle ya da gerçeğe yakın çekimlerle doğal akışını bozmadan, akla ve duygulara hitap edecek şekilde çekilen şey belgeseldir.” ifadelerini kullandı. Belgesel sinemanın ne olduğuna dair birkaç belgesel film örneği izletildi ve izletilen belgesel filmler hakkında konuşuldu. Mustafa Ünlü, belgesel sinemaya dair 6 tür belirlendiğini dile getirerek, “Bunlar, gözlemci belgesel, performatif belgesel, yansıtıcı belgesel, şiirsel belgesel, açıklayıcı belgesel ve katılımcı belgeseldir.” dedi. Her konunun aynı duyguda anlatılamayacağını vurgulayan Mustafa Ünlü: “İzleyiciyle bağ kuran şey sinemasal anlatımdır. Yeterince araştırıp, çalışıp, o yaşam alanına girip, onlardan bir parça olursanız, o duygusal bağı kurabilirsiniz.” şeklinde konuştu.

EVRENSEL YAPABİLMENİN YOLU DUYGULARA HİTAP ETMEKTİR

Belgesel Sinemacılar Birliği üyelerinden Peri Johnson: “Belgeseli evrensel yapabilmenin yolu duygulara hitap etmektir. Görüntüler, sözlerden daha etkilidir. İzleyici o duyguyu hissedip aktif hale gelir.” diyerek belgeselin amacını, nasıl iyi bir hale getirilebileceğini anlattı. Aynı zamanda belgeselin yakınındaki konuları görmekle ilgili olduğunu belirtti. Belgesel Sinemacılar Birliği üyesi Yönetmen Bingöl Elmas ise: “Tutku ve derdiniz olmalı. İnsanla, aynı zamanda toplum ile işiniz olduğunu unutmamanız gerekiyor.” dedi.

GÜMÜŞHANE’DEN BİRÇOK BELGESEL FİLM KONUSU ÇIKAR

Etkinliğin son kısmında ise belgesel film konusu bulmayı anlatan Mustafa Ünlü: “Gümüşhane tamamen tarihi bir yer. Görülmemiş yerleri ve güzellikleri var. Buradan birçok belgesel film konusu çıkabilir. Bulunduğunuz yere göre şanslı bir yerdesiniz. Gümüşhane tarihi köşeler açısından zengin bir il.” dedi. Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli proje kapsamında öğrencilerin belgesel film projelerini değerlendirmek üzere Belgesel Sinemacılar Birliği Başkanı ve üyeleri Kasım ayında tekrar Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne gelecek.

Haber: Cansu Demir

Fotoğraf: Baturay Can