GÜMÜŞHANELİ GENÇLER’DEN ÇAKIRGÖL’DE TARİHÎ KAMP - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

18 Nisan 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANELİ GENÇLER’DEN ÇAKIRGÖL’DE TARİHÎ KAMP

Giriş Tarihi: 31 Temmuz 2019 - 12:45

Son Güncelleme: 31 Temmuz 2019 - 13:04

HABER VE FOTOĞRAFLAR: ADEM EZBER

Gümüşhane Çaltılı, Kurtoğlu ve Kazantaş köyü gençleri birlikte bir ekip kurarak 27 Temmuz 2019 tarihinde Gümüşhane Merkez ilçe Çakırgöl mevkiinde kamp düzenlediler.

Kendilerine “Çılgın Kampçılar” ismini veren doğa sevdası bu gençler bir farkındalık oluşturarak Çakırgöl gibi Gümüşhane’ye ait unutulmaya yüz tutmuş doğal güzellikleri ön plana çıkarmayı hedefleyen kamp ekibi  Gümüşhane merkezden başlayarak, Karaca mağarası istikametinden, Krom köyüne doğru devam ederek, Cami boğazı yaylasından ilerleyerek Çakırgöl’e ulaştı. Kamp ateşi yakılırken gece karanlığına giremeden bir an önce çadırlar kuruldu.

Gümüşhane iline ait olan ve Zigana dağları silsilesi içerisinde yer alan ve Gümüşhane merkez ilçe köylerinden Çorak köyüne ait olan Çakırgöl ve çevresi tüm yıl boyunca kar kütlelerinin hiçbir zaman kalkmadığı, günün çoğunda ise tepesinde sis olan bir zirveye sahiptir.

Çorak köyü mülki sınırları içinde yer alan Çakırgöl aynı zamanda yine Gümüşhane Merkez ilçe köylerinden Yağlıdere köyüne ait Deveboynu yaylası ile komşudur.

2654 metrede kamp

Çakırgöl tepesi 3034 m rakımda olup, çadır kurulan buzul gölün rakımı 2654 m olarak akademik olarak tespit edilmiştir.

Ağaç oluşumunun olmadığı bu yüce dağın etrafındaki çimenlik yaylalar, serin hava, doğal güzellikler, çiçekler, inek, koyun, keçi vb. sürüler yoğun yerleşimli yayla yaşantısı, karların altından oluşup şırıl şırıl akan dereler, gölün üst kısmında oluşan şelale vb. görüntüler sahil ve stresli hayattan kaçmak isteyenler için tam bir cazibe merkezi haline gelmiş. Yöre halkı, fotoğraf sevdalıları, doğa sevdalıları ve yabancı turistlerin akınına uğrayan Çakırgöl misafirlerini gölün etrafına kurulan çadır turizmi ile ağırlamakta. 

Gümüşhaneli Çılgın Kampçıların oymak beyi olarak belirlediği Mimar Muhammed Emin Okur, birkaç defa tecrübe edindiği çadır alanına bu organizeyi yaparak katılımcılara önderlik yaptı. Bu sevda için Araştırmacı Yazar Adem Ezber Ankara’dan geziye katıldı. Diğer katılımcılar Hüseyin Sarı, Mustafa Okur, Abdullah Ezber, Yıldıray Yıldırım, Abdurrahman Ezber, Erdoğan Orak idi.

Gezi ekibi tüm geceyi davul zurna oynayarak, saz çalıp türkü söyleyerek, sohbet ve muhabbet ederek geçirdiler. Sabaha kadar semaver çayının sönmediği o soğuk gecede yıldızların elle tutulacağı hissini veren milyonlarca yıldızı, gölün üzerine doğan ay ve yansımasını ve harika denilecek birçok anı fotoğraflayarak geçirdiler.

Çadırlarında birkaç saat istirahat eden Çılgın Kampçılar sabahın ilk ışıklarında o muhteşem güneşin doğuşunu seyrederken yavaş yavaş ısınmanın verdiği gözlerdeki sevinç sonrası, bir anda gölden su içmeye gelen yüzlerce keçi ve koyunun o hipnotize eden zil sesleri arasında adeta doğa ile bütünleştiler.

Sabah kahvaltısı sonrasında etrafı gezen kampçılar Temmuz ayının bu sıcak günlerinde buzul kar kütleleri ile serinleme fırsatı buldular.

Bu gezi doğa kampı görülmesine rağmen bir yanı ile de tarihi bir gezi idi, çünkü tarihi İpekyolu’nun sahilden iç kısımlara ulaşmasını sağlayan yüksek geçitlerle dolu bir kolu da burası idi.

Çobanla sohbet

Doğanın güzelliği, doğal yaşamın güzelliği yüzüne yaşamış olan yaylacılar yaptığımız sohbet esnasında, Çakırgöl suyunun Trabzonlular tarafından yıllar öncesinde bir hastane ve üniversite tarafından Trabzon’a indirildiğini, gölün ortasın bu borunun su çektiğini söyledi, bu nedenle göle girmenin su soğukluğu haricince yüksek çekim gücünün olduğunu burada belirtelim. Bir kişinin bu vakum etkisi oluşan suda boğulduğu da söylenmektedir.

Rivayet

Bir rivayet ve inanışa göre, gölün üst kısmında yer alan kayaların üzerine bir at nalı izinin olduğu ve bu izin Hz. Ali’nin atına ait olduğu gibi bir söylentini olduğu. Doğruluğu bilinmez ama bu at nalını görmek için çokça turistin bu bölgeye geldiği net bir gerçek.

Çakırgöl’ün yörede bilinen adının “Çagıl Göl” olduğunu söyleyen çoban, civarındaki yaylanın adının Değirmenin önü olarak belirtmiştir.

Doğa yürüşünün ardından Çılgın Kampçılar, dönüş yolunda Gümüşhane’nin  meşhur yaylalarından olan Taş Köprü yaylasını’da uğrayıp fotoğraf çektikten sonra, Yağmurdere yolundan Kostandağı geçidinden aşarak Sobran istikametinden Gümüşhane’ye bir gün sonra ulaştılar.

Toplamda 145 Km yol izleyen kampçılar, bu doğa ve tarihi (eski ipekyolu) gezi sayesinde ilimizin bu harika güzelliklerini görmenin vermiş olduğu mutlulukla bir sonraki kamp için hazırlıklarını yapmaya başladı bile.

Az da olsa zaman zaman yapılan bu tarz etkinliklerin sayısının artması, Gümüşhane turizm alanlarına olan ilginin artmasına farklı bir sahanın gündeme taşınmasına katkı sağlayacaktır.

Çakırgöl Kampı için öneriler:

•  Gölün yanına kadar çıkmak isteyenler için arazi aracı 4×4 ve usta bir şoför.

•   Sisli bir havası olduğu için önceden hava koşullarının bakılması.

•   Yolu bilen bir kişinin yanınızda olması.

•   Geç saatlerde çiğ düşmesi için önlemlerin alınması. (Çadır vb. eşyalarınızız üzerine naylon, muşamba atılması.)  -Gece çadırlarımızı üzeri biranda karla kaplandı.

•   Kaliteli çadır malzemeleri.

•   Uyku tulumu.

•   Kamp ateşi için büyük kütük.

image_print

HABERLER