Gümüşhaneli Ebru Demircioğlu, alanında Türkiye’nin en genç kadın profesörü oldu
“Kadın” üzerine yazdığı eserlerle tanınan Trabzon Üniversitesi akademisyenlerinden Gümüşhaneli hemşehrimiz Ebru Demircioğlu, Türkiye’de alanında en genç kadın profesör olarak tarihe geçti.
Trabzon Üniversitesi Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Bölümü, Sosyal Bilgiler Öğretmenliği Programı’nda öğretim üyesi olan Prof. Dr. Ebru Demircioğlu, Gümüşhane’nin tanınmış simalarından Sebahattin Varan’ın kızı.
Başarılı akademik hayatını bu ay aldığı profesörlük unvanı ile taçlandırarak 39 yaşında alanında Türkiye’nin en genç kadın profesörü olan Demircioğlu’nun tarih ve sosyal bilgiler ders kitapları, tarih ve sosyal bilgiler eğitimi ve kadın tarihi ile ilgili pek çok yayını bulunuyor.
Akademik yayınlarının yanı sıra çeşitli dergi ve gazetelerde de köşe yazıları yazan Demircioğlu, 2018’de görevlendirildiği İçişleri Bakanlığı’nda çeşitli projeler yapmış, bakanlığın pek çok yayınına editörlük ve bölüm yazarlığı yapmıştı.
Yaklaşık 12 yıldır kadın tarihi ile yakından ilgilenen Demircioğlu’nun 2018’de yayınladığı Bal Yapan Kelebekler: İlklerde ve Öncü Kadınlar adlı eseri içerik bakımından Türkiye’de bir ilk olmasının yanında eserde geçmişten günümüze kadar ilkleri başarmış ve öncülük etmiş tüm kadınlara ulaşılmaya çalışılmış ve bu kadınlar Türk milletine rol model olarak sunulmuştu.
Yayınları arasında büyük önem taşıyan ve başat bir eser olan “Kuruluştan Darbeye Demokrat Parti” isimli üç ciltlik eserde Demokrat Parti Dönemi’nde Siyasette Kadın, Demokrat Parti Dönemi Kadın Dernekleri ve Demokrat Parti Dönemi Kadın Dergileri olmak üzere üç bölümün yazarlığını yapan Demircioğlu’nun bu yıl yayınladığı Osmanlı’da Kadının Gücü: Osmanlı Kadın Cemiyetleri isimli eseri ise bu alanda derlenerek yapılmış en geniş kapsamlı çalışma.
Bu eserinde Türk kadınlarının yanı sıra yabancı ve azınlık kadınlarının Osmanlı Devleti’nde kurdukları tüm kadın cemiyetlerini kronolojik olarak veren Demircioğlu bu kitabında Osmanlı’da kadınların yaptıkları fedakârlıklarını, aktif roller üstlenmelerini, basın yoluyla kendilerini ifade etmelerini Osmanlı’da kadının sosyal hayattaki yeri için büyük bir adım olarak değerlendirdi.
Tarihin sayfaları arasında sıkışıp kalan bu kadınları yüzyıllar öncesinden alarak günümüze getiren Demircioğlu, onları tanıtmış, yaptıkları işleri, elde ettikleri başarıları detaylı bir şekilde anlatmıştı.