GÜMÜŞHANE’NİN 100. KURTULUŞ YILINA ESKİŞEHİR’DE GÖRKEMLİ KUTLAMA - GÜMÜŞHANE'DEN HABER - Yerel Haber SitesiGÜMÜŞHANE'DEN HABER – Yerel Haber Sitesi

21 Kasım 2024 / Kuruluş: 15 ŞUBAT 2012

GÜMÜŞHANE’NİN 100. KURTULUŞ YILINA ESKİŞEHİR’DE GÖRKEMLİ KUTLAMA

Giriş Tarihi: 17 Şubat 2018 - 13:26

Son Güncelleme: 17 Şubat 2018 - 13:33

Eskişehir’deki Gümüşhaneliler Derneği 15 Şubat Gümüşhane’nin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100.Yılında Şehit ve Gazileri Anma Gecesi düzenledi.

15 Şubat 2018 Perşembe günü Eskişehir Öğretmenevi Mavi Salonunda düzenlenen geceye katılım yoğundu. Kütahya Valisi Gümüşhaneli Ahmet Hamdi Nayir ve eşi Münevver Nayir başta olmak üzere, İl Jandarma Alay Komutanı J.Kd.Albay Uysal Ağaoğlu, İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler, Ankara Gümüşhaneliler  Dernekler Federasyonu Başkanı Hamdi Arslan, MHP İl Başkanı Kadir Bıyık, Seyitgazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nazmi Avcı, Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürü Selçuk Yılmaz, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı Hacı Şahin, Sarar Fabrikaları Protokol Müdürü Alaattin Çoban, İş Adamları, Şehit aileleri, Sivil toplum örgüt temsilcileri ve  davetliler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan gecenin sunuculuğunu Dernek Başkan Yardımcısı Hüseyin Turhan yaptı.

Bilal Taşçı’nın okuduğu Kuran tilaveti sonrası başta Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatan için canını feda eden şehitlerimiz ve ebediyete göçmüş gazilerimiz adına Tepebaşı İlçe Müftülüğünde vaiz olarak çalışan  Gümüşhaneli Vahap Teker dua yaptı.

Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir gecede yaptığı konuşmada şunları söyledi. “Bin Kilometre uzaklıkta gönüllerinde Gümüşhanemizi yaşatan kıymetli hemşerilerimizle birlikte olmaktan çok mutluyum. Allaha hamt olsun ki millet olarak uğrunda can vermeye hazır olduğumuz korunması için canımızı feda edebileceğimiz nimetlere sahibiz. Bunların başında vatan geliyor. Mukaddesat ve bayrak geliyor. Ecdadımız geliyor. Ta Malazgirt’ten başlayan mücadelenin her tarihi kıymetlidir. 26 Ağustos 30 ağustos 18 Mart kıymetlidir. 15 Şubat Kıymetlidir. Düşmanı memleketimizden söküp attığımız tarih kıymetlidir. Bizi yaşatan bize güven veren veren tarihler. Dolayısıyla biz bu tarihlerde kendi benliğimizi yeniden hatırlayıp birlik ve beraberliğimizi perçinleyen tarihler olmalı”

Anadolu’nun çok hüzün gördüğünü sözlerine ekleyen Vali Nayir ninesi Arife anadan dinledikleri kurutuluş günleri anılarını şu sözlerle ifade etti; “Her ailede acı ıstırap ve hüzün yaşandı. Benim de büyük annem (Arife ana) olarak biliriz Gümüşhane’nin Rus işgaliyle ilgili yaşadıklarını bizlerle paylaşırdı. İşgalde köyümüzü nasıl koruduklarını Gümüşhane’den Trabzon’a göç etmek zorunda kaldıklarını, oradan Samsuna-Tokat’a gittiklerini söylerdi. Daha sonra 1911 yılında tekrar Gümüşhane’ye döndüklerini anlatırdı. Onun için bu günleri anmak 100 yıl önceki yaşanan acı gerçekleri anmada, hatırlamada bize ölçü oluyor. Sizler Bin Kilometre uzaklıkta Gümüşhane’de düzenlenen kurtuluş törenlerine de güzel Eskişehirimizden bir parçada katkı sağlamış oluyorsunuz.” dedi.

Kurutuluş gecesi vesilesiyle sınır ötesinde Afrin’de şehit olan kahraman Mehmetçiğimizi rahmetle ve minnetle andığını sözlerine ekleyen Kütahya Valisi Ahmet Hamdi Nayir sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Aramızda can vermeye hazır olduklarını söyleyen gazilerimiz var. Bu duygular yaşadığı müddetçe bizler geleceğe daha ümitle bakacağız. Bu topraklar kurtuluşun ve kuruluşun toprakları. Bizleri bu anlamlı gecede buluşturan dernek yönetimimize teşekkür ediyorum. Dedi.

Bu sene Gümüşhanemizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 100.Yılını hep birlikte coşku ile kutladıklarını söyleyen Dernek Başkanı Uğur Yücel açılış konuşmasında şunları söyledi: ”Her yıl Eskişehirimizde 15 Şubat tarihini memleketimizin düşman işgalinden kurtuluşu yıl dönümü olarak kutluyoruz. Bu yıl almış olduğumuz karar doğrultusunda ülkemizin içinde bulunduğu hassas dönem ve sınır ötesinde kahraman ordumuzun yapmış olduğu harekat nedeniyle  şehitlerimizi ve gazilerimizi anma gecesi olarak düzenlemeyi uygun gördük. Gecemize emek veren yönetim kurulundaki arkadaşlarıma, destek sağlayan iş adamları hemşerilerimize, Belediye Başkanlarımıza  huzurlarınızda teşekkür ediyorum. 100 Yıl önce atalarımızın vermiş oldukları amansız mücadele sonucu bu aziz vatanı bizlere miras bırakan dedelerimizin yolunda yürümeye karalılıkla devam edeceğiz. Kamplaşma ve ötekileşme kelimeleri lügatlerinde bulunmayan Gümüşhaneliler, “insanı yaşat ki devlet yaşasın” sloganını kendilerine rehber edinmiş vatan, millet ve din mefhumlarının önemini hücrelerinde hissetmiş ve hissettirmişlerdir. Yunus Emre’nin hoşgörü kenti Eskişehir ile Ahmet Ziyaüddin Gümüşhanevi’nin huzur kenti, zengin kültürel mirasları ile dost ve kardeşlik ikliminde yaşamaya devam edeceklerdir. Porsuk ile Harşitin dostluğunu önemsiyoruz. Her iki kentin kültürel mirasını bizden sonraki kuşaklara aktarmak için dernek faaliyetlerimize devam edeceğiz. Gönlümüz bir Hanemiz Bir” dedi.

Geceye katılan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç ise yaptığı selamlama konuşmasında Eskişehir’deki Gümüşhaneliler Derneğinin faaliyetlerini çok yakından takip ediyorum. Yaptıkları faaliyetlerle şehrimizin sosyal ve kültürel yaşamına renk katıyorlar, katkı sağlıyorlar. Çok yakın dostlarım var içlerinde. Elimizden geldiği kadar destek olmaya çalışıyoruz. Ben de soyadımdan dolayı Gümüşhaneliyim. Ataç soyadlı Gümüşhane’de bir ailenin olduğunu biliyorum. Askerlik günlerimde soyadımdan dolayı bir teyze bunu söylemişti. Gümüşhane insanı vefalıdır. Vatanseverdir. Sizlerle birlikte olmaktan her zaman haz duyuyorum.” Dedi.

Konuşmalardan sonra Eskişehirdeki Gümüşhaneliler Derneğinin 2017 yılı içerisinde yapmış olduğu faaliyetler sineviyon gösteriminde katılımcılara sunuldu.

Murat Oykun ve ekibinin birbirinden güzel seslendirdiği Türk Tasavvuf ve Sanat Müziği dinletisi sonrası geceye katılan şehit ve gazi ailelerine plaket ve Özdilek alış veriş merkezi ile Eskişehir Ticaret Odasının desteğiyle alınan hediyeler verildi.

Dernek Başkanı Uğur Yücel’in okuduğu Çanakkale şiirinin ardından Eskişehir halkının yakından tanıdığı ses ve saz Sanatçısı Murat Şan sahne aldı. Gecenin anlamına uygun birbirinden güzel okuduğu kahramanlık türküleri ile geceye katılanlara duygusal anlar yaşattı.

Gümüşhaneliler gecesinin son bölümünde âşıklık ve ozanlık geleneğinin ülkemizdeki öncü isimlerinden olan Gümüşhaneli Aşık Kul Nuri ve Erzurumlu Aşık Türabi sahneye çıktı. Aşıkların karşılıklı çalıp söylediği vatan, bayrak, millet ve şehitlik temalı deyişleri geceye damgasını vururken ellerinde Türk bayraklarıyla ozanlara eşlik eden hemşerilerimiz heyecan ve coşkuyu bir arada yaşadılar.

Gümüşhaneliler gecesine, Gümüşhane Valisi Okay Memiş ile Belediye Başkanı Ercan Çimen telgraf ve çelenk gönderdi. Ayrıca Eskşehir Miletvekili Utku Çakırözer, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof.Dr.Yılmaz Büyükerşen ile Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt daa kutlama telgrafı gönderenler arasındaydılar.

Yemek ikramının yanısıra Gümüşhaneden getirilen yöresel pestil ve köme geceye katılanlara ikram edildi.

 

image_print

HABERLER