GÜMÜŞHANE’DEN MİLYON DOLARLIK İHRACATIN PERDE ARKASI

7 Aralık 2016 tarihinde Gümüşhane Valisi Okay Memiş başkanlığında valilik toplantı salonunda gerçekleştirilen ve yaklaşık üç buçuk saat süren bir “MADEN TOPLANTISI” yapılmıştı.

Toplantı o güne kadar ki en geniş katılımlı “MADEN” toplantısı idi.

Toplantıya Belediye Başkanı Ercan Çimen, protokol yetkilileri, siyasi parti il başkanları, kurum müdürleri, Mastra Altın, Yıldız Bakır, Gümüştaş Madencilik ve Aşkale Çimento işletmelerinin yetkilileri, GTSO Başkan İsmail Akçay, Kent Konseyi Başkanı Hasan Pir de katıldı.

Gümüşhane’de  o güne kadar yapılmış olan en kapsamlı maden toplantısında Gümüşhane Madenciliği ile ilgili her şey konuşulmuştu.

Konuşulan önemli konulardan biri de Gümüşhane’de faaliyet gösteren maden firmalarının firma kayıtlarını Gümüşhane’ye almaları isteği idi. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay toplantıda bir konuşma yaparak şunları söylemişti: “Gümüşhane’de çalışan maden firmalarının ihracat rakamları çok yüksek olmasına rağmen, bu firmaların Gümüşhane’de vergi mükellefi olmamaları nedeniyle bu ihracat rakamları Gümüşhane’ye yansımıyor. Mutlaka bu işi halletmemiz lâzım. Buradan çıkan madenlerin ihracat rakamları Gümüşhane hesabına kayıt olmalıdır.”

GTSO Başkanı Akçay’ın bu konuşması sonrası Vali Okay Memiş; salonda bulunan maden firmalarının temsilcilerinden bu konunun halli için genel merkezleri ile görüşmelerini istedi. Konunun önemli olduğunu belirtti.

GÜMÜŞHANE İHRACAT RAKAMI OCAK 2017’DE 31 BİN DOLARKEN, BİR AY SONRA ŞUBAT 2017 DE NASIL 4 MİLYON DOLARI AŞTI?

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) her ay ihracat rakamlarını internet sitesinde yayımlıyor. En son Ağustos 2017 verileri açıklandı.

TİM verilerine göre Gümüşhane’den yurt dışına 2017 Ağustos ayında yapılan ihracat miktarı 2 milyon 340 in dolar oldu. Bu rakam Şubat 2017 ise 4 milyon dolar civarında idi. Halbuki bir ay öncesinde yani Ocak 2017’de Gümüşhane ihracat rakamı sadece 31 bin dolardı?

GÜMÜŞHANE’DEN İHRACATIN ARTMASI NASIL SAĞLANDI?

Gümüşhane Valiliği’nde yapılan 7 Aralık 2016 tarihindeki toplantıdan sonra, GTSO Başkanı İsmail Akçay, konuyu GÜMÜŞTAŞ firması Genel Müdürü Ümit  Aras’la görüşüyor. Genel Müdür Aras da hemen ilgili genel müdür yardımcısına konuyu halletmeleri için talimat veriyor. Bir yandan da GÜMÜŞTAŞ’ın Gümüşhane maden yetkilileri Ufuk Ölgen, ve Korhan Çubukçu da konuyu birebir takip ediyorlar. Ve kısa bir zaman içinde GÜMÜŞTAŞ, Gümüşhane’de yeni bir şirket kuruyor. Ve Şubat 2017 tarihinden itibaren Gümüşhane’den ihraç edilen madenler Gümüşhane’de kurulu yeni şirket üzerinden ihraç edildiği için Gümüşhane’nin ihracat rakamları da o günden sonra rekor kırıyor.

GÜMÜŞTAŞ’ın Gümüşhane’de kurduğu yeni şirketten sonra Gümüşhane ilinin ihracat rakamları şöyle oldu.

TİM’in Ağustos ayı verilerin göre Gümüşhane’den yapılan 2 milyon 340 bin dolarlık ihracatın 39 bin dolarlık miktarını Mobilya, kağıt ve orman ürünleri teşkil ederken  2 milyon 300 bin dolarlık bölümünü ise madencilik ürünleri teşkil etti.

GÜMÜŞTAŞ DIŞINDAKİ MADEN FİRMALARI DA KANUNİ MERKEZLERİNİ GÜMÜŞHANE’YE TAŞIMALIDIR

GÜMÜŞTAŞ firmasının gösterdiği ilgiyi KOZA, YILDIZ BAKIR VE AŞKALE ÇİMENTO da göstermelidir.

Madem ki, bu ilde bu madenleri çıkarıp, bu ilin maden ve materyalini ihracat yapıyorlarsa bu ilin vergi dairesine kayıt olmalıdırlar. O zaman eminim ki Gümüşhaneliler maden firmalarımızı daha çok kendilerinden kabul edecektir.

İhracat yapmayıp, ülke içi çalışmaları olsa bile, ülke içinde de Gümüşhane’den çıkarılan ve üretilen mal ve mamullerin yeri olarak Gümüşhane bilinmelidir. Her hâlükârda bu firmalar Gümüşhane’ye kayıt yaptırmalıdır. Bunu istemek Gümüşhanelilerin en tabii hakkıdır.

Bu vesile ile önemli bir hatanın düzeltilmesi için başlattığı çalışma meyvesini veren Gümüşhane Valisi Sayın Okay Memiş’i, GTSO Başkanı Sayın İsmail Akçay’ı ve GÜMÜŞTAŞ firmasının Sayın Genel Müdürü Ümit  Aras ve Gümüşhane yetkilileri  Sayın Ufuk Ölgen, ve Sayın Korhan Çubukçu’yu tebrik ediyorum.

Güzel günler dileği ile.