GÜMÜŞHANELİLER İÇİN İBRETLİK BİR CEVİZ HİKAYESİ - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANELİLER İÇİN İBRETLİK BİR CEVİZ HİKAYESİ

Giriş Tarihi: 16 Nisan 2019 - 18:37

Son Güncelleme: 16 Nisan 2019 - 18:37

YUSUF SADIK’IN KÖŞE YAZISI

“Aklı gözünde olanlar” diye birileri var mı? Diye soracak olursanız biyolojik olarak elbette yok ama,  mecaz anlamda,  gördüğünden başka hiçbir şeye inanmayan,  sadece gördüklerine inananlar için yerinde  kullanılan bir deyim.

Düşünce ya da öğüt olarak ifade edilen bu ve benzeri kalıplaşmış ifadelerin kamuca benimsenmiş olanları “ Atasözü” olarak kültürümüz içinde yer almaktadır. İşte bunlardan biride  “Türkün aklı Gözündedir” şeklinde söylene gelmektedir.  Yanı  gözüyle görmediği şeylere Türk, kolay kolay inanmaz..

Neden böyle bir giriş yaptığımızın kısaca öyküsü şöyle:

Son yıllarda halkımızın, (Şehirli-Köylü)  ceviz  ve meyve bahçeleri kurmanın uğraşı içinde olduklarını gözlemliyoruz.  İlimiz Tarım Orman Müdürlüğü’nün öncülüğünde başlatılan   bu etkinlik ağırlıklı olarak köylerde kısmen de belde ve kent merkezlerinde yaygınlaştırılmış durumda..

Bir anekdotla konumuzu daha da açalım..

Efendim, yıllar öncesinde bizden büyük ağabeylerden dinlemiştim. 1950 li yıllarda kentimize bir Tarım İl Müdürü tayin edilir.  Bu  dışarılıklı müdür  kısa  bir süre sonra  kent halkı ile hem-hal olmayı başarır. Katıldığı tüm sohbetlerde  Gümüşhane için tek söylediği “Buranın taşını toprağını ceviz fidanları ile buluşturalım” der.  Der Demesine de, o zamanlarda cevizin  para etmeyişi sebebiyle bu parlak fikre kimse itibar etmez.  Dedik ya!!! Türk’ün aklı gözündedir… Görmeden inanmayan şehir halkı adama “Cevizci Müdür” lakabını takarak da dalga geçmeyi de marifet sayarlar.

Sonra ne oldu?

Müdür bir süre sonra  itibar görmeyen  bu efsane tavsiyesi ile göç edip gitti. Sağ ise  uzun ömürler, Hakka yürüdü ise  Allah rahmet eylesin deriz…

Şimdi soruyorum? Yetmiş yıl önce Kuşakkaya ve Mezire yamaçları  ceviz ağaçları ile buluşturulmuş  ve de  köylerde de yaygınlaştırılmış olsaydı bugün  pestil – köme  üreticilerimiz  dışardan ceviz ithal ederler miydi.?..

Ceviz üretimi için yapılan hizmet atağı hızla devam ediyor. Devlet desteği var. Valimiz Sayın Kamuran Taşbilek bu konuda son derece duyarlı. Nitekim,  geçen  (12.04.2019) Cuma günü gerçekleştirilen 36.000 ceviz bir o kadar da meyve fidanı dağıtımında ilettiği mesajlarda bu doğrultuda idi. 

Bendeniz dahil, yurttaşların sabahtan akşama kadar fidan almak için sırada beklemeleri bu  etkinliğin bölgemizde  tuttuğuna ve taleplerin daha da artacağına işaret ediyordu.

Demem o ki?,.. 69 yıl önce gözümüzde olan aklımız, artık  günümüzde  beynimizde olmalı.. Olmalı ki, düşen fırsatları daha iyi değerlendirebilelim.

Hakkı teslim etmek gerekirse yeniden yapılanma içinde olan Tarım Orman İl Müdürlüğümüz bu işten anlıyor ve  etkin hizmet politikasını başarı ile yürütüyor.

image_print

HABERLER